Jump to content

Welke versterker


hansko
 Share

Recommended Posts

Beste @stuntpiloot ik heb ook een keer mijn phono voorversterker met volumeregelaar aan een eindtrap gehangen, maar vreemd genoeg klonk dat voor geen meter. Een voorversterker is toch nodig. Ik kan het experiment niet meer herhalen, om het beter te omschrijven, maar dat meen ik me er van te herinneren.

Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, vintagemod said:

Die Leo blijf gewoon aankloten,die versterker staat bekend om zij laag,dan met een srpp uitproberen,,het belangrijkste het filter van de speaker in orde maken het filter produceert vervorming,het gaat niet om de solderingen ,maar de juiste componenent zitten niet op de juiste plaats ,dan de versterker ,in de voeding zit zo,n koolstof ding noise absorber  er uithalen ,bij de luidspreker aansluiting zit ook zo,n daar moet mee experpenteren er in of er uit.

En die hoogtoner een geweven dome ,dome zet ,maar mensen willen wat horen niet bestaat,maaaar moeten ze zelf weten .

En die koolstof dingen gebruik je normaal op het einde van interlink kabel.

En stoeien met litze kabel liefst plat en naast elkaar.

Sorry, 

Maar ik snap hier geen snars meer van. Waar heb je het allemaal over? Koolstof noise absorber????? Componenten op de verkeerde plek??? Ik heb trouwens al litze interlinks. 

Groet,

Leobus

Link to comment
Share on other sites

Ik zou eerst de stroomvoorziening eens op orde maken. Aardedraad appart en rechtstreeks vanuit de grond naar de set. Dan een steraarde maken. Alleen de voorversterker aan aarde en de rest van de aardingen daar op aansluiten. Wanneer chassisdelen van apparatuur (o.a. rca, XLR) . aan aarde hangen, geen aarde aansluiten op het stopcontact. En weg met alle afschermingen, filters en ferrietkralen. Die kun je hooguit op digitale apparatuur gebruiken. 

En ook eens kijken hoe vervuild jouw lichtnet is. Scherpte na langere tijd kan ook het toenemen van netvervuiling zijn. Die apparte aarde kan dan veel oplossen. De aardedraad is het meest vervuild. Daar wordt immers bij veel apparaten de rommel door afgevoerd. Dat wil je niet in de buurt van je set hebben (denk ik). Dus ook niet in de buurt van kabels en netaansluiting.

Link to comment
Share on other sites

Ik zat laatst ook te klagen over scherpte - totaal geen last meer van bij mijn twee platenspeler combi’s De Auralic staat nu in de kamer beneden wel op hetzelfde stroomcircuit ??????

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, carl said:

Ik zat laatst ook te klagen over scherpte - totaal geen last meer van bij mijn twee platenspeler combi’s De Auralic staat nu in de kamer beneden wel op hetzelfde stroomcircuit ??????

Maar als  je, je Auralic boven aansluit klink het scherp niet?  

Link to comment
Share on other sites

Dat vraag ik me af Jack. Op een bepaald moment klonk Vinyl me ook te scherp in het oor en nu klinkt het weer prachtig. Ik heb gewoon geen zin voortdurend te switchen. 

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, carl said:

Dat vraag ik me af Jack. Op een bepaald moment klonk Vinyl me ook te scherp in het oor en nu klinkt het weer prachtig. Ik heb gewoon geen zin voortdurend te switchen. 

Als ik verkouden ben, of op een andere manier niet lekker in mijn vel zit dan klink alles slecht :( 

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Ik vermoed dat het eerder ligt aan de stijfheid van de ophanging van de naald. Bij lagere temperaturen zal dat wel wat rigider worden. Die video die ik laatst stuurde geeft dat ook wel te denken. Heet dat compliance?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Compilance,beweeglijkheid meegaandheid soepelheid betreft de stugheid soepelheid  waarmee de cantilever (naaldhouder) is opgehangen in de elementbody.

Hoge compilantie is soepele ophanging.
Lage is stugge ophanging.
Bron Audioverleden.

😊

Link to comment
Share on other sites

Zo, ik heb al een tijdje niks van mijn vorderingen cq zoektocht laten horen. Maar dat betekent niet dat ik niks gedaan heb.

Om te beginnen was ik onlangs bij een vriend met een opgevoerde 300b buizenversterker, waar ik mijn speakers op mocht proberen. Dat klonk echt lekker, maar het laag was mij toch te slap. Maar scherp was het zeker niet. Dus na de eerdere ervaringen bij anderen is het voor mij wel duidelijk: de speakers zijn best wel in orde. (Kan natuurlijk altijd beter, maar hoeft niet)

Nu de speakers goed lijken en de scherpte blijft bij verschillende versterkers op mijn dac, moet het probleem dus in de dac zitten. Daarom een aantal dac's getest. Als eerste een ladderdac. De scherpte was een stuk minder, maar het werd er wat te tam mee. Dat zoek ik niet. Toen kwam een vriend met een Project dac om te testen. Dat klonk best wel lekker; geen of weinig scherpte, maar ik miste wel wat aan definitie. Dat zou toch beter moeten kunnen. Daarna heb ik van de firma DionAudio hier een dac mogen proberen. Weer een andere ervaring: eigenlijk vrijwel geen scherpte, wel heel veel detail, maar ook wat aan de tamme kant en niet heel veel diepte in het stereobeeld. De maker van de dac was erbij en vertelde dat hij de levendigheid nog wel wat kon verbeteren met een andere condensator en dat het stereobeeld  veel beter zou worden als ik de laptop zou vervangen door een goede streamer. Maar ik wilde niet over een dag ijs gaan(of zijn het inmiddels al een paar dagen?:D), dus ben ik vandaag nog een dac gaan vergelijken met die van mij. Dat is de al eens aangehaalde ZeroUno dac, maar nu als dac en VV in één behuizing. Ik mocht dat doen bij Analogueaudio in Nieuwegein bij Wim van Kraanen. Daar hebben we flink wat gespeeld met de diverse componenten. Allereerst mijn laptop met muziek op mijn dac naar mijn VV en zijn EV en speakers. Dat klonk echt scherp. Echt niet leuk meer. Daarna de Zero uno plus aangesloten op mijn laptop. Dat was wel beter, maar nog steeds aan de scherpe kant. De volgende stap was de streamingset van Wim aan de Zero Uno Plus. Kijk, toen hadden we muziek. Geen scherpte, mooi stereobeeld en detail genoeg. Vervolgens de laptop van Wim met daarop Audirvana op de Zero Uno Plus. Ook dat klonk echt prima. Tenslotte nog wat gespeeld met voedingskabels van mij (Audiomaat) aan de Zero Uno Plus en de versterker van Wim aangesloten. Dat was toch wel het hoogtepunt van de middag. Klonk prachtig daar. 

Maar nu de conclusie: 

1) mijn dac veroorzaakt scherpte.

2) mijn laptop met programmatuur doet daar nog een schepje bovenop.

En om zowel de dataopslag en afspeelapparaten te vervangen en de Zero Uno aan te schaffen, wordt toch wel wat te veel, dus ik ga maar eens met Dionaudio praten wat er allemaal kan.

Pff wat een verhaal!

Groet,

Leobus

 

Link to comment
Share on other sites

Hm, met die data-opslag is niks mis, jouw laptop heeft toch - denk ik - nog een ouderwets harde schijf van binnen? Ik heb op dit forum al eens eerder mijn afkeer van laptops als muziekbron kenbaar gemaakt, en daar verandert niets aan. Die van Wim van Kranen is vast beter, maar daar heb je niks aan, die is niet van jou. In mijn Olives zitten ook harde schijven, en een ervan is indertijd behandeld door B. Gehakt, en daarna nog eens dunnetjes overgeschilderd door ondergetekende. Maar een laptop is, dacht ik, nooit zo'n behandeling ten deel geworden. Logisch, als je zo'n ding eens van binnen hebt gezien. Ik had trouwens ooit eens gevraagd of mijn  Humax gedaan kon worden, waarop een soort hoongelach mijn deel werd. Daar heb ik dan verder niet op aangedrongen.

Stel nu eens dat jij een raspje koopt, daarop jouw harde schijf uit de laptop aansluit (in een behoorlijke, karige behuizing), wie weet wat dat doet. Probleem 1 is dan over. Probleem 2, jouw dac (de Zodiac?) is dan nog te bezien. Maar een rasp kan ook zonder.

Het is geen gelopen race, maar een stap in de goede richting.

Link to comment
Share on other sites

Nee Jack, er is niets veranderd. Ik stream nog steeds van een macbook pro met daarop Itunes en een heel oude versie van Amarra.

We hebben gisteren ook nog usb kabels gewisseld.  Mijn eigen Audiomaat kabel bleek op de Zero Uno het beste te klinken, dus daar ligt het waarschijnlijk ook niet aan. De beste resultaten hadden we met een klein kastje met daarop Roon, aangesloten op de Zero Uno (dat was een Nuc geloof ik) Vlak daarachter als tweede kwam de laptop van Wim met Audirvana erop aangesloten op de Zero Uno uit de bus. Met mijn laptop op de Zero uno werd het al een stuk minder en met mijn laptop op mijn Antelope was het het minst. Mij - en Wim ook- veel te scherp.

Groet,

Leobus

Link to comment
Share on other sites

Vreemd, niets veranderd en ineens scherpte?:o  Ik gebruik gewoon standaard USB en UTP kabels  van een paar € .  En een Schiit Modi multibit dac van €300   Geen scherpte vanaf een Mac mini met Audirvana. Het klinkt dynamisch, strak, en gedetailleerd met veel diepte en ruimte.

Ik kan scherpte wel creëren, door een heldere transistor versterker neer te zetten. Buizen anders in te stellen. Of een andere combinatie met een pro ESS dac te maken.

Jammer dat je niet in de buurt woont, waarschijnlijk is het probleem voor een fractie van het bedrag wat de Zero uno kost op te lossen.

Groet,

Jack 

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...