Jump to content

Weer een grote naar de eeuwige jam


The Koosjer connection
 Share

Recommended Posts

Nonesuch heeft een paar jaar geleden een retrospectief, 4 cd's, van hem uitgegeven. Een mooie introductie tot 'smans oeuvre. Z'n 'Elegy for String Orchestra' is toch wel een werk dat bij een breder publiek bekend is?

Hebbes.

En staat op de O live

 

M :ph34r: rc

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

27 februari 2013: 

 

Legendarische Amerikaanse pianist Van Cliburn overleden
vancliburn-568x371.jpg

Cliburn in 2004 tijdens een benefietconcert in Moskou voor de slachtoffers van de aanslag in Beslan. Foto AP / Sergey Ponomarev

CULTUUR 

De beroemde Amerikaanse pianist Van Cliburn is vandaag op 78-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn vriendin Mary Lou Falcone bekendgemaakt. Van Cliburn wordt gezegd dat hij een eerste ommekeer teweeg heeft gebracht in de Koude Oorlog.

Het verhaal gaat dat de Russische machthebber Nikita Chroestjov in 1958 had verordonneerd dat de toen 23-jarige Amerikaan het Tsjaikovski Concours in Moskou, een van de meest prestigieuze wedstrijden voor klassieke muziek ter wereld, moest winnen. Bij zijn terugkeer werd Van Cliburn (zijn doopnaam is Harvey Lavan Cliburn) als de held van het culturele slagveld in New York binnengehaald met een Ticker Tape Parade.

Sinds 1962 bestaat het vierjaarlijkse Van Cliburn Pianoconcours, dat wordt gehouden in de geboorteplaats van Cliburn: Forth Worth in Texas. Een aantal laureauten in het actieve internationale pianistencircuit maakte daar naam, zoals Cécile Ousset, Radu Lupu, Rudolf Buchbinder, Christina Ortiz, Christian Zacharias, Steven de Groote, Alexander Toradze en Barry Douglas.

Cliburn overleed vanochtend in zijn huis in Forth Worth aan de gevolgen van botkanker. (...)

 

http://www.nrc.nl/nieuws/2013/02/27/legendarische-amerikaanse-pianist-van-cliburn-overleden/

Link to comment
Share on other sites

Ik ben niet bekend met Ten years after. Interessant te lezen, dat hij zijn eigen "te kostbare" gitaar niet meer durfde bespelen. De muziekvideo is wel relaxte blues muziek. Overleden bij een routine operatie.

 

Alvin Lee, rock guitarist in the band Ten Years After, dies at 68
http://www.bbc.co.uk/news/entertainment-arts-21688814

Muziek
http://vimeo.com/50484267

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Jazz-zanger Eddy Doorenbos (91) overleden

 

 

 

media_xl_1580242.jpg

 

 

Jazz-zanger Eddy Doorenbos (91) is maandag in zijn slaap overleden. Zijn familie heeft dat bekendgemaakt. Doorenbos werd vooral bekend als zanger bij het legendarische Miller Sextet, in de jaren 50 en 60. Tot op zeer hoge leeftijd bleef Doorenbos zingen. (...)

 

 

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3380/muziek/article/detail/3414986/2013/03/25/Jazz-zanger-Eddy-Doorenbos-91-overleden.dhtml

 

Eddy Doorenbos en zijn vrienden The Millers (ook wel: het Miller Sextet) hebben in de grauwe, saaie jaren van den wederopbouw na den oorlog te Rotterdam menigeen wat zon in het leven gebracht... misschien zelfs wel veel Rotterdammers ervoor behoed de knoestige hand aan zichzelf te slaan. Want veel leuks en swingends was er niet rond de Nieuwe Maasoevers, in de late veertiger en de vroege vijftiger jaren van de vorige eeuw. Voor vertier moest je naar Amsterdam toe. En je weet het: dan gaat een Rotterdammer nog liever dood.

 

Het grote publiek maakte kennis met de Millers door hun vaste verbintenis met het Zaterdagavondprogramma van de VARA, en wel de Quiz "Je Neemt Er Wat van Mee" van Theo Eerdmans. Met die mirakels mooie meid Maud van Praag als assistente.

De Millers, o.l.v. Ab Molenaar, speelden en zongen muzikale intermezzi gekleed in voor die tijd zeer opzienbarende dikgestreepte blazers en gekleurde overhemden.

Eddy Doorenbos heeft een buitengewoon afwisselend leven geleid als jazzmuzikant, als kunstschilder op Ibiza, als barpianist op Schiphol... als wàt al niet.

Zijn vocale kwaliteiten hielden niet over, maar hij veroverde veel muzikale harten - ook dat van Spido! - met zijn rake, swingende, sfeervolle en vaak ook humoristische uitvoeringen.

 

Ter nagedachtenis zojuist weer eens zijn LP (nu ook als CD verkrijgbaar) "Here I Go Again" (1981) gedraaid. En nu eens niet "op de achtergrond", maar goed, aandachtig beluisterd.

Arrangementen, muzikale leiding en piano: Lex Jasper. Gitaar: Wim Overgaauw. Drums: Hans Beths. Bas: John Clayton. Tenorsax: Ruud Brink. Percussie: Eddie Conard.

"Easy Listening" Jazz. Zó easy, dat de kwaliteiten niet genoeg opvallen. Want wat een vakwerk, allemaal!

En dan de opname van Hans Peters Studio: geen hees, schril en leeg haaifaai geluid, maar stevig, rond, gevuld... ècht. Zo hoor je 't niet vaak meer, tegenwoordig!

 

 

R-150-3303049-1324822439.jpeg

 

(op de hoes een zelfportret van de zanger)

 

 

http://nl.wikipedia.org/wiki/Eddy_Doorenbos

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

495731.jpg
 
 
 

 

 

 

 Dirigent Sir Colin Davis overleden

 

In Londen is de dirigent Sir Colin Davis overleden. Hij gold als één van de beste dirigenten van Groot-Brittannië en was mateloos populair in zijn land en daarbuiten. (...)
(...) Zijn internationale doorbraak volgde in 1959 toen Davis de zieke topdirigent Otto Klemperer mocht vervangen bij een uitvoering van Mozarts opera 'Don Giovanni'. Een jaar later werkte hij samen met Sir Thomas Beecham aan 'Die Zauberflöte', ook van Mozart. "Een geweldige Mozart-dirigent heeft zich aangediend", schreef The Times na de première.
 
Davis sloot in 1960 een exclusief platencontract met Philips. Voor die maatschappij maakte hij met het Concertgebouworkest een opname van de Symphonie Fantastique van Berlioz. Die opname wordt door kenners nog altijd geroemd. Ook zette hij met het Amsterdamse orkest de Londense symfonieën van Haydn op de plaat. (...) Hij leidde als gastdirigent bijna alle beroemde orkesten van de wereld. Vooral zijn interpretaties van de muziek van Mozart, Berlioz, Sibelius, Britten en Stravinsky zijn geliefd bij de kenners. Colin Davis was ook een aantal jaren dirigent van de beroemde 'Last Night of the Proms'. (...) Davis overleed gisteren op 85-jarige leeftijd.

 

http://nos.nl/artikel/495726-dirigent-sir-colin-davis-overleden.html

 

 

 

 

The president of the London Symphony Orchestra, Sir Colin Davis, has died.

 

Davis, who first conducted the LSO in 1959, died on Sunday after a short illness at the age of 85.

"He will be remembered with huge affection and admiration by the LSO and our thoughts are with his family at this time," the orchestra said in a statement on its website. (...) "He was internationally renowned for his interpretations of Mozart, Sibelius and Berlioz, and music lovers across the world have been inspired by his performances and recordings. His musicianship and his humanity have been cherished by musicians and audiences alike. (...)"

 

http://www.guardian.co.uk/music/2013/apr/14/sir-colin-davies-dies-85

Link to comment
Share on other sites

Jawel hoor...voor zover het kan in deze regio ;-)

Zou helpen als ik zo kunnen " vluchten " in bezoeken naar Audio beurzen en een paar goede shops...

Een filiaal van Raf zou een uitkomst zijn.

Krijg regelmatig post van van Medevoort om over te kwijlen.

Sorry voor anderen voor het hoog off-topic gehalte...

Link to comment
Share on other sites

Freedom...freedom..Richie Havens..72....onlangst mocht ik nog eens genieten van zijn Woodstock optreden.

 

http://3.bp.blogspot.com/_KYgjpL1TYxQ/ShCctJcguSI/AAAAAAAAB4g/TrTGxPsrEFs/s400/RichieHavens.jpg

 

Sorry..krijg het niet voor elkaar hier een foto te plaatsen...moet iemand me nog maar eens uitleggen.

Link to comment
Share on other sites

Heb afgelopen weekend nog de hele woodstock-film gekeken, zijn al een aantal artiesten van gestorven hè.

Jammer.

Jij ook?...ik had het verleden week nog eens gedaan....en het vreemde is dat het me blijft trekken ondanks dat ik de film al ontelbare keren heb gezien.

Toen de film uiteindelijk uit kwam in Nederland was ik ook al niet uit de bios te schoppen.

Mijn vriend destijds ging er heen...ik kon niet , had niet genoeg middelen om te reizen.

Hij was een ander persoon toen hij terug kwam..jaren jaloers gebleven..

Link to comment
Share on other sites

Jij ook?...ik had het verleden week nog eens gedaan....en het vreemde is dat het me blijft trekken ondanks dat ik de film al ontelbare keren heb gezien.

Toen de film uiteindelijk uit kwam in Nederland was ik ook al niet uit de bios te schoppen.

Mijn vriend destijds ging er heen...ik kon niet , had niet genoeg middelen om te reizen.

Hij was een ander persoon toen hij terug kwam..jaren jaloers gebleven..

Ik hoorde voor het eerst iets van Woodstock toen ik een jaar of 12 was (1975). De oudere zus van een schoolkameraad had het eerste (3-dubbel) album en die pikten we stieken (omdat we van haar eraf moesten blijven) om Ten Years After te luisteren.

Inmiddels ben ik zelf in het bezit van beide albums en inderdaad, het blijft trekken. :)

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...