Jump to content

Audioclub Oost Brabant


Hans van Liempd
 Share

Recommended Posts

Ik heb het in de vakantieperiode lelijk verzaakt zie ik.

Maar hierbij:

 

In Juli de avond met Alfa Audio over netwerken. Kabels, switches enz.

http://www.aob-hifi.nl/Recensies/2022/Alpha/Alpha.htm

 

In Augustus EC designs met de power DAC een DAC waar je de luidsprekers gelijk aan kunt sluiten. Dus geen versterker meer nodig.

http://www.aob-hifi.nl/Recensies/2022/ECdesigns/ECdesigns.htm

 

En in september een vergelijk van monitorluidsprekers van de leden:

http://www.aob-hifi.nl/Recensies/2022/LedenVoorLedenSeptember/LedenVoorLedenSeptember.htm

 

Foto's lukt dus niet vanwege het ontbreken van https bij de site van AOB.

 

 

Edited by Hans van Liempd
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Even een update voor wat betreft de thuisdemo's.

Een thuisdemo is niet meer of minder, dan andere leden jou set te laten horen. Er zijn redelijk eenvoudige sets bij die in de huiskamer staan, tot tonnen (nieuwprijs) kostende apparatuur in aparte akoestisch aangepaste luisterruimten. Ik vind het altijd erg leuk om bij anderen te gaan luisteren en te horen wat er is veranderd.

Die thuisdemo's worden dan achter elkaar georganiseerd. Ik was deze maand aan de beurt. En gisteravond was de laatste.

 

Omdat er hier maar 3 mensen in mijn ruimte passen (behalve mijzelf) Heb ik 6 avonden en 1 middag bezoek gehad. Niet alle leden zijn in de mogelijkheid te komen, of heeft er geen zin in of is al eerder geweest. Ik moet er niet aan denken dat alle 50 leden zouden willen luisteren. Dan zou ik dus 18 avonden bezig zijn geweest....

Ik probeer altijd wat specifieks te laten horen. Een vorige keer iets betreffende de loudnesswar of het verschil tussen USB en SPdif.

 

Dit jaar kon ik twee verschillen laten horen. Het verschil tussen JRiver Media Player (JRM) en Audiophile UPNP Renderer (AUR) als eerste. En het verschil tussen bekabeld ethernet of via Wifi. Geen schokkende verschillen, maar toch de moeite om eens te laten horen waarom ik voor het een of het ander kies.

 

Als eerste het verschil in software.

In JRM staan alle instellingen zo veel mogelijk uit. Dus geen upsampling, dithering of DSP. In AUR kun je niks instellen dus dat is zoals het is.

Vrijwel iedereen hoorde een duidelijk verschil. Allemaal vonden ze JMR wat vriendelijker klinken dan AUR, AUR dus wat dynamischer en directer.

 

Als tweede het verschil tussen cat 5e bekabeling en een Wifi dongle.

De klankverschillen werden ongeveer benoemd als met de software. Met de kabel vriendelijker, en met Wifi weer wat feller en dynamischer. Uiteraard kon ik dan ook weer de twee versies van de software laten horen.

 

Uiteindelijk dus 4 "stappen" in klank.

1. JMR met kabel het vriendelijkst

2. JMR met Wifi iets feller

3. AUR met kabel vergelijkbaar met 2. dus ook iets feller

4. AUR met Wifi wat het felst en meest dynamisch werd ervaren.

 

De voorkeur van de luisteraars was duidelijk verschillend. Van de 13 luisteraars die serieus wilden luisteren hadden er  7 leden een voorkeur voor 4. en 4 leden voor 1. de drie overblijvende vonden het afhangen van de muziek die gespeeld werd. Overstuurde scherp klinkende opnamen dan met 1.  en mooie opnamen dan met 4. JMR  met kabel maskeert namelijk iets meer.

 

De argumenten waren wél verschillend. Sommige wilden alles horen wat er in de opname zat en anderen vonden dat dus weer te veel "in your face" en hielden van meer rust in het geluid. Over het stagebeeld waren de mening ook nogal opvallend. Enkele vonden de felste set (4.) het beste "podium" presenteren en anderen juist weer 1. de softste dus.

 

Dan had een lid de laatste avond nog een houten onderzet plateau meegebracht. Dit was ruim 5 cm dik en had een massief houten rand. De platen daartussen leken multiplex (berken?). maar het fijne liet hij niet los. Dit kon hier alleen onder de voorversterker geplaatst worden. Dus de eierdoppen met kogels er onderuit en de "plank" er onder. Dit deed precies wat ik verwachtte. Een ronder en vriendelijkere presentatie, maar in mijn oren helaas weer wat minder micro-informatie, maar meer een grotere samenhang in een bel van geluid. Een mooie oplossing om de set op smaak te tunen.

 

Weer wat ervaring rijker en leuk om te doen.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Het verslag van de avond met de Rondstralers van John en Dion audio: http://www.aob-hifi.nl/Recensies/2022/dion/dion.htm

 

Nog steeds geen https dus nog geen foto's.

 

Gisteravond hadden we een erg geslaagde avond met Fritz de With. Hij liet dezelfde opnamen horen via de draaitafel, de Cd speler en de Taperecorder. Dat was een leuke ervaring, maar behalve na verschillende formaten, luisterden we natuurlijk ook naar drie verschillende apparaten. Met de CD-speler (CEC) en Tapedeck (Philips) waren weinig mis, maar het simpel Nagaoka elementje op de Thorensdraaitafel bleef toch wel een stuk achter. Het ging dus meer tussen de CD speler en het tapedeck. Waarbij het tapedeck uitblonk in homogeniteit, blonk de CD speler uit in detailering.

 

Het verslag komt over een paar weken.

Link to comment
Share on other sites

13 hours ago, Hans van Liempd said:

Het verslag van de avond met de Rondstralers van John

 

Mooie luidsprekers. Lekker grote reflector, vaak worden die te klein uitgevoerd, t.o.v. de golflengte die ze moeten afbuigen. Is er meer (DIY) informatie beschikbaar, of is het een commercieel concept? Gewoon uit nieuwsgierigheid. Heb altijd wel wat met rondstralers/monopolen gehad.

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Hans van Liempd said:

De kasten zijn wel behoorlijk groot voor een relatief kleine laag-midweergever.

Bij zand gevuld en uitgaande van standaard PVC buis afmetingen kan ik me dat wel voorstellen. Ik zou gewoon voor een rechthoekige kast kiezen, zoals o.a. Duevel dat bij kleinere modellen doet, maar dan wel met de drivers boven elkaar.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Hierbij het verslag van van deze maand met de heel mooie avond met Fritz de With.

 

http://www.aob-hifi.nl/Recensies/2022/STS/STS.htm

 

En voor meer informatie over onze club: http://www.aob-hifi.nl/Index.htm

 

 

Edited by Hans van Liempd
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Gisteravond hadden we een heeeeeeeel bijzondere avond. Purify in de vorm van Bruno Putseys en "onze" Gydo.

We hoorden het laatste model van de Eigentact 1ET9040 D klasse versterkers (primeur!).

En daarbij twee prototype luidsprekers met basunits van Purify.

 

Voor de pauze liet de set met de grootste basreflex monitoren horen dat er zeker wel potentie in het geheel zat. Snel, dynamisch open en nooit dichtlopend. Maar waarschijnlijk door het niet perfect aansluiten van de tweeter op de bas-mid unit klonk het voor mij niet natuurlijk.

 

Maar het feest begon pas echt na de pauze. met de kleinere monitoren met twee passieve membranen aan de zijkant van de kastjes. De kastjes zijn niet groter dan ca. 25 cm hoog en 17 cm breed. En ik schat ook ongeveer 25 cm diep. Dus één aangedreven unit van ca. 15 cm en een tweeter.

Het begon met een zangeres met orgelbegeleiding. Dat orgel produceerde in het begin een laag alsof er een helikopter over vloog. Ik dacht gelijk aan de Kefjes bij Cock.

De zangeres klonk loepzuiver en compleet losstaand van het orgel. Dat is heel bijzonder, de woofers maakten met dit volume behoorlijk uitslagen en de stem moet tegelijk ook door diezelfde units worden weergegeven.

Maar ook met andere muziek ging het perfect. Was er dan helemaal niks om op te merken... nou eigenlijk bijzonder weinig. De hoge uithalen van de vrouwestemmen klonken soms wat snerperig. Is dat de opname? Is dat de stem? Is dat de tweeter die wat overenthousiast is? Is het de stroomvoorziening en dan specifiek de aarding? Moeilijk te zeggen. Maar die Eigentact tversterkers en de Purify units... dat is niet goedkoop, maar echt superspul.

 

Bedankt Bruno en Guido.

 

Normaal is de avond om 22:30 uur afgelopen, maar doordat de demo iets uitliep en er veel vragen waren, stapte ik pas om 23:15 uur in de auto.

 

Hieronder de aankondiging, het verslag volgt.

http://www.aob-hifi.nl/Recensies/Demogevers/Purifi.htm

 

Edited by Hans van Liempd
Link to comment
Share on other sites

Fijn om te vernemen dat de club er van genoten heeft.

Het kleine systeem noemt Purifi SP8 en staat bij mijn weten nog niet op de Purifi site.

 

The SPK8 box is 23x16x20cm on the outside - inside volume is 4,.5 liter
It uses the PTT4.0X04-NFC-01 woofer, 2pcs PTT4.0PR-NF2-01 passive radiator and a T25B-6 tweeter (Be tweeter)
 
 
 
 
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 4 weeks later...
  • 3 weeks later...
2 hours ago, SpaceJS said:

Leuk die verslagen, ben vooral blij dat je de nummer lijst erbij zet, is altijd een goede manier om nieuwe muziek te leren kennen.

 

Die verslagen maak ik niet hoor. Daar zijn andere mensen in onze club mee bezig. Ik stuur alleen de linkjes. Maar ik zal ze doorgeven dat ze vooral zo door moeten gaan.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Hans van Liempd said:

 

Die verslagen maak ik niet hoor. Daar zijn andere mensen in onze club mee bezig. Ik stuur alleen de linkjes. Maar ik zal ze doorgeven dat ze vooral zo door moeten gaan.

misschien kom ik zelf ook wel eens langs daar jullie luisterhonk niet ver van mij vandaan is.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Gisteravond hadden we ledenvergadering daar werd duidelijk dat er enkele leden om verschillende reden bij de club zijn gestopt. Helaas vaak gezondheidsredenen.

Maar dat betekend ook, dat er weer plaats is voor nieuwe leden. Dat is jarenlang namelijk nauwelijks het geval geweest.

 

Dus, kom 'n keer een avond meemaken (€ 5,- incl. koffie) en kijk of het iets voor je is. Die € 5,- gaat weer in mindering van je lidmaatschapsgeld wanneer je beslist lid te worden.

 

Komende demo is 18 april en met Peter Chattelin van audio consultancy.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...