Jump to content

brainstormen wbt verbeteren akoestiek


conqubite
 Share

Recommended Posts

Naar aanleiding van allerlei nieuwe gedachten mbt mijn audioset die momenteel opborrelen als gevolg van mijn nieuwe (2e hands) versterker ben ik wat aan het experimenteren met akoestische maatregelen. Ik wil mezelf geen specialist noemen maar ik weet wel e.e.a. van geluid. Ik heb de luidsprekers met middelen die ik snel voorhanden heb zo goed mogelijk ontkoppeld van de vloer (stenen vloer... :( ) Een niet al te dikke kurktegel (nee nee..!!!!!!!!!!!!!!..... :ph34r: ) die ik nog had liggen op de stenen vloer en daar dan de tafjes op wachmachine dempers op. Dat levert al veel op. Gordijnen dicht en verder met  dekbedden in de weer. Zonder de "wandbeklediging" is er minder laag (ik zit geloof ik ook net in een dalletje in de golf) en met de provorische wandbekking is er meer laag. In zoverre vind ik dat vreemd dat het dempen van hoge tonen niet direct zou leiden tot meer laag. Het laag komt dan meer naar de voorgrond doordat het hoog wat gedempt wordt. Maar hier lijkt laag wat er eerst niet is er bij extra demping ineens wel te zijn. Maar wellicht speelt er iets anders, staande golven of een hoek in de kamer die nu ineens niet opspeelt. Daarnaast lijken de luidsprekers met een goede wandbekleding ook gemakkelijker te verdwijnen in het geluidsbeeld. Ik kon bij een cd net de luidspreker in de hoek die ik heb afgeschermd met een dekbed volstrekt niet meer plaatsen, hij was volledig verdwenen.. Met akoestiek is dus nog wel behoorlijk wat te winnen dat is wel duidelijk. Maar ik heb reeds gelezen dat je akoestisch ook aardig kunt miskleunen dus vooralsnog alleen nog maar wat ideeen. Ik wil de bestaande enkele pliseegordijnen vervangen voor ruitvormige dubbelle duettepliseegordijnen. Naast dat dat esthetisch ook nodig is schijnen de dubbele naast akoestisch te dempen ook energiebesparend (zomers warmte buiten houden, winters warmte binnen houden) iets te doen. Verder zou ik de wand achter de luisterpositie, dus tegenover de luidsprekers willen bekleden met dit soort materiaal van soundtect

 

http://www.soundtect.com/wp-content/uploads/2013/08/Wave-Spec-Sheet.-Dec-14.-pdf.pdf

 

dat kan er dan ongeveer zo uit komen te zien. Naast functioneel ook best sierlijk, vind ik.

ecdbbe2ba1544fa59314afa126471a33.jpg

 

Dit is de "wave" maar er ook nog andere opties die best mooi zijn. Ik ken de prijzen niet maar dit zal vast niet de  goedkoopste optie zijn :ph34r:

 

Eventueel nog iets een  wat betaalbaardere optie? 

http://www.akoestiekwinkel.nl/silent-office-wandpaneel

Daar zijn ook plafondpanelen leverbaar, wordt wel al weer duurder. 

 

Daarnaast zou er voor een nu nog kale zijwand dit soort mogelijkheden.

http://www.customaudiodesigns.co.uk/jocavi-leaky-fm.htm

Ik vind de onderste foto met dat bamboo wel mooi.

 

Mijn vraag is of er mensen zijn met ervaringen met bovenstaande oplossingen. Nogmaals, naast muziek luisteren is het vooral ook een woonkamer. Akoestische maatregelen dus graag.. maar het moet er wel een beetje uitzien.. Ik vind veel van de specialistische oplossingen er echt niet uitzien. Grote vierkante basstraps in de hoek en zo... :o  Vandaar dus de zoektocht naar iets wat naast functioneel ook mooi is en wat ook nog enigszins betaalbaar is. Daarbij snap ik wel dat je niet voor een paar honderd euro klaar bent... Maar daarvoor geld dat het mes aan twee kanten snijdt. Als je iets van kunst op de muur wil kost dat ook geld dus als je hier twee vliegen in een klap kunt slaan scheelt dat ook.

Edited by conqubite
Link to comment
Share on other sites

Tsja... gewoon eerst eens T60 en spl meten alvorens ook maar iets van die fancy dingen aan te gaan schaffen, dunkt me. Je kunt akoestisch weinig doen als je je niet op metingen kunt baseren, of je moet de lange weg van trial and error willen gaan.

Omzetten van de gemeten bevindingen naar concreto is dan weer iets heel anders.

 

Enne, maak je niet teveel illusies. Akoestiek is bij lange niet alles wat er is. Ik luister al even in een belabberde akoestische omgeving, maar hoor mijn speakers niettemin al een paar jaar niet meer als de bronnen van geluid, vanwege heel anderssoortige maatregelen. Daarbij is ook de zgn. 'kwaliteit' van de hardware behoorlijk enorm ondergeschikt voor een overtuigende weergave... :)

 

Ik bedoel te zeggen: baken de weg naar overtuigende muziekweergave niet af, of begrens deze niet tot akoestische of electronische ordening alléén! Die weg is al platgetreden en voert aantoonbaar niet tot echt overtuigend geluid, laat staan tot muziek, zelfs niet met een heel dikke portemonnee.

 

P.s.: tis maar brainstormen hè!

Edited by thingman
Link to comment
Share on other sites

Wil je lage tonen dempen, dan moeten er toch echt van die grote basstraps komen. Of de plaatdempers van Fraunhofer.

Voor midden- en hoge tonen zijn gordijnen, meubels, vloerkleden, absorptieplaten en diffusors wel geschikt. Maar zoals Thingman ook al zegt: zonder te meten kom je echt niet verder.

 

Ik ben iets minder van de alternatieve oplossingen.

 

Dat er door absorptie meer lage tonen komen heb ik nog niet meegemaakt. Maar misschien heb je de boel nu wat harder staan, dan is het oor gevoeliger voor lage tonen.

Link to comment
Share on other sites

Ik lees vaak, je kunt nooit genoeg bas absorptie hebben

 

Ik zit te denken aan corner absorbers, bv van Auralex

 

 

http://www.tonecontrol.nl/auralex-dst-lenrd-grijs

Die doen onder 100 Hz weinig tot niks. 

 

Dit werkt kennelijk beter:

http://www.hunecke.de/de/wissen/absorber/plattenabsorber.html

 

p-plattenabsorber-2.gif

Link to comment
Share on other sites

Ik lees vaak, je kunt nooit genoeg bas absorptie hebben

Nou, er is ook voor het laagfrequente absorptievermogen van een ruimte gewoon een optimum.

Het is wel zo dat het in de praktijk moeilijker is om het te realiseren, vandaar de teneur van je opmerking, denk ik. Ik heb dat ook wel horen beweren en gelezen, maar heb in de praktijk het tegendeel ervaren.

 

Bij diverse projecten gingen we welbewust over het optimum heen (teveel absorptievermogen inbrengen dus), opdat je dan achteraf - al luisterend en de ruimte gebruikend - tot het optimum kunt komen in elk van de tertsbanden onder 300Hz. Een luxepositie, inderdaad, die je eigenlijk alleen in een dedicated ruimte kunt realiseren.

Edited by thingman
Link to comment
Share on other sites

Ben een paar dagen wat aan het rommelen geweest. Veel dekbedden hier.. :P  Ik ben er inmiddels wel achter dat mijn gedachten niet zo verkeerd zijn. Met name de wand achter de luisterplek, tegenover de luidsprekers moet gedempt worden dat is me wel duidelijk en ik merkte ook verschil toen ik, net als spido altijd zegt, het stuk muur achter een luidspreker ook afschermde met een kleed. Het zullen wel vooral de hoge tonen zijn die gedempt worden maar ik merk een veel beter geluidsbeeld op. Veel rustiger, meer "zwart" in de opname. Detailering valt daardoor ook meer op. Het totale geluidsbeeld is beter te "overzien" vooral ook in de diepte. De luidsprekers verdwijnen ook gemakkelijker, soms echt totaal "onzichtbaar"  en dat is voor de toch niet al te kleine tafjes best goed denk ik. Vage termen allemaal.... :ph34r:

Ik denk dat ik wel verder ga op de ingezette weg. Heeft al redelijk wat inzicht gegeven en wat ik zelf als groot voordeel beschouw is dat de maatregelen die ik wil nemen ook esthetisch zijn. En ook daar wil ik toch al iets aan doen dus daar zou je sowieso ook kosten aan hebben. Dus mocht het onverhoopt toch niet werken (wat ik me niet kan voorstellen) dan kijk je alsnog tegen iets leuks aan. Met de maatregelen zal ik misschien de echt lage tonen nog niet helemaal optimaal krijgen. Maar mijn luidsprekers zijn denk ik niet de allermoeilijkste op dat gebied. Mede daarom heeft de ontwerper de basreflexpoort ook hoog aan de voorkant geplaatst. Wat ik dan na alle te nemen maatregelen nog aan problemen met lage tonen overhou deal ik dan wel mee. Het ontkoppelen van de stenen vloer heeft al een enorme verbetering gegeven. Wellicht kan ik dat ook met wat betere middelen nog verbeteren. Misschien ga ik ipv de kurktegel nog eens een geverfde stoeptegel uitproberen, die ik dan ook op dempers op de vloer zet. Is allemaal low budget.

Edited by conqubite
Link to comment
Share on other sites

Ik heb voor het ontkoppelen van de luidsprekers erg goede ervaringen met de eierdoppen met kogels. Een natuurstenen plaat er op en dan de luidsprekers. Het moeten dan wel voldoende zware luidsprekers en/of stenen platen zijn, anders gaat het hele spul aan het trillen en ben je verder van huis. 

 

De originele Aurios ontkoppelaars zijn natuurlijk ook geschikt.

 

Verder zijn de eerste reflectiepunten het belangrijkst. Die zitten op de wand achter de luidsprekers en dan naast de luidsprekers. Op de linker en rechtermuur én op de wand achter je. Hoe dikker het materiaal, hoe lager je kunt absorberen. Achter en naast de luidsprekers voldoen diffusors ook erg goed. Achter de luisterstoel ben ik meer van het absorberen. 

Edited by Hans van Liempd
Link to comment
Share on other sites

Wat voor speakers zijn het? Wellicht is zo'n subdude ook een goede oplossing (voor isoleren van de vloer)

 

http://www.tonecontrol.nl/auralex-subdude-2-subwoofer-isolatie?gclid=CLrQyaDL5coCFYTnGwodaP8HCQ

http://www.avsforum.com/forum/113-subwoofers-bass-transducers/644330-auralex-subdude-owners-thread.html

 

Maar wellicht niet zo estetisch en wellicht bij smalle hoge speakers niet zo stabiel

 

Ik haat smalle speakers :)

Edited by Duck-Twacy
Link to comment
Share on other sites

Die doen onder 100 Hz weinig tot niks. 

 

Dit werkt kennelijk beter:

http://www.hunecke.de/de/wissen/absorber/plattenabsorber.html

 

p-plattenabsorber-2.gif

Wellicht is een combinatie van akoestische maatregelen (voor boven de zeg 120hz) en electronisch (onder 120 hz) een goede weg. Mijn ideaal is nog steeds om in een actief 2 weg systeem de electronische correctie helemaal buiten het midden en hoog te houden.

 

(Eigenlijk is een paar dsp gecorrigeerde subs dan de makkelijkste weg, Eventueel icm met en slap laag af filter (PLLXO) in het midden/hoog)

 

Maarik breek in op dit draadje :)

Edited by Duck-Twacy
Link to comment
Share on other sites

Luidsprekers zijn de cadans IV van Terrazzo Art Fidelity. 74 kilo per stuk, schoon aan de haak. Dus het moet wel een beetje stevig kunnen staan. Laagweergave gaat volgens specificatie tot 30 Hz (-3 db) maar gaat verder afvallend nog richting de 20 Hz. Dus laag komt er wel uit. 

 

Ik heb de laatste versie, de mk V. Van een eerdere versie is in 1993 een recensie geschreven door Aart van der Wal op opusklassiek.nl (kan geen linkje plaatsen).  

Link to comment
Share on other sites

Is het deze?

http://www.taf-oss.nl/nl/products/cadans5.htm

 

Hoewel die subdudes belast mogen worden tot 200lbs (circa 90 kilo geloof ik), zou ik toch wat buikpijn krijgen als het omviel en iemand ligt eronder....

 

Linkjes moet je soms een beetje truken (maar t werk niet altijd)

 

http://www.opusklassiek.nl/audio/audio-aw/taf_cadans5.htm

Edited by Duck-Twacy
Link to comment
Share on other sites

Dat zijn ze inderdaad. Taf is geen merk wat hier breed vertegenwoordigd is geloof ik.. :ph34r: Jammer, ik vind het een prachtig merk. Ik zou nog wel eens willen upgraden naar een (royal) excalibur.

 

Oveigens ligt het merk in winterslaap begrijp ik. Zonde :(

Edited by conqubite
Link to comment
Share on other sites

Dat zijn ze inderdaad. Taf is geen merk wat hier breed vertegenwoordigd is geloof ik.. :ph34r: Jammer, ik vind het een prachtig merk. Ik zou nog wel eens willen upgraden naar een (royal) excalibur.

 

Oveigens ligt het merk in winterslaap begrijp ik. Zonde :(

Een kennis heeft de allergrootste TAFs. Daar zit op verzoek van de eerste eigenaar een speciaal filter in waardoor het midden veel te hard gaat. TAF wil zelfs het schema van het originele filter niet leveren. Het merk is dus niet in winterslaap, maar hartstikke dood.

Link to comment
Share on other sites

Bij nieuws staat:

Juni 2014; Muziekvrienden

Sinds enige jaren ben ik, Koos Schenk, met SCC BV (www.scc-oss.nl) meer en meer betrokken geraakt bij de milieu impact van beton op ons klimaat.

Ondanks dat de 'betonnen' TAF luidsprekers daar geen grotere negatieve invloed op hebben dan andere luidspreker kasten, is het voor mij al enkele jaren ondoenlijk deze beide activiteiten te combineren.

Inmiddels ben ik zover het zonde te vinden dat er niets meer gebeurt met de TAF "know how", kastmallen en speciale gereedschappen.

Gegadigden om Terrazzo Art Fidelity nieuw leven in te blazen, spreek ik graag.

Met muzikale groet,
Koos

 

en dan zijn telfoon nr

Link to comment
Share on other sites

Zoals ik zei, winterslaap....

Verbaasd me dat er niet iemand is die er belangstelling voor heeft om het voort te zetten. Geweldige luidsprekers, speciaal product, veel  know how en potentie.  

Maar nogal off topic. Momenteel even uitgefreubeld. Nu budget vrijmaken....gaat even duren.. :mellow:  :ph34r:  Daarna kijk ik verder..

Edited by conqubite
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

De vader van mijn buurman heeft ze. Hij vond ze echter te klinisch klinken. Wat objectief goed klinkt, klinkt dat subjectief niet altijd.

Edited by carl
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...