Jump to content

Jriver


Hans van Liempd
 Share

Recommended Posts

On 5/13/2020 at 12:09 PM, Kraus vonBentinck said:

Rechts boven in het scherm van JRiver vind je 'audiopath' dat is heel handig om te kijken of er soms iets ingeschakeld staat wat ongewenst is en heb je ook direct toegang tot de instellingen van DSP en de gebruikte sound output.  Je kunt ook checken of het file compleet wordt afgespeeld vanuit memory zoals de bedoeling is.

 

 

Hier heb ik weer een hoop van geleerd. Het blijkt dus, dat memory playback alleen werkt bij muziek van NAS en HD. Dus niet bij DLNA. Daar is dus nog wat in te verbeteren. Ik ben dus wel degelijk afhankelijk van het netwerk.


 

Edited by Hans van Liempd
Link to comment
Share on other sites

Niet dus. Ook al staat het niet in het audiopath, de track wordt geheel in het geheugen geplaatst. Ik heb bij een 24bits 96 kHz track vrij kort na de start, de netwerkaansluiting los getrokken en het hele nummer werd keurig uitgespeeld. Dat kan dus niet anders dan uit het geheugen komen.

Vreemd dat JRiver iets anders in hun handleiding hebben staan.

Link to comment
Share on other sites

Nu speel ik weer met de PC met i2s aansluiting. Ik denk dat ik ook heb gevonden waar een probleem zou kunnen zitten.

 

De SPdif PC met JRiver 24  bleef krachtiger klinken. Daarna heb ik 24 ook op de i2s PC geïnstalleerd. Maar ondanks dat de twee versies naast elkaar draaien, gooien ze e.e.a. toch door elkaar. Door het ondekken van audiopath (bedankt Kraus) zag ik rare dingen verschijnen. Een CD gaf plotseling als input 24 Bit en 96 kHz. In JRiver 26 stond de audiokaart op 32 bit 192 kHz ingesteld, maar in de audioinstellingen van Windows 10 24 bit en 192 khz was ingesteld.  Zette ik JRiver ook op 24/192, dan werkte het niet. Geen geluid dus. Ik dacht n.l. dat de kaart niet verder kon dan 24/192 met deze driver (Wasapi). Dat lijkt dus niet te kloppen en is waarschijnlijk zo voor de PF Kernel streamdriver. 

 

Conclusie, het klankverschil heeft niks met versies te maken.

 

Kortom in de PC staat het nu op 32/192 en in JRiver ook. En het speelt als een zonnetje.  Krachtig en zeer veel kleine details hoorbaar, beter als de PC met SPdif kaart. Ook het laag is nu minstens zo goed als op de SPdif PC.

 

Hoe e.e.a. is ontstaan... ik weet het echt niet meer, maar heeft waarschijnlijk te maken met die Kernel streamdriver, die ik al lang niet meer gebruik. Of met een andere DAC die ik hier eens heb getest. Door al dat heen en weer schakelen en wisselen was ik de referentie ook compleet kwijt.

Edited by Hans van Liempd
Link to comment
Share on other sites

Mooi werk, het blijft toch een heel gezoek.

 

Ik denk dat voor serieus luisteren alleen Asio of wasapi in aanmerking komen. Kernell streamng moet je mi te allen tijde vermijden. Daar kan niets goeds van komen.

Het vervelende met meerdere digitale apparaten die met elkaar samen moeten werken de geringste verkeerde instelling al leidt tot problemen en een probleem is dat er zoveel instellingen mogelijk zijn. Niet voor niets zijn er wordclocks en kan er maar 1 master zijn.

Link to comment
Share on other sites

In de Pink Faun 3.32 DAC kan ik kiezen voor reclocken in de DAC, of de clock uit de i2s kaart gebruiken. Dat geeft een behoorlijk klankverschil. Met de reclockfunctie klinkt het dynamischer en transparanter. Bij gebruik van de clock van de i2s kaart wat ronder. Ik gebruik dus de reclock functie.

 

Ik heb ook het verschil tussen een ovenclock en standaard clock op de i2s kaart kunnen vergelijken. Dan is voor mij de reclock functie in de DAC nog steeds de beste.

 

Dat verschillende instellingen elkaar behoorlijk in de weg kunnen zitten heb ik al eerder ervaren. Het speelt soms helemaal niet, terwijl je verwacht dat het met die instelling wel zou moeten werken. En er is met JMC zo verschrikkelijk veel mogelijk. Eigenlijk voor een gewone gebruiker veel te veel. Dan de instellingen in Windows 10 nog. Toen ik met streamen begon heeft eens iemand gevraagd "hou je van een computerhobby ?". Nu weet ik wat hij bedoelde. Maar zonder die hobby met de standaardinstellingen werkt het ook.

 

Och, anderen zijn eindeloos bezig om hun analoge spul op een zo hoog mogelijk niveau te krijgen. Waarbij ik dan denk "wat wil je er nou nog meer uit halen ?".  Die vragen dat dan ook weer aan mij. Maar van de gedachte (lang geleden) bits zijn bits, ben ik aardig teruggekomen.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Ik had gisteravond een luisteraar op bezoek. Hij wou het verschil horen tussen muziek gestreamt van Qobuz en van de NAS. Daar ging het mis, omdat ik per ongeluk de UPnP server uit gezet had. Maar wacht.. ik kan de muziek van de server ook aan, wanneer ik JRiver op de muziekPC als UPnP server kies. En inderdaad, dat werkte wél.

 

Maar merkte de gast op... dit klinkt toch wel anders. Hij vond het minder sprekend en minder dynamisch klinken. Daarna hetzelfde nummer vanaf de SD kaart in mijn tabletje gespeeld. Heeeeej... dat klinkt weer wél in orde.

 

Het lijkt er dus op, dat wanneer ik JRiver gebruik voor het afspelen (UPnP renderer) én tegelijk als UPnP server dat het minder levendig gaat klinken. Hoe dat komt?? Ik ben er nog niet uit. Misschien kan iemand van jullie daar een antwoord opgeven.

 

Vandaag Minimserver op de Synology NAS aan gezet. Dat, op het tablet (UPnP controller) met BubbleUPnP weer ingesteld als UPnP server en dit klinkt ook weer OK.

 

Nu staat de NAS uit, omdat er een kleinkind logeert op de kamer waar dat herrie-ding staat. Vanavond kan ik dus niks uitproberen en alleen muziek van Qobuz streamen. Maar dat is echt geen straf.. Morgenavond weer eens verder uitzoeken.

Link to comment
Share on other sites

Heb je wel eens een proef periode met ROON gedaan?

 

Bij de opties heb je daar ook mogelijkheden om dit soort dingen in te stellen, of juist volume gelijk te maken voor meerdere spelers in huis, wat ik, dan weer gebruikte om vergelijkingen te doen met verschillende DAC's.

Link to comment
Share on other sites

Roon hebben we bij een audiovriend met JRiver vergeleken. Beide optimaal ingesteld op een set waarin alles is gedaan om digitale weergave te optimaliseren. Van de 5 fragmenten die ik blind te horen kreeg, koos ik 5 keer JRiver als best klinkend. Het laag van JRiver was kernrachtiger, tastbaarder zeg maar.

 

Ik gebruik JRiver op de muziekPC eigenlijk nooit als server. Al was het alleen omdat voor mijn gevoel de PC dan meer moet doen. Nu was ik de UPnP server van de NAS even kwijt en wou ik toch muziek van de NAS spelen. Dat lukte alleen op deze manier.

 

Jriver slaat de binnenkomende muziek eerst op in het geheugen en speelt dit vanuit daar af. Ik heb ingesteld dat de samplerate verdubbeld wordt en de bitdepth 32 bit is. Kennelijk werkt dit iets anders wanneer ik de NAS als virtuele HD met de muziek PC verbindt. Hierdoor verlies ik wat volume.  Niks aan de hand dus.

Link to comment
Share on other sites

Dat is dan ook wel grappig, ik kan met een beheerprogramma inloggen op de server, een bij een normaal afspelen komt dat dan niet verder dan  een 2 tot 3 % belasting. Dus dat ding staat bij normaal afspelen uit zijn neus te peuteren, en verveelt zich.

Maar waar het mij om ging is, de instellingen op nul, en dan vergelijk maakt het dan wat eerlijker wat het in een set doet.

Een vriend van mij heeft dan Dirac gebruikt en de heleboel aan zijn "ruimte" aangepast , dat is dan wel een aardig verschil met alles op nul, en dus ook niet meer direct vergelijkbaar. Dat zijn de bekende beren op de weg, en die blijven er wel met het zoeken naar het  betere geluid.

Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, HansP said:

 

Maar waar het mij om ging is, de instellingen op nul, en dan vergelijk maakt het dan wat eerlijker wat het in een set doet.

 

Uiteraard staat het bij beide servers op max ingesteld. Aan servers is trouwens weinig aan volume in te stellen. Toch gaat de server van JRiver ca 2 dB zachter.

 

Hier loopt een simpele Celeron ook met twee vingers in de neus. 4 a 5% proc. belasting.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

De laatste dagen heb een andere UPnP player geprobeerd. Waarom? Soms stopt de combinatie BubbleUPnP-Jriver net voor het einde van het laatste nummer en komt dan helemaal op het einde nog een seconde terug. Af en toe loopt de boel ook vast. Soms ligt dat aan BubbleUPnP, maar na opnieuw Bubble opstarten werkt het dan weer. Soms denkt JRiver dat er twee versies draaien en wil dan niet meer werken. Ook een kwestie van de PC opnieuw opstarten en het werkt weer.

 

Ik vond dus Audiophile UPnP Renderer (AUR). Dus maar naast JRiver geïnstalleerd. Met BubbleUPnP kun je dan makkelijk omschakelen om de klank te vergelijken. In eerste instantie vond ik AUR wat scherp in het hoog klinken. net of de boel wat vervormde. Nadat ik de bitdiepte had verhoogd naar 32 bits, was dat over, maar upsamplen kan AUR niet het blijft dus de samplerate die je er in stopt. Na die instelling op 32 bits was die scherpte weg, maar vond ik het wat kaler klinken. Wat minder laag midden leek wel. Het blijkt dus dat AUR maar heel kort buffert, Nadat ik de stekker uit het netwerk trok, was het na een paar minuten stil. Bij JRiver kan ik instellen, dat het hele nummer in het geheugen wordt geladen. Tijdens het spelen is er dan nauwelijks netwerkactiviteit. Wat wél een voordeel van AUR is, dat dit maar 2% van de processorcapaciteit gebruikt. AUR heeft nog een andere vervelende eigenschap, namelijk dat sommige nummer vroegtijdig worden afgebroken. Van de regen in de drup dus.

 

Na een dag spelen, vond ik de klank toch minder en heb ik AUR er weer afgehaald. Daarna heb ik nog gezocht naar een renderer die wél volledig vanuit het geheugen kan spelen, maar eigenlijk alleen HQ-player gevonden. Dit zou het moeten kunnen, maar ik heb het niet gevonden. Toen dit programmaatje ook nog eens € 250,- zou moeten kosten, ben ik er maar mee gestopt.

 

Dus nu weer op JRiver. Maaaaaaaaar... er zijn ondertussen wat updates geïnstalleerd, en het speelt nu al weer twee avonden zonder haperingen.

 

Link to comment
Share on other sites

Wat een gedoe zeg, Hans. Weet je zeker dat een LP niet makkelijker is ;) Van dit soort geknoei wordt ik helemaal niet goed. Technologie moet gewoon goed werken en als het niet goed gaat moet het voor de gebruiker glashelder zijn waarom niet. (afgelopen maanden me suf gezocht waarom dat mobielebelding geen notificaties meer gaf, na een update werkt het ineens weer)

 

Ik heb ooit een houtjes touwtjes webserver geschreven, daar klik ik door directories op de servers waar muziek staat. Ik klik aan wat ik wil horen, de webserver genereert een m3u playlist en de webbrowser download die. Opent vervolgens de de player die met m3u geassocieerd is. Die download gewoon het hele nummer en speelt het af.

 

Vroeger kon ik de playlist ook naar een andere computer sturen (RPC) en daar een player starten. De bibliotheek die ik daar voor gebruikte werkt niet meer en ik mis het geen moment.

 

De player, XMplay, die ik onder windows gebruik kan uit geheugen spelen, soort van (alleen mp3?), https://www.un4seen.com/forum/?topic=13359.0 

 

http://support.xmplay.com/article.php?id=82

Edited by Seed7
Link to comment
Share on other sites

LP's draaien lijkt handiger, maar daar ik veel meer tijd kwijt aan het plaat schoonmaken, nald schoonmaken, LP opzoeken en LP wisselen dan nu.

Meestal werkt het prima, maar soms hangt het om een nog onbekende reden. Ik had dit hierboven nog niet geschreven, of ik had al weer een stop. JRiver speelt het nummer keurig af en hangt daarna. Ik speel in de Media Server mode, dus zonder dat ik het scherm zie of zelfs aan hoef te zetten.

Start ik Media Center bij zo'n probleempje op, dan zegt JRiver dat er al een versie draait. De PC opnieuw opstarten is dan de oplossing. Dat gebeurt een keer per week of zo. Ik kan er nog geen vinger op leggen wanneer dit gebeurd. Zoals gezegd de combinatie JRiver Media Server, BubbleUPnP, Qobuz.

Zoals ik schreef, geen groot probleem, maar het zou toch goed moeten kunnen werken?

Edited by Hans van Liempd
Link to comment
Share on other sites

Ik heb het al vaker aangegeven maar misschien is Daphile ook voor jou een oplossing.

https://www.daphile.com/

Speelt ook vanuit het geheugen en is volledig headles (zonder scherm)

De server kan ook via Buleup bediend worden maar ik gebruik Orange Squeeze om de boel direct te bediennen.

Heeft geen windows meer nodig en speelt alle formaten.

Mijn andere apparaten beneden in de kamer kunnen gebruik maken van de server en ik kan dus in de woonkamer bedienen via bulebub.

 

Link to comment
Share on other sites

11 hours ago, kappa7 said:

Ik heb het al vaker aangegeven maar misschien is Daphile ook voor jou een oplossing.

https://www.daphile.com/

Speelt ook vanuit het geheugen en is volledig headles (zonder scherm)

De server kan ook via Buleup bediend worden maar ik gebruik Orange Squeeze om de boel direct te bediennen.

Heeft geen windows meer nodig en speelt alle formaten.

Mijn andere apparaten beneden in de kamer kunnen gebruik maken van de server en ik kan dus in de woonkamer bedienen via bulebub.

 

Daar ga ik nog eens naar kijken.

Kan die ook upsamplen?

Link to comment
Share on other sites

Daphile kan veel, ik heb het min of meer werkend gekregen. Upsamplen, UPnP, en nog 500 andere instellingen. Het is duidelijk een van Logitech server afgeleide applicatie.

 

Helaas vind mijn i2s kaart Daphile niet leuk. Wanneer alles koud op start werkt het wel, maar het geluid kraakt wat. Dit lijkt beter te worden na wat bufferinstellingen. Helkaas moet het ding telkens opnieuw opstarten om de settings bij te werken., Op zich ook niet zo erg, maar dan werkt mijn i2s kaart niet meer. Of althans Daphile kan hem net meer vinden. Dus spanning er af, weer opstarten en dan vind hij de i2s kaart nog niet. Die moet ik dan eerst weer selecteren en dan werkt het weer even. Ook UPnP werkt niet stabiel. Deze drukt andere UPnP gebruikers weg. Ik zie dan alleen Daphile in het lijstje staan. Dan klinkt het niet naar wat ik had gehoopt. Veel minder ruimtelijk en meer aan de speakers plakkend. Het laag is ook niet meer zo krachtig als wat ik gewend ben. Met andere instellingen is dit waarschijnlijk te verhelpen, maar dan moet de i2s kaart telkens opnieuw opgestart worden. Ik vind het dus nogal krakkemikkig werken. Dat dit voor een groot deel aan de i2s kaart ligt lijkt me voor de hand liggend.

 

Ik heb dus letterlijk de stekker er uit getrokken en speel weer met JRiver.

Dat is dan wél weer handig. Aan de PC verandert niks, Daphile staat op een USB stick en neemt ook het besturingssysteem (Linux) over. Trek je die stick er uit, dan werkt alles weer zoals voorheen.

 

Link to comment
Share on other sites

Ik heb zelf nog altijd niks gevonden dat beter is dan mijn oplossing: Debian Linux als OS met mpd als afspeelsoftware en die doet ook DSD in elke gewenste resolutie, zolang de aangesloten DAC het maar ondersteunt. In mijn geval is dat een Marantz AV8802A voorversterker die dat allemaal aan boord heeft en zowat elk bestaand audioformaat kan decoderen.

Link to comment
Share on other sites

Je hebt een groep die stelt dat een zwart plaatje draaien rocket science is, waarvoor duizenden euros nog.niet afdoende zijn om e.e.a. goed te laten klinken.

Er is nu ook een groep die exact hetzelfde beweert en demonstreert over digitaal streamen. Niks werkt, alles heeft nadelen, alles zit elkaar in de weg.

 

Vaak verkeren zulke technisch gemotiveerde mensen in beide groepen tegelijk. Toeval? Ik denk het niet.

 

Eenvoud was altijd al de weg naar muzikale rust en tevredenheid.

Dat blijkt wel weer uit deze techno blabla die nog steeds nergens heen voert.

En het kan zo mooi klinken allemaal, zo zonder die poeha er omheen.

Edited by thingman
Link to comment
Share on other sites

40 minutes ago, thingman said:

Je hebt een groep die stelt dat een zwart plaatje draaien rocket science is, waarvoor duizenden euros nog.niet afdoende zijn om e.e.a. goed te laten klinken.

Er is nu ook een groep die exact hetzelfde beweert en demonstreert over digitaal streamen. Niks werkt, alles heeft nadelen, alles zit elkaar in de weg.

 

Vaak verkeren zulke technisch gemotiveerde mensen in beide groepen tegelijk. Toeval? Ik denk het niet.

 

Eenvoud was altijd al de weg naar muzikale rust en tevredenheid.

Dat blijkt wel weer uit deze techno blabla die nog steeds nergens heen voert.

En het kan zo mooi klinken allemaal, zo zonder die poeha er omheen.

Ach... laat mij het op mijn manier doen, dan mag jij het op jouw manier doen.

Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, Hans van Liempd said:

Daphile kan veel, ik heb het min of meer werkend gekregen. Upsamplen, UPnP, en nog 500 andere instellingen. Het is duidelijk een van Logitech server afgeleide applicatie.

 

Helaas vind mijn i2s kaart Daphile niet leuk. Wanneer alles koud op start werkt het wel, maar het geluid kraakt wat. Dit lijkt beter te worden na wat bufferinstellingen. Helkaas moet het ding telkens opnieuw opstarten om de settings bij te werken., Op zich ook niet zo erg, maar dan werkt mijn i2s kaart niet meer. Of althans Daphile kan hem net meer vinden. Dus spanning er af, weer opstarten en dan vind hij de i2s kaart nog niet. Die moet ik dan eerst weer selecteren en dan werkt het weer even. Ook UPnP werkt niet stabiel. Deze drukt andere UPnP gebruikers weg. Ik zie dan alleen Daphile in het lijstje staan. Dan klinkt het niet naar wat ik had gehoopt. Veel minder ruimtelijk en meer aan de speakers plakkend. Het laag is ook niet meer zo krachtig als wat ik gewend ben. Met andere instellingen is dit waarschijnlijk te verhelpen, maar dan moet de i2s kaart telkens opnieuw opgestart worden. Ik vind het dus nogal krakkemikkig werken. Dat dit voor een groot deel aan de i2s kaart ligt lijkt me voor de hand liggend.

 

Ik heb dus letterlijk de stekker er uit getrokken en speel weer met JRiver.

Dat is dan wél weer handig. Aan de PC verandert niks, Daphile staat op een USB stick en neemt ook het besturingssysteem (Linux) over. Trek je die stick er uit, dan werkt alles weer zoals voorheen.

 

Hoi Hans,

Dat lijkt inderdaad met je kaart te maken te hebben.

Na wat aanpassingen is het inderdaad opnieuw opstarten maar dan is alles meteen wel terug.

Wel goed dat je het geprobeerd hebt.

 

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Hans van Liempd said:

Nu Volumio geïnstalleerd. Ook via een USB stick. Na wat instellen, werkt dit tot nu toe prima. Klinkt ook herkenbaar.

Kijk dat geeft weer hoop.

Is wel ook op squeeze player gebasserd dacht ik.

Heeft die geen problemen met UPnP?

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...