Jump to content

Mijn muziek PC


Hans van Liempd
 Share

Recommended Posts

  • 5 months later...

Ondertussen nog een paar kleine dingen aan mijn muziek PC gedaan, dingen die ik al wel vermeld heb, maar nog niet in dit topic, toch twee kleinigheidjes die het vermelden echt wel waard zijn.:

 

Quote

Parasitaire Capaciteit.

 

'N kreet waar ik nog nooit van gehoord had. En vraag me ook niet te veel details hierover.

Maar het zit in elk elektronisch apparaat en schijnt een vervelende eigenschap te kunnen worden, wanneer die te hoog is.

 

Op het andere forum ging het over waarom een switch in de ethernetkabel het geluid van streaming kon verbeteren. Allerlei verhalen kwamen langs van "kan niet" tot de meest fantastisch verhalen betreffende "structuurinformatie". Ik zat vooral in het eerste kamp, maar meen toch verschil te horen tussen een lineaire voeding op de switch en een SPS. Uiteindelijk ging het over galvanische scheiding. Volgens het eerste kamp zit dat in elke RJ45 netwerkaansluiting en is meer aandacht daaraan schenken totaal overbodig.  Daar werd een galvanische scheider van Delock voorgesteld. Dat ding kost maar € 17,- dus ik dacht.. ik bestel er een. Het ding blijkt ook nog een overspanningbeveiliging te bevatten dus, baat het niet dan schaadt het niet. In de medische wereld worden dergelijk dingen ook gebruikt, dus helemaal nutteloos zullen ze niet zijn.

 

Gisteren had ik het hierover met mijn broer die o.a. als elektronisch ontwerper bij Philips Medical Systems werkte. Hij heeft mij toen een beetje bijgepraat over het fenomeen parasitaire capaciteit. Wanneer die te hoog is, kan de apparatuur afwijkingen gaan vertonen. Dit komt dan door hoogfrequent storingen die kunnen doordringen in de gevoelige apparatuur. Toen ik de galvanisch scheiding in de RJ45 aansluiting noemde zei hij. Dat zijn waarschijnlijk trafootjes waarbij de primaire en secundaire wikkelingen op elkaar liggen en daardoor een hoge parasitaire capaciteit hebben. Daar fietst HF met een klein beetje moeite doorheen. En een extra switch heeft dus weer twee aansluitingen, dus weer twee galvanische scheiders dus dat zal wel "wat" doen.

 

Het ding wat ik bedoel is deze :

https://www.bol.com/nl/p/delock-62619-tussenstuk-voor-kabels-rj-45-grijs/9200000052986944/?Referrer=ADVNLGOO002013-G-118359650787-S-1075421018520-9200000052986944&gclid=EAIaIQobChMI5pztjrKm7wIVRRV7Ch0x-QhSEAQYBCABEgJUlvD_BwE

 

DeLOCK 62619 tussenstuk voor kabels RJ-45 Grijs

 

 

 

 

 

 

 

Übertrager im Chip: TNK QT24A03 trennt galvanisch und symmetriert die Signale (Foto: R. Vogt)

 

Klicke auf die Grafik für eine vergrößerte Ansicht  Name: schaltplan.png Ansichten: 156 Größe: 15,8 KB ID: 593377

Het ding zit er inmiddels tussen.

 

Klinkt het anders? Ligt het aan wat ik in mijn handtekening schrijf (Aandacht maakt alles mooier) of klinkt het werkelijk anders. Uitklinken en ruimtelijkheid lijken wat beter. Ook albums waarvan ik vond dat het laag wat overdreven klonk (b.v. Bob Dylan The man in the long black coat) lijkt gecontroleerder te klinken. Maar andere opnamen die eerst best te beluisteren waren klinken nu wat schel. Die gaan dan ook harder dan de wél goed klinkende opnamen, dus het is waarschijnlijk oversturing die eerst wat versmeerde.

Dit alles na een eerste indruk. Het is zeker zo, dat het ding blijft hangen. Helpt het niet, dan geeft het moed. Vooral in het geval van een onweersbui. Ik heb het aarde contact nog niet aangesloten. Dat is misschien de volgende stap. Eerst zo een tijd luisteren.

 

Hier trouwens nog een test van de Delock galvanische scheider:

 

https://www.lowbeats.de/schnaeppchen-tuning-plus-schutz-netzwerkadapter-delock-62619-mit-galvanischer-trennung/

 

 

 

En

 

Quote

Ik heb na een tip de kast van mijn muziek-PC met de aarde verbonden. De tipgever had dit ook gedaan en was verrast over het positieve effect.

 

Mijn PC wordt m.b.v. 12 en 5 V gevoed, dus aarding was niet aanwezig. Het moederbord heeft op de plaatsen waar je het vastschroeft wél contactvlakken voor een verbinding met de kast. Daar staan in mijn geval boutjes met drie moertjes onder, het moederbord is dus met de kast verbonden. Normaliter zorgt de voedingskabel voor de aarde. In mijn geval (en bij de tipgever) dus niet.

 

Wat brengt dit...? In mijn geval is het minder verbazend dan wat de tipgever ervoer (enorme toename in ruimtelijkheid), maar toch wel wat verbetering. Zoals gezegd, de ruimtelijkheid is toegenomen, maar ook de scheiding van instrumenten is nog wat duidelijker.  Zeker een verbetering dus, én simpel met een draadje te maken. Ik heb een stekker met alleen de aardedraad in het stekkerblok van de set gestoken en de draad m.b.v. een kabelschoentje onder het aardeschroefje van de kast geklemd.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Deze laatste tip ga ik ook zeker eens proberen. Ik zou dit met de pc kunnen doen waar Roon Rock op draait maar ook met de netwerk speler.

De netwerk speler is een klein kastje en de audio switch heeft dezelfde afmetingen. De kii control is ook niet echt groot. Ik heb eens plannen gemaakt om een stalen of koperen plaat onder deze onderdelen te plaatsen. En deze plaat aan aarde te hangen.

Mijn electro collega deed dit ook standaard tbv gevoelige metingen. Wie weet, misschien is het een verbetering. Toch eens wat gaan knutselen.

 

Edited by siem
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Om weer even in te haken op het stukje “muziek pc” van even geleden:

Mijn huidige media pc is op basis van een een quad-core celeronnetje op een Asrock bordje aangedreven voor Windows 10.

Audio output via USB naar een Brooklyn dac.

Werkt prima en klinkt uitstekend in mijn oren.

Tidal werkt goed. Spotify doet het keurig. Audiofiles van SSD doen het prima (ook de hi-res).

Bij media hoort ook film.

FullHD (1080p) draait als een zonnetje. UltraHD 4K (2160p) draait uitstekend.

 

Ik had nog een andere build liggen op basis van een Ryzen 5 (8core met interne gpu) en een Gigabyte bord. Ooit plannen mee gehad maar lag nu in de kast.

Omdat er hier nogal wat Linux fans zijn die daar erg lovend over zijn qua audio, dacht ik; “laat ik daar eens iets mee gaan doen”.

 

En zo geschiedde.

 

Ik moest wél wat ontbrekende onderdelen bestellen maar toen dat binnen was kon het project van start.

Gekozen voor een Ubuntu 20.04 distro. (Mint had ik geen goede ervaring mee)

De ervaringen te beginnen met video:

Dramatisch. Stotterend beeld en slechte gelijkloop van het geluid op FullHD. Ultra HD werd een dia-show. Kennelijk ontbrak de hardware versnelling.

Het geluid was ok maar niet meer dan dat. Alles (ook hi-res) kwam er 16bit – 44 kHz uit.

Niet cool.

Dus driftig aan de gang met het ALSA en Pulseaudio gebeuren om daar wat meer “bitperfect” uit te krijgen.

Jammer dan. Het hele audio gebeuren ging op z’n reet en het geheel werd doodstil.🙉

Nooit meer goed gekregen.

 

Poging 2:

 

Herinstallatie Ubuntu.

Video is nog steeds dramatisch (zijn mijn eisen zo hoog?). Is het beeld dan eindelijk een beetje ok, loopt het geluid een tikje ongelijk. Als ik ergens allergisch voor ben dan is het dát wel.

Na veelvuldige Terminal sessies nog geen steek verder gekomen met VDPAU en consorten. (ja, 99 foutmeldingen over zaken die niet toegankelijk zijn terwijl ik sudo ben)

Audio zuigt nog steeds apeballen (slecht dus)

 

Ik stop er mee. Tis goed geschikt.

 

Linux is prima voor serverparken. Op laptopjes is het ook wel ok. Doorsnee desktopje gaat ook nog wel.

Maar manmanman, owee als je iets serieus ermee wil doen. Waarom is alles zo moeilijk?

Het delen van netwerkmappen. Wat een gedoe. En na iedere herstart weer hé. Had ik met Mint ook al een hoop gezeur mee.

Het specifiek instellen van audioapparaten. In de Terminal? Hallo, is dit 2021?

Tis mooi geweest. Ik ben geen IT specialist en wil dat ook nooit worden.

Tóch was het een best leerzaam project.

Maar Volumio op een RPI doet het dan weer geweldig! Daar heeft vast iemand maanden aan gesleuteld en waarschijnlijk is ie compleet vervreemd van z’n vrouw.🤣

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Ik draai Debian Linux desktop (XFCE) op een Ryzen 5 zonder issues. Op mijn muziekstreamer staat ook Debian Linux, maar zonder desktopomgeving en hij gebruikt mpd om muziekbestanden af te spelen. En dat gaat werkelijk bitperfect. Zoals het in de FLAC file zit, zo komt het in de versterker terecht en wordt het weergegeven door de luidsprekers.

Edited by Bloom
Link to comment
Share on other sites

Daarvoor heb ik een aparte videostreamer met Kodi en die draait ook onder een desktoploze Debian Linux. Geen enkel probleem. Mijn tv-scherm is 1080p (nog een Panasonic  Viera plasma) en qua hardware is de Intel NUC die ik daarvoor gebruik niet krachtig genoeg om in realtime conversies te doen van 4K naar 1080p. Dan is het beeld erg schokkerig. Maar zolang ik 4K content vermijd en alleen 1080p afspeel, kan het perfect. Als ik ooit een nieuwe tv moet kopen, zal dat 4K zijn en dan zal die Intel NUC het ook kunnen omdat hij dan niet meer moet converteren.

Edited by Bloom
Link to comment
Share on other sites

Ik gebruik een zelfbouw centraal gedistribueerd netwerkopslagsysteem (LizardFS, zie www.lizardfs.com voor meer uitleg) waarop al mijn data inclusief muziek (flac) en video's staan. De streamers maken daarmee verbinding zodra ze opstarten en spelen de gevraagde bestanden via het netwerk af. Geen enkel probleem en in beide gevallen bitperfect. De centrale opslagruimte is momenteel 309 TiB groot, dus ik kom wel even vooruit daarmee. 😉

Edited by Bloom
Link to comment
Share on other sites

Ik heb te weinig informatie waarom Geerdies "doos" niet werkt. Hoe heeft hij die Ubuntu geïnstalleerd? Met of zonder "software van derden" aangevinkt in de installatie?  Indien hij dat laatste niet aangevinkt heeft, ontbreekt waarschijnlijk allerlei closed-source non-free firmware voor de gratische kaart en dat heeft dan nefaste gevolgen voor videoweergave. Onder Windows moet je ook de juiste drivers hebben voordat alles behoorlijk werkt.

 

Voor een doos die moet dienen om films en tv-series weer te geven, raad ik aan om LibreElec te gebruiken. Dat heeft alles inclusief Kodi aan boord en werkt op basis van een zeer compacte en snelle Linux. Zie https://libreelec.tv/

Link to comment
Share on other sites

Wil je films weergaan geven in 4K dan is alleen het aankunnen van de beeld resolutie niet voldoende.

Je hebt dan een kaart nodig die DHCP2.2 ondersteund anders wordt er geen beveiligde content weer gegeven.

Dat betekend dat elke film van Blu-ray het niet zal doen.

Dat is voor de aanschaf van een stream kastje ook voor film wel iets om mee te nemen.

Maakt niet uit welk os je daarvoor gebruikt.

Met Plex zo als Bloom dat doet gaat dat overigens prima.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Oeps verkeerd onthouden maar voor Kodi zijn er ook prima al in one pakketten die je met linux en al direct op de PC kunt zetten.

Zonder iets van Linux te hoeven snappen.

Ik heb dat wel een tijdje gehad op de mac mini maar weet zo snel niet meer de naam van die distributie.

Dit is dacht ik de meest recente.

https://libreelec.tv/

Ook hier geld wel rekening houden of je hardware DHCP2.2 ondersteund.

 

Edited by kappa7
Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, Bloom said:

Ik heb te weinig informatie waarom Geerdies "doos" niet werkt. Hoe heeft hij die Ubuntu geïnstalleerd? Met of zonder "software van derden" aangevinkt in de installatie?  Indien hij dat laatste niet aangevinkt heeft, ontbreekt waarschijnlijk allerlei closed-source non-free firmware voor de gratische kaart en dat heeft dan nefaste gevolgen voor videoweergave. Onder Windows moet je ook de juiste drivers hebben voordat alles behoorlijk werkt.

Bij de eerste installatie heb ik dat "software van derden" WEL aangevinkt.

Omdat dat niet zo best liep heb ik dat bij poging 2 NIET gedaan. Niet dat dit veel verschil maakte...

Link to comment
Share on other sites

Een 4K video die, gestreamd via het netwerk, erg schokte, heb ik op de interne SSD gezet. Dat maakte geen verschil. Pas toen ik 'm met Handbrake converteerde naar 1080p, was het in orde.

Toen kwam ik er ook achter dat de hardwareversnelling (x264 VDPAU) niet selecteerbaar was in Handbrake. Die 8-core stond dus lange tijd op 100% cpu te blazen.🧐

Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, Bloom said:

Ik gebruik een zelfbouw centraal gedistribueerd netwerkopslagsysteem (LizardFS, zie www.lizardfs.com voor meer uitleg) waarop al mijn data inclusief muziek (flac) en video's staan. De streamers maken daarmee verbinding zodra ze opstarten en spelen de gevraagde bestanden via het netwerk af. Geen enkel probleem en in beide gevallen bitperfect.

In mijn geval betreft het een W10 kast op de 1e verdieping met 20+ TB die ik via remote desktop onderhoud. Het lijkt erop dat dit geen bottleneck is (i5-4670).

Het gaat om de afhandeling van de video-bestanden (hardwareversnelling) en de uitsturing van digitale audio (re-sampling naar 16-44) door Ubuntu.

Onder W10 was en is dit geen probleem.

Wat zou er anders kunnen?

Ik zat aan Libre-Elec of zoiets te denken

Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, Bloom said:

Als ik ooit een nieuwe tv moet kopen, zal dat 4K zijn en dan zal die Intel NUC het ook kunnen omdat hij dan niet meer moet converteren.

Dat denk ik niet, want je HDMI poort is nu van het 1.4 type terwijl je voor 4K de 2.x versie nodig hebt.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...