Jump to content

Kenwood KD 500 avonturen


carl
 Share

Recommended Posts

Niets tussen armboard en sokkel stoppen.

Je wilt immers geen onderlinge beweging tussen plateau(as) en armboard/arm/element, dat zou FM (jank) op kunnen leveren.

Daar wil je een onwrikbare verbinding.

Vandaar ook dat ik zo'n hekel heb aan die SME-rubbertjes.... ;)

 

Trespa is hard, maar heeft daardoor waarschijnlijk ook een vrij penetrante resonantie; MDF is vergevingsgezinder in dat opzicht.

Wat hier beter is durf ik niet te zeggen. Sodejuu?

Link to comment
Share on other sites

Dat verhaal van die rubbers had ik eigenlijk wel zo verwacht Sander. Verder kan ik natuurlijk verschillende armboards maken. Ze zijn rond en dat lijkt me nog wel te doen. Mijn gevoel zegt eigenlijk hardhout. Klankhout ken ik nog niet Seed, maar dat zoek ik nog op :D

Edited by carl
Link to comment
Share on other sites

Dat weet ik Roger, maar ik wil in dit topic alle mogelijkheden doorlopen voor de toekomst. Wat me daarbij wel opvalt dat die houten onderzetters van Harmonix van keihard hout zijn gemaakt. 

Link to comment
Share on other sites

Hou je je een beetje in Carl. Straks vraag je je nog af of je ijzeren of geel kopen klankschoefjes moet gebruiken om de arm vast te zetten. Persoonlijk zou ik geen MDF gebruiken. Niet omdat het klankmarig slecht zou zijn maar omdat het constructief meer karton is. Troep dus voor dergelijk precisiewerk. Verchroomd messing, aluminium of plexiglas, trespa, hard PVC lijkt mij meer op zijn plaats. Gewoon degelijk dus. De bovenplaat is al erg resonantie-arm en maakt zo'n plaatje verder niet erg kritisch. En beslist geen extra demping, gewoon direct stevig op de bovenplaat schroeven. Ach uiteindelijk zal je dat toch wel aan Roger over laten... Maak mij geen zorgen :D

Edited by Pjotr
Link to comment
Share on other sites

Een Ortofon smg 212  9 inch met een rond zwart contragewicht geschikt voor een Spu voor e300. in nieuwstaat.

Zonder tonearmkabel en lift.

De bedrading van die armen werden rechtstreeks op een printplaat gesoldeerd

Zonder connecters aan de bedrading deze is schijnbaar zo geleverd.

https://www.ortofon.com/smg-skg-212-p-652

Carl,je kunt een keer samen met mij op bezoek gaan bij Douglas om te kijken naar zijn tonearm verzameling.

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Prima Peter, misschien wil Roger wel mee.

Voor wat betreft andere Peter.  Elektronisch  ben ik wel een nul, maar met dingen als hout en verf ben ik wel handig en veeleisend hoor. Allemaal op het internaat geleerd! Je moet ook niet weten wat ik hier in huis gedaan heb, getekend en uitgezocht.

Van MDF maken ze tegenwoordig boekenkasten e.d. Maar ik heb eigenlijk wel hetzelfde als jij dat het een soort karton is. Onder de armboard zat ook verf dus de plaat is er allang uitgeweest. Maar eerst maar een arm uitzoeken. 

Edited by carl
Link to comment
Share on other sites

Roger heeft allang laten weten dat ie nog een paar van die plaatjes heeft liggen... ;)

Carl, de ellende met MDF is dat als je het meerdere keren in en uit elkaar haalt, dat gaat verpulveren en uit elkaar valt. Dat wil je niet hebben. I.d.d. zoals je zegt, eerst maar eens een armpje :) Ben nu toch wel benieuwd wat het uiteindelijk gaat worden.

 

Edited by Pjotr
Link to comment
Share on other sites

Ik ook Peter, dat wordt echter na de vakantie

Ik heb nog eens op You tube gekeken naar de diverse Kenwoods (600/700). Het lijkt wel of ze hetzelfde frame gebruiken. Knoppen zitten wel ergens anders. Wat inhoudelijk nu verschillend is, is wel interessant om even na te gaan. Volgens mij vindt de regeling van het toerental plaats via de 50 HZ en niet elektronisch. Misschien zit het verschil daar. Bij de Garrard hoorde je het verschil wel van een Hanze motorsturing. Misschien zijn hier ook wel mogelijkheden? En zo lopen we de hele tafel af.

PS Grote nadeel van MDF is, dat het niet waterbestendig is. Goed verlijmd multiplex kan je onbehandeld jaren in het water leggen en laat niet los. Bijvoorbeeld een "Valk" en een "Spanker" zijn zo gebouwd. Ik zal de draaitafel dus niet in de badkamer kunnen zetten met MDF armboard

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, carl said:

Ik heb nog eens op You tube gekeken naar de diverse Kenwoods (600/700). Het lijkt wel of ze hetzelfde frame gebruiken. Knoppen zitten wel ergens anders. Wat inhoudelijk nu verschillend is, is wel interessant om even na te gaan. Volgens mij vindt de regeling van het toerental plaats via de 50 HZ en niet elektronisch.

Als je even de 'service manuals' van de diverse apparaten download weet je precies waar de verschillen zitten. Daar staat overigens ook uitgelegd welk armboard materiaal ze gebruiken en waarom.

Edited by Seed7
Link to comment
Share on other sites

Dat gaan we doen Seed. Op vinyl engine veronderstel ik. Ik had hem van de 500 al van Roger doorgemail gekregen.

Edited by carl
Link to comment
Share on other sites

Leuke kost. De armboard is kennelijk niet origineel want dat is Plywood/Multiplex. Niet moeilijk om dat zonodig na te maken, maar ik veronderstel dat Roger nog wel die van Multiplex heeft. Ook is het plateau van de 600, 3 kg ipv de 1,5 van de 500. Op vinyl engine adviseren ze dat op te lossen door een zware mat (ik ken alleen lichte matten).  Bij die niet subchasis is ook een platengewicht geen probleem en ik heb nog een mooie van het blad "Disk". Het verschil tussen een servo en Quartz gestuurde motor zegt me vooralsnog weinig.  

Edited by carl
Link to comment
Share on other sites

Zou niet zo maar gaan klooien aan het gewicht van het plateau Carl. Het is helemaal niet gezegd dat dat een probleem is. Niet alleen heb je grote kans op onbalans, je kunt er ook de servo voor de snelheidsregeling mee in de war sturen. Dan eindig je met een verslechtering van de loop i.p.v. een verbetering. Niet gezegd dat dat zo is maar je loopt het risico.

Link to comment
Share on other sites

inderdaad en ook geen platengewicht gebruiken, gewoon een clamp als het nodig is. Platen gewichten verhogen alleen maar de druk op het lagerpunt, hebben eigenlijk geen invloed op de inertie van het plateau en verleggen het zwaartepunt van het draaiende geheel omhoog. Hierdoor gaat je plateau meer tegen het lager hangen.

Ik heb eigenlijk nooit begrepen waarom de as niet in een stukje schroefdraad eindigt zodat je de plaat met een clamp kunt vastschroeven.

Link to comment
Share on other sites

Ik ben nog maar in de inventariserende fase Peter ^_^ En het is inderdaad allemaal nog maar de vraag hoeveel een zwaardere mat hoorbaar is. Toch zou een mat van rond de 300 gram het plateau al 20 procent zwaarder maken.

Wat is nu precies het verschil tussen Servo en Quartz gestuurd ? Betekent het dat servo rechtstreeks op het lichtnet loopt en de snelheid bepaald wordt door het aantal Hz.

Edited by carl
Link to comment
Share on other sites

15 minutes ago, carl said:

.....................Servo en Quartz gestuurd ? Betekent het dat servo rechtstreeks op het lichtnet loopt en de snelheid bepaald wordt door het aantal Hz.

Niet echt. "Quartz" betekent een heel nauwkeurige referentie zoals in klokken en horloges gebruikt wordt. Die wordt dan gebruikt als referentie voor de servo sturing. Die servo is op zich verantwoordelijk voor de motorsnelheid. Maar die servokan ook een andere vorm van referentie gebruiken, zoals een LC of RC oscillator. De meeste Thorensen met servosturing hebben dat. Het zegt op zich weinig over de constantheid van de loop, alleen iets over de nauwkeurigheid van het aantal RPM. Een goede LC of RC oscillator is al 100x nauwkeuriger dan je kunt waarnemen. De dure "Fein" voedingen van TR zijn b.v. van het RC type. Een "Quarts" is wel ca 10.00x nauwkeuriger. Daarbij is een Quarts referentie ook stukken goedkoper te maken. Een goedkoop Quarts klokkie van de Hema kan vaak een stuk nauwkeuriger blijken te lopen dan een duur Zwitsers mechanisch horloge. In dat licht moet je dat bezien. Op zich is dat "Quartz" logo op een DT meer versiering en is eigenlijk niet kwaliteitsbepalend :D Overigens is het lichtnet op zich al behoorlijk nauwkeurig, al kan dat beter. Daar is al menig discussie over gevoerd.

Link to comment
Share on other sites

Deze nieuwe Project heeft een schoefbare platenklem

"Uitgevoerd met aluminium S-vormige toonarm met verwisselbare headshell, schroefbare platenklem en ingebouwde SpeedBox"

https://www.northendhaarlem.nl/a-44340192/pro-ject-draaitafels/pro-ject-km-signature-nieuw/

http://www.acsonbv.nl/media/1041_PRIJSLIJSTPRO-JECT26juni2017metafb.pdf

1940_vM2727.jpg

Maar of er echt een schoefdraad op de as, of een klem mehanisme is weet ik niet. Mooie DT verder

 

 

Edited by Duck-Twacy
Link to comment
Share on other sites

On 8-8-2017 at 8:12 PM, carl said:

Dat verhaal van die rubbers had ik eigenlijk wel zo verwacht Sander. Verder kan ik natuurlijk verschillende armboards maken. Ze zijn rond en dat lijkt me nog wel te doen. Mijn gevoel zegt eigenlijk hardhout. Klankhout ken ik nog niet Seed, maar dat zoek ik nog op :D

Hier nog even een illustratie van wat ik bedoel met die stijfheid tussen arm- en plateaulager.
De speler is een Rega; wat je er ook van kunt vinden, ze snappen daar wèl wat (o.a.) belangrijk is.

 

regabuild.jpg

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...