Jump to content

Gevoel van twijfel


carl
 Share

Recommended Posts

Op zich ben ik met mijn installatie in de huiskamer weer behoorlijk tevreden na wat experimenteren met de opstelling. Wel is het zo dat ik bezig ben met een aanbouw waardoor er een sousterrain bijkomt. Dat sousterrain is een uitvloeisel van het feit dat mijn huis op een heuveltje ligt en ik toch diep moest funderen. Het wordt een ruimte van 6,2 maal 4 meter. De hoogte wordt deels 2,45 (1/4 deel en deels 2, 55 ( daar komen leidingen). De ruimte wordt volledig kaal opgeleverd. De ruimte is sterk warmte geïsoleerd en er komt vloerverwarming in. Mijn vrouw stelde gisteren voor er een luisterruimte van te maken. Dan heb ik wat te doen met mijn pensioen en heeft ze bij het luisteren geen last van me en kan TV kijken. Ik had het plan al eerder, maar nu het gebouwd wordt en de raampartij een vrij indrukwekkend uitzicht op de tuin lijkt op te leveren begin ik steeds meer zin in te krijgen.

 

Omdat ik vloerverwarming heb wil ik eigenlijk een PVC (namaak parket) vloer. Het grootste probleem wat ik verder heb is dat de wanden van betonstenen zijn opgebouwd. Ik zou ervoor kunnen kiezen een absorberende afwerking op de muren te zetten ipv stuc. Hetzelfde geldt voor het plafond.

 

Suggesties hoe ik dit moet aanpakken en materiaalverwijzingen. Ik hoop verder dat de aanbouw in juli klaar is. De aanpak volgt als het zeilseizoen voorbij is. Ben ik de winter onder de pannen.

 

PS ik wil de ruimte een modern uiterlijk geven en de uitbouw heeft me al veel geld gekost.

Edited by carl
Link to comment
Share on other sites

Er bestaat i.d.d. akoestisch dempend stucwerk Carl. Het is echter wel flink aan de prijs. Maar als je die optie tijdens de bouw nog hebt en het er voor over hebt.... Zou mij wat betreft voor laten lichten door een deskundig bedrijf. Wat je eigenlijk wilt is een beetje de akoestiek van een studio: Netjes gedempt maar niet te droog. En als diffusors zijn boekenkasten en platenkasten uitstekend geschikt, mits goed gevuld uiteraard :D

Edited by Pjotr
Link to comment
Share on other sites

Er bestaat i.d.d. akoestisch dempend stucwerk Carl. Het is echter wel flink aan de prijs. Maar als je die optie tijdens de bouw nog hebt en het er voor over hebt.... Zou mij wat betreft voor laten lichten door een deskundig bedrijf. Wat je eigenlijk wilt is een beetje de akoestiek van een studio: Netjes gedempt maar niet te droog. :

Iets in die richting als ik dat voor een reeële prijs kan realiseren Peter. De ruimte wordt verder volledig kaal opgeleverd dus ik kan doen wat ik wil. Ik dacht eigenlijk iets van platen tegen de muur ipv stucwerk. Platen lijken me goedkoper (de aanbouw is vrij kostbaar) dan akoestisch stucwerk. Zou ik ook zelf kunnen denk ik eventueel met hulp. Ik heb verder nog geen geschikt product gevonden.

 

PS 1 Jack, het lijkt erop dat zolder en sousterrain voor de grote vakantie klaar zijn. In principe zijn beiden een optie, maar mijn echtgenote zou het liefst van de zolder een logeerkamer maken. Is ook bang voor geluidsoverlast. Ik ben er ook wel voor te vinden omdat het soesterrain best fraai wordt.

 

PS 2 Wiel , ballen verstand betekent dat hij er geen verstand van heeft! Maar in een definitieve fase wil ik er wel iemand bij halen voor metingen e.d. Zal wel iemand zijn die me advies geeft en niet primair producten wil verkopen. Maar ik bereid me daar graag goed op voor (haha).

Edited by carl
Link to comment
Share on other sites

Thingman heeft toch ballen verstand van akoustiek.

Mvg wol

Kom luisteren hier, dan wel bij een ander project en oordeel dan, of leg het gerust wat verder uit, want minstens honderden zouden het inmiddels oneens zijn met je... :) Edited by thingman
Link to comment
Share on other sites

Kom luisteren hier, dan wel bij een ander project en oordeel dan, of leg het gerust wat verder uit, want minstens honderden zouden het inmiddels oneens zijn met je... :)

Kritiek mag natuurlijk, maar wel onderbouwd Wiel en dan kan Toine zich ten minste verdedigen.

 

Wat verder bij mij natuurlijk wel belangrijk of ik met een akoestisch plafond kan volstaan en in hoeverre ik bij de bekleding van de betonnen wanden nog iets extra's moet doen. Overigens kan ik het plafond niet helemaal akoestisch maken. Bij de raamzijde is het plafond bij een strook van 6 maal 1, 11 cm lager. De 6 maal 3 meter die over is wil ik daarmee gelijk trekken en akoestische eigenschappen meegeven. Toine heeft het altijd over een plafond van 20 cm cm, maar zover wil ik niet gaan. Daarmee wordt het plafond te laag.

 

PS 1 een vriend van mij had op de zolder 8 cm steenwol en daarover heen zachthouten latten met een spleet ertussen. Hij beweerde dat het goed werkte.

 

PS 2 dat geperforeerde gipsplafond wat Toine beschrijft lijkt me wel iets. Ga ik opzoeken.

Edited by carl
Link to comment
Share on other sites

Die geperforeerde gipsplaten voor het plafond zorgen wel voor de looks die ik de ruimte wil geven. Ga daar toch eens verder naar zoeken.

Link to comment
Share on other sites

Als ik zeg ballen , dat is volume dan ben jij een kei

dus je hebt veel verstand ervan van de materie van het onderwerp.

Carl als je plannen hebt met de aan bouw dan was ik allang met de schets naar thingman gegaan en naar de tegel gaan luisteren.

Mvg wol

Okee, dat was dan een misverstand...

Link to comment
Share on other sites

Suggesties hoe ik dit moet aanpakken en materiaalverwijzingen. Ik hoop verder dat de aanbouw in juli klaar is. De aanpak volgt als het zeilseizoen voorbij is. Ben ik de winter onder de pannen.

 

Een aparte luisterkamer, wat een luxe!

 

Goed idee om de akoestiek meteen mee te nemen. Denk daarbij ook aan (het voorkomen van) geluidsoverlast in de rest van het huis/bij de buren. Een zwevende vloer die nergens contact maakt met de zijwanden scheelt enorm, maar er zijn ongetwijfeld echte akoestiek experts die je nog beter kunnen adviseren. 

 

Als ik nog een tip mag geven: leg gelijk een paar flinke kabelgoten in de vloer en de muren (beter te veel dan te weinig), dan kan je straks mooi alle kabels wegwerken. 

Link to comment
Share on other sites

Okee, dat was dan een misverstand...

 

België ligt aan de andere kant van de grens, dus alles is daar omgekeerd of in spiegelbeeld  :lol:

 

Dat van dat die pendelende ketel snap ik niet zo. Normaliter zit de thermostaat in de woonkamer en ik neem aan dat Carl een moderne modulerende ketel heeft aangeschaft.

Link to comment
Share on other sites

De aannemer legt de vloerverwarming en het verwarmingsbedrijf sluit hem aan Wiel. Die lui zijn wel professioneel. ik heb inderdaad een modulerende ketel en dat is voor een audiofiel wel een zegen: de verwarmingsbuizen zijn volmaakt stil en dat was toen ik huis kocht wel anders.

 

Ik heb verder weinig last van buren. Het huis van de dichtstbijzijnde buur ligt een meter of 10/15 van me vandaan. Ik draai nu ook al stevig en nooit commentaar gehad.

 

Als iemand wat info heeft over die geperforeerde gipsplaten graag. Knauf geeft weinig info.

 

Tot slot heb ik vrouwlief beloofd me eerst te richten op de bovenverdieping en de tuin en dan mijn domein. Mijn ervaring is wel dat het financieel kan tegenvallen. Dus ik verken nu alleen maar tot de aanbouw en de tuin klaar zijn. Tot dan behelp ik me met mijn huiskamer. Ik ben niet zolang met vroeg pensioen en ik geniet van dit geklungel.

Edited by carl
Link to comment
Share on other sites

Carl, als ik het goed begrijp heb je dus een groot raam, gaat dat geen storende reflecties opleveren? Of zie ik het ergens verkeerd

 

Akoestisch plafond heb je verschillende mogelijkheden, naarmate de funktie van het gebouw en de hoogte, kan een verkeerde keuze van plaat of materiaal veel ellende veroorzaken omdat er bijna geen weg terug is. het hangt er nu 1maal.

Dit wordt meer dan niet over 1 nacht ijs gaan ...

 

Suc6

stef

Link to comment
Share on other sites

Het is een sousterrain Stef, deels kelder, deels boven de grond. Het raam zit boven de grond en is pakweg 4 meter breed en 1 meter hoog. Met een trap van 5 of 6 treden omhoog ga je naar de tuin. Er komt natuurlijk isolatie onder de vloerverwarming Wiel en daaronder cement en daaronder weer isolatie. De aannemer vond het overdone.

 

Zoals ik al zei, ik haal er zeker iemand bij maar ik wil zelf eerst een beeld hebben en vragen kunnen stellen. Ik zie morgen Roger voor een bezoek bij Simply Audio. Genoeg tijd om in de auto te overleggen.

Link to comment
Share on other sites

Ah ok Carl, ik schatte de hoogte van het raam hoger in :)

 

Kweet niet of dit een optie kan zijn maar mss moet je je set eens neerpoten in de bijna afgewerkte ruimte om op die manier reeds een beeld te krijgen van de eventuele knelpunten.

 

Wordt heel mooi als luisterruimte !! zeker weten

Link to comment
Share on other sites

Dat spanplafond vind ik drie keer niks Wiel en nog erg duur ook volgens de site van Toine.

 

Het wordt PVC parket Spido, ideaal voor vloerverwarming en het schijnt relatief stil te zijn in tegenstelling tot vinyl parket. Komt een mooi, oud kleed op, daarnaast nog een wandmeubel op marktplaats.

Edited by carl
Link to comment
Share on other sites

Marmoleum is zeker een optie. Kan ook met vloerverwarming. Kurk spreekt me niet aan. De vloer kom ik wel uit maar het plafond.....

Edited by carl
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...