Jump to content

Opamp


carl
 Share

Recommended Posts

niks tegen opamps. je moet wel even snappen welk eten dat ding wil en ook wat ie niet lust.

 

ik hoorde vorige week een voorbeeld van een idioot simpel apparaatje dat natuurlijk vol zit met opampjes. en een muziek ... gotta have that.

 

 

 

groet

Link to comment
Share on other sites

Heeft niets met opamps te maken maar:

 

 


The transistor is a great invention for amplification in general. It´s effective on power, energy consumption and production cost. So far, so good. The flipside of it is however that transistors do not carry the same sound characteristics as even if they are built together on the same day. So a powerful amplifier made with 32 transistors is more likely to sound like a choir than a single and clear voice.

To achieve the purity and clarity that our clients demand, we have come up with a very simple and very effective solution. We only use one transistor, but a very large one indeed. Using a single massive transistor allows us to tune them to sonic perfection and lay out a much simpler signal path. The transistors we use are massively expensive, but we think it´s worth it, and you might agree when you hear our amplifiers perform.

 

 

http://www.gamutaudio.com/en-GB/Products/Electronics/Amplifiers/M250i-Mono-Power-Amplifier.aspx

Rome, wegen, meervoud?

Link to comment
Share on other sites

In de begindagen van dit forum, was het heel gewoon ervaring te delen, kennis en kunde werd verspreid door het geven van tips, achtergronden werden verklaard, commerciële belangen hebben gemaakt dat veel hiervan is gewist en werd het gebruikelijk een zo wollig als mogelijk taalgebruik te hanteren, om de eigen waar en het eigen kunnen aan te prijzen.

Ik vind dat nog steeds heel erg jammer.

In dit topic valt het op dat er wel cynisch wordt opgemerkt dat er niet zo heel veel inhoudelijke kritiek wordt geleverd tegen het gebruik van OpAmps, terwijl er exact hetzelfde kan worden gezegd over hetgeen de meeste voorstanders te berde brengen.

Het enige dat duidelijk wordt, is dat er verschil is tussen verschillende types én dat de manier waarop ze worden toegepast van grote invloed is op het uiteindelijke resultaat.

Dit laatste is een open deur, zelfs ik zal dat onderschrijven.

Overigens geldt dat ook voor andere halfgeleiders, buizen en alle andere componenten in een schakeling.

Waar het werkelijk om draait, het verschil tussen een schakeling met OpAmps en een discreet opgebouwde, komt niet echt uit de verf.

Om mijn cd-speler maar even als voorbeeld te gebruiken, de originele print hierin heb ik - door veelvuldig experimenteren - naar de knoppen geholpen, deze is vervangen door de print van z'n haast dubbel zo dure grote broertje, het verschil ?

Betere OpAmps, geen mute transistoren in de uitgang, iets meer aandacht voor de voeding, en inderdaad dat komt de geluidskwaliteit zeer ten goede.

Ondanks ook het gebruik van een duurder loopwerk, staan de veranderingen/verbeteringen op geen enkele wijze in een redelijke verhouding tot het prijsverschil tussen beide apparaten.

Inmiddels een groot aantal OpAmps gehoord hebbend, toch besloten ze te vervangen, en hiervoor de meest simpele oplossing gekozen, een Burson module, die beslist het best klinkt........

Gezien simpele oplossingen/schakelingen vaak verbazingwekkend goed presteren zou ik ooit nog eens een stapje verder kunnen doen, echter gezien de cd-speler inmiddels vrijwel geen dienst meer doet, m'n Macje met AirPort en een DAC hebben blijk gegeven niet alleen voor meer gebruiksgemak te zorgen, maar ook de cd-speler te kunnen evenaren.

NB ook in deze lijn is er in het analoge deel van de keten geen IC meer te vinden en klinkt een goedkope DAC wel heel erg goed.

Kwaliteit van een component, schakeling, apparaat, wordt kenbaar in het eindresultaat, de weergave van muziek, de luisterervaring, hoe subjectief dit ook mag zijn.

Link to comment
Share on other sites

Even kennis delen :)

 

Er zijn wel meer discrete opamp producten op de markt, bv

 

http://www.newclassd.com/index.php?page=55  (ex. LCaudio ontwerper)

of

http://www.marchandelec.com/opamps.html

of

http://www.sonicimagerylabs.com/products/products_top.html

of

http://www.audio-gd.com/Pro/diy/OPA/OPAEN.htm

 (gerucht gaat dat het chinese Audio-gd de toeleverancier van Burson is) 

 

Zelf moet ik ergens nog een aantal pcbs hebben liggen uit een diyaudio Xover project (met discrete opamps http://www.diyaudio.com/forums/group-buys/32095-mox-like-crossover-discrete-opamp-group-buy.html

en http://www.diyaudio.com/forums/solid-state/32036-dual-discrete-opamp-pcb-dip8.html

).

 

Overigens voor de technici staat hier wellicht wat meer over de Burson filosofie mbt discrete vs IC http://bursonaudio.com/More_Design_Philosophy.html

Link to comment
Share on other sites

Er zullen er vast wel meer bestaan. Maar die HDAM kun je neem ik aan niet als particulier los kopen en toepassen als "upgrade".

 

Hoewel? http://www.headamp.co.uk/x5/

 http://www.ebay.com/itm/Sonic-Imagery-Labs-992Enh-Ticha-Discrete-OpAmp-HDAM-DIP8-enhanced-upgrade-/261103697178?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3ccafe3d1a#ht_1199wt_1205

 

Link to comment
Share on other sites

Tjonge jonge en dat allemaal omdat Jitze niet van opamps houdt :unsure: Net als met spruitjes moet je die dingen ook eerst blancheren :lol:

 

Snap niet waarom hij daar voortdurend zoveel tam tam over maakt. Hij hoeft er helemaal niet van te houden.

Link to comment
Share on other sites

Ach, t hoort een beetje bij de audio ("neuroze") zoektocht, waar ik ook ooit last van had. Ik kan me herinneren dat een beroemd/berucht diy techneut uit het oosten des lands ook niet zo van de opamps in de uitgang van cd spelers hield en daarvoor allerlei buizen of discrete solid state uitgangstrappen ontwikkelde (met de buizen boven de cd speler uitstekend bv). Hij (ook destijds Hear actief) heeft zijn site al jaren geleden ofline gehaald (ook uit het web archief), dus de details zijn niet meer tergug te vinden.

Misschien is hij later tot de ontdekking gekomen dat t allemaal wel mee viel met die opamps..?

Link to comment
Share on other sites

Ja, zo werd er destijds ook stevig gefulmineerd in A&T over feedback.in versterkers. Het werd toen zowat overal tegenaan gesmeten alsof het de duivel zelve was.

 

Geen enkel reëel argument (nou ja, er moesten A15 versterkers verkocht worden :D ). Op zich prima versterkers maar ook niet het einde van de wereld.

 

Het heeft allemaal toch wel een erg hoog "Kijk mij nou" gehalte.

Link to comment
Share on other sites

 

Misschien is hij later tot de ontdekking gekomen dat t allemaal wel mee viel met die opamps..?

 

Wat hij maakte was  bijzonder goed.  Deze is ooit door hem gebouwd.  Ik heb later veel betere Sowter interstage

trafo's gebruikt die een stuk kleiner waren.  Vandaar de gaten op het chassis.

 

 

 

rotelsowters.jpg

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...