Jump to content

JDo

Members
  • Posts

    74
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by JDo

  1. Ik heb al best veel geschoven met de speakers. Maar wil daar binnenkort nog wat meer tijd in stoppen. Voor de duidelijkheid, het klinkt nu erg lekker, zeer ruimtelijk en realistisch. Maar ik denk dat in de laag weergave nog het nodige te verbeteren valt. Net als bij Rob bevind mijn luisterruimte zich in de kelder dus harde beton wanden. Nu op de voorwand geen demping zoals ook geadviseerd wordt. Op de zij en achterwand hangen de nodige polyester wol panelen voor demping van midden en hoog. Frequentie gedrag is met een klein beetje EQ in het laag ok. Maar met goede demping in het laag verwacht ik dat ik het tijdsgedrag in het laag sterk kan verbeteren en de dips in het frequentiebereik sterk kan verminderen (wat met EQ niet lukt). Vandaar deze winter periode de ambitie om daar een mooie oplossing voor te maken.
  2. Mijn huidige systeem: Diffusers zijn nog niet geschilderd op 1 na die tegen de achterwand aan staat (zwart geschilderd).
  3. Met een Trinnov ST2 zal je zeker veel mogelijkheden hebben om EQ en crossover digitaal toe te passen. De Trinnov ST2 is ook een zwaar aangepaste PC net als de streamer die ik zelf heb gebouwd. Echter heeft de Trinnov ST2 ingeboude DAC's en kan hij dus analoog uitsturen terwijl mijn streamer alleen digitaal kan uitsturen. Ik heb een tijd terug een zeer goede streamer zelf gebouwd. Lijkt een beetje op die van Rob maar dan met de nieuwste Jcat USB en netwerk kaart. Externe LPSU, glasvezel vanuit main switch etc. In die streamer heb ik genoeg rekenkracht om via HQ player te upsamplen naar 1,5Mhz en de DAC staat dan in NOS mode. Via HQ player kan ik dus EQ filters en crossover filters gemaakt in tooling zoals REW of andere tooling gebruiken. Via de streamer stuur ik via de Jcat USB kaart de USB ingang van de Holo May aan. Klinkt heel veel beter als de Metrum Ambre welke ik hiervoor gebruikte.
  4. Mooie set! Rob had het laatst over jouw set en zei dat jij de zelfde speakers hebt met zelfde actief filter. Ik wil binnenkort een test doen met een software crossover filer ipv het elektronische actief filter. Voorheen had ik tussen DAC en actief filter een ARC LS26 (die gemodificeerd is) voor volume regeling maar nu met de Holo May rechtstreeks aan het actief filer is een grote stap voorwaarts. Rob zei al dat de Mola Mola DAC erg goed is. Ik zag dat ik een type had in mijn vorige bericht. Ik heb net als jou ook de MG20 met origineel actief filter voor het laag.
  5. Rob ken ik wel. Woont bij mij in de buurt en was vorige week nog bij mij om te luisteren naar mijn systeem. Ik gebruik nu een actief scheidingsfilter wat hij heeft gemaakt.
  6. Ter info de componenten die ik op dit moment gebruik: • Self made streamer with Jcat cards passive cooled • HQ player (also used for volume control) running on streamer for upsampling control by ROON • Holo Audio May KTE DAC in NOS mode • Magnepan MG20 (fully modified, silver foil wiring, no internal crossover, all external with high quality components) • Self build active crossover (to replace standard active crossover) • Krell KSA 300S (upgraded version) connected to bass panels • Audio Research VS115 connected to mid panels and ribbon tweeter
  7. Ik heb op dit moment geen idee of ik in staat ben die 11dB bij 23Hz weg te dempen. Ik heb met akoestische aanpassingen in het laag nog weinig ervaring. Ik ben het er niet mee eens dat je daarmee een "dood" klinkende ruimte maakt omdat bijvoorbeeld Helmholtz absorbers specifiek een smal bandig deel dempen. De filters die ik nu gebruik voor EQ i.c.m. HQ player werken tot 127Hz en doen daarboven niets. Het signaal wordt zeker niet aangetast en dus ook zeker geen hoorbare artefacten. Als ik zou willen filteren met condensatoren dan zou ik dat kunnen doen in mijn actieve scheidingsfilter. Echter krijg je dat nooit zo netjes geregeld als met software filters dus dat is geen goede oplossing. De Magnepan speakers die ik gebruik hebben een zeer mooi en gedetailleerd laag. Ik heb geëxperimenteerd met 2 velodyne DD12 subs voor het laag onder de 100Hz. Veel minder detail en het sluit niet optimaal aan bij de middentoner. Ik wil nog wel eens experimenteren met deze 2 subs inzetten onder bijvoorbeeld de 50Hz. Ik heb mijn plan zeker niet klaar en ik vraag oprecht om advies. Daarbij zoek ik vooral naar informatie wat wel mogelijk is en dat op basis van ervaring van andere zodat ik de juiste keuzes kan maken in het design van mijn oplossing.
  8. Bedankt voor jouw reactie en toelichting. Mijn voorlopige conclusie is dat als ik de 23Hz flink aanpak met een Helmotz absorber (doel is ± 11dB demping) de andere pieken ook veel minder worden. De dalen zullen een stuk minder diep zijn. Ik ben het met jou eens dat ik vervolgens eventuele extra demping van 23Hz met EQ zou kunnen aanpakken. Met een Helmotz absorber denk ik dat ik de hoeveelheid EQ die nog nodig is kan minimaliseren, de dalen in het frequentie domein sterk kan verminderen en dat ik het tijdsgedrag (RT60) in het laag sterk kan verbeteren waardoor het laag in "clarity" moet winnen.
  9. Bedankt voor jouw reactie! Wat zijn de afmetingen van de 6 Helmotz absorbers die jij hebt gemaakt? Ik zet eraan te denken om een Helmotz absorber te bouwen over de breedte van de ruimte tegen de achterwand. Bovenop deze Helmotz absorber zou ik dan 4 N11 diffusers willen plaatsen die nu achter de luisterplek staan tegen de achterwand. Dat zou betekenen 489cm breed en ongeveer 50cm hoog. Met een beetje rekenwerk zou ik dan bijvoorbeeld met de volgende maten op een Helmotz absorber die op 23Hz werkt kunnen komen: Opening tussen latten: 1 mm Breedte lat: 50 mm Diepte vanaf achterwand: 450 mm Lat diepte: 200 mm Absorptie frequentie: 23Hz Totale diepte: 450mm + 200mm = 650mm Ik zou ook de opening tussen de 1 en 3mm kunnen variëren en op die manier de demping breedbandiger maken. Maar ik denk als ik de 23Hz flink aanpak de rest voor een groot deel volgt. In mijn geval moet ik 23Hz ongeveer 11dB zien te dempen.
  10. Bedankt voor jouw reactie! Ik weet dat EQ's niet slecht hoeven zijn. Zoals aangegeven gebruik ik nu EQ en dat doe ik op de manier zoals jij beschrijft. Ik maak de filters via REW en voer ze via HQ player uit op mijn streamer waardoor ik makkelijk veel kan experimenteren met de filter settings. Dat heeft me ook geleerd dat ik heel voorzichtig moet zijn met EQ filters omdat het effect heeft op resolutie, plaatsing en micro details die het verschil maken tussen een mooie weergave en een hele realistische en muzikale weergave. Door te experimenteren met veel zelfgemaakte filters over verschillende frequentie gebieden, wel of geen dip compensatie e.d. heb ik hier heel veel van geleerd. Mijn huidige filters gaan niet hoger als 127Hz en focussen zich maar op een paar punten met hoge Q (zoals jij ook aangeeft in jouw bericht). Mijn systeem klinkt nu ook fantastisch. Maar ik denk dat het met de juiste demping in het laag nog sterk kan verbeteren. Vooral omdat op die manier de het diepe dal bij 54Hz een stuk minder zal worden en ook het laag boven de 127Hz zal verbeteren zonder EQ. Ik ben het met jou eens dat je idealiter met de bouw van een ruimte rekening houdt met afmetingen t.b.v. laag weergave. Ik heb nu een kelder met deze afmetingen en daar moet ik het mee doen . Ik heb echter van experts gehoord dat je eerst het midden en hoog aanpakt en later het laag. Dit is ook iets wat Toine Dingemans aangeeft en die heeft o.a. geholpen met feedback op mijn project voor het maken en plaatsen van de diffusers voor de dipolen zoals ik die heb. Ik ga zeker meer lezen over "super chunks", bedankt voor het doorgeven. Ik zit nu in de analyse fase van mijn project. Dus ik probeer een goed beeld te krijgen van mogelijkheden en probeer die natuurkundig te begrijpen.
  11. Bedankt voor jouw antwoord. Ik wil in eerste instantie middels bas demping de akoestiek in het laag sterk verbeteren. Ik heb 2 velodyne subs staan waarmee ik misschien nog eens wat ga proberen in het gebied lager als 50Hz. Parametrische EQ heb ik al wat mee geëxperimenteerd en dat helpt zeker. Echter is dit niet "gratis" en kan het ook negatieve neveneffecten hebben op de kwaliteit van weergave. Ik weet inmiddels dat 25 diffusers een enorm verschil maakt en verwacht dat met goede akoestische aanpassingen in het sub laag en laag ik ook een dergelijke mooie stap kan maken. Ik zoek nu echter naar tips om tot het juiste design en berekeningen te komen. Ervaring van andere die dit soort oplossingen 1 of meerdere malen gebouwd hebben is eigenlijk waar ik naar zoek.
  12. Zie mijn 1e bericht in dit topic, de pieken hebben te maken met room modes. Ik ben er vrij zeker van dat als ik deze aanpak de grote dip bij 54,1Hz voor een groot deel weg zal zijn en dat ook de kleinere pieken boven de 150Hz minder worden. Ik wil geen trial en error experiment uitvoeren maar vooraf de tijd nemen om een goed design te maken op basis van berekeningen. Daarbij heb ik al ideeën hoe het aan te pakken (zie mijn 1e bericht). Echter vraag ik me af wat ik in de hoeken op de achterwand het beste kan gebruiken als demping voor het laag. Is het bijvoorbeeld mogelijk om m.b.v. een membraan absorptie de 23Hz energie doeltreffend te dempen waarbij de diepte van deze demper beperkt blijft.
  13. Bedankt voor jouw reactie. Dit is echter niet de oplossingsrichting wat mij betreft. Affilteren is een oplossing in het frequentie domein en niet het tijd domein (afval tijden zoals in RT60 te zien zijn). Affilteren van de pieken in het laag deed ik al via software filters met HQ player. Zonder goede demping in laag blijft het tijdsgedrag van het laag verre van optimaal en mis je veel details in het laag. Ik heb 2 Velodyne subs gebruikt voor 100Hz en lager en het laag paneel van de Magenpans uitgezet. Echter heeft het laag van de Magenpans meer detail en sluit het veel beter aan bij de middentoner. Subs zou een optie kunnen zijn voor lager als ± 50Hz maar voor de grote Magenpans voor de hoeveelheid laag zeker niet nodig. Ik wil de 2 velodyne subs nog wel een keer proberen maar dan om het hele laag uit de Magenpan panelen te halen waardoor die minder trillen en strakker klinken. Frame Magenpans verstevigen is ook nog een optie.
  14. Hierbij het spectrogram wat bij bovenstaande post hoort.
  15. Een jaartje geleden middels het bouwen van 25 diffusers en platen polyester wol de akoestiek van mijn dedicated luisterruimte verbeterd. Komende winter wil ik de laag weergave aanpakken. Ik wil het frequentie gedrag en tijdsgedrag van het mid laag en laag aanpakken. Mijn luisterruimte is 7,2m diep, 4,89 breed en 2,5m hoog. Ik heb een plaatje bijgevoegd van het frequentie gedrag van mijn ruimte op dit moment zonder software filters (gemaakt met REW) die ik afgelopen tijd gebruikte via HQ player op mijn streamer. Via de amroc calculator ( https://amcoustics.com/tools/amroc?l=720&w=489&h=250&re=EBU%20listening%20room ) zijn de room modes die met de afmetingen goed te correleren met de frequentie gedrag van de ruimte. · 23,3Hz een grote piek nav room mode op de voor en achterwand · 46,1Hz een kleine piek nav room mode op de voor en achterwand · 54,1Hz een diep dal die waarschijnlijke voor een groot deel weg te krijgen is door de pieken aan te pakken. · 71,4Hz een redelijke piek nav room mode op de voor en achterwand · 95Hz een grote piek nav room mode op de voor en achterwand · 114,6Hz grote piek nav room mode op de voor en achterwand Wat betreft tijd gedrag lijkt het boven de 200Hz wel in orde te zijn (zie bijgevoegd RT60 plaatje). Ik zal nog een bericht posten met als bijlage het spectogram plaatje omdat ik maar 100Kb per bericht aan bijlage kan plaatsen. Wat ik nu in gedachten heb: · helmholtz resonator over de breedte van de achterwand. Hoogte ± 60cm en diepte ± 45cm. Variabele lat afstand en lat diepte zodat het een breedband resonator wordt die het hele probleemgebied van 23Hz t/m 115Hz aanpakt. · Boven op de helmholtz resonator in de hoeken van de achterwand extra bas absorptie. Welke? · Voorwand mogelijk tube traps in de hoeken t.b.v. 115Hz gebied en een stukje extra diffusie. Graag jullie advies. Is een helmholtz resonator van hierboven genoemd formaat voldoende om de energie die vooral bij 23,3Hz, 46,1Hz en 71,4Hz zit er voldoende uit te halen hiermee? Wat voor een bas demping kan ik het beste gebruiken in de hoeken? Tube traps in de hoeken van de voorwand een goed idee? Al vast bedankt voor jullie tips!
  16. Zo, weer wat meer tijd komende winterperiode om te werken aan de verbeteringen van mijn luisterruimte. Een jaartje geleden heb ik de akoestiek verbeterd m.b.v. het bouwen van 25 diffusers. Zie eventueel foto’s in dit topic. Midden en hoog is goed voor elkaar. Het laag kan veel beter. Na het bouwen van mijn eigen computer streamer (heel veel beter als de Metrum Ambre die ik had) heb ik het laag kunnen verbeteren met een klein beetje correctie via filters gemaakt met REW. Deze filters gebruik ik i.c.m. HQ player wat erg goed werkt. Echter, ik denk dat het laag veel beter kan door passieve laag correctie. Dus een mooi project voor de aankomende winterperiode. Ik zal hiervoor een nieuw topic starten.
  17. Ik heb dus in het verleden de KSA 300S op het laagpaneel (<100Hz) gehad van de MG20 en de VS115 op het midden/ hoog. Dat werkte goed en de krell heeft enorm veel power en demping. Echter ben ik er door testen achter gekomen dat het laagpaneel een duidelijk hoorbare negatieve invloed heeft op het detail wat het midden/ hoog kan weergeven. Vandaar dat ik ben gaan testen met 2x Velodyne DD12. Dat gaf een hele mooie verbetering. Door de DSP in de Velodyne kan je deze goed laten aansluiten op de Magnepans. Ik vind het laag via de subs ook strakker, dynamischer en beter af te stemmen (plaatsing en DSP) op de ruimte. Met de VS115 klinkt het hoog iets mooier, nog echter en ruimtelijker als met de Krell. De Krell heeft meer controle over het midden-laag. Ik kan me voorstellen dat 2 verschillende type versterkers voor midden en hoog een uitdagingen kunnen geven. 2x VS115 zou waarschijnlijk eenvoudiger zijn. Nog een interessant onderwerp om dieper in te duiken in de toekomst.
  18. Nu mijn toch al analytisch systeem in een ruimte staat die het vermogen heeft om meer van dat analytisch systeem te laten horen zal ik zeker weer eens een luistertest gaan uitvoeren met en zonder netfilter. Ik heb 2 speciale kabels (op de zelfde fase) vanuit de meterkast rechtstreeks naar de muziekruimte waar alle apparatuur op aangesloten zit. Op het netfilter zitten de streamer, DAC, pre-amp en actief filter aangesloten. De eindtrap zit rechtstreeks op de kabel die rechtstreeks naar de meterkast gaat. Het PS audio netfilter zit op de andere aansluiting die rechtstreeks naar de meterkast gaat.
  19. Hoi Hans, Nog een reactie op jouw eerdere mail. Ik weet nu beter wat jij bedoeld met "Levendigheid". Ik heb "Hey Laura", van Gregory Porter geluisterd en snap wat je bedoelt met schrikken . Na de akoestische verbeteringen in mijn luisterruimte kan ik zonder overdrijven zeggen dat goede opnames erg realistisch klinken. Stemmen, instrumenten, de ruimte waarin het is opgenomen of het nu een studio, zaal of stadion is. Bij goede opnames krijg je heel veel informatie, niet alleen het geluid van een stem of instrument maar ook de lucht, ruimte rond die stem of instrumenten. Met de akoestische verbeteringen hoor alle geluidsbronnen beter los van elkaar en veel meer op verschillende posities. We hebben natuurlijk allemaal onze eigen referentie maar op basis van wat jij omschrijft heb ik een "Levendig" geluid. Maar ik denk ook dat er zeker nog het nodige te verbeteren valt. Dus nog steeds een mooie uitdaging om tussen het genieten van muziek bezig te blijven.
  20. Zo, weer een update: Afgelopen weekend de laatste 2 diffusers gebouwd die nog ontbraken in het midden van de voorwand. Erg blij dat ik nu de hele voorwand bedekt heb na flink wat uren bouwen. Ik ben ook erg blij met het resultaat! Was zeker de moeite waard en een erg leerzaam project. Ook de laatste 2 diffusers gaven weer een kleine verbetering zoals ik dit met elke 2 extra diffusers die ik toe heb gevoegd heb gemerkt. Na wat luisteren heb ik op de zijwand, iets voor de luisterpositie aan beide kanten 2 panelen polyester wol van 4cm dik op elkaar tegen de wand gezet. Ik had er al 2 ter hoogte van de luisterpositie op elkaar staan bij beide zijwanden. Dit gaf iets meer focus maar geen heel groot verschil. In een meting met REW zie ik dit terug in de RT60 decay tijd waarbij voorheen een hobbel zat tussen 900Hz en 8000Hz welke nu geheel weg is. Op dit moment is alles boven de 300Hz -60dB binnen 500ms. Vervolgens ben ik wat gaan “spelen” met de luidsprekerposities. Dit omdat de akoestiek compleet anders is als voordat ik diffusers in de ruimte had. Ik ben eerst de speakers meer en minder naar binnen gaan draaien. Je hoort wel wat verschil maar niet echt een verbetering. Vervolgens ben ik de speakers verder van de voorwand gaan plaatsen in kleine stapjes (stonden voorheen ongeveer 1,9m van de achterwand). Voordat ik diffusers had hangen heb ik daar ook mee geëxperimenteerd maar verder als 1,9m van de voorwand gaf geen verbetering. Middels een laser afstandsmeter heb ik de speakers in stapjes van 15cm verder van de voorwand geplaatst. Uiteraard beide speakers exact even ver van de voorwand en zijwand. Nu staan de speakers ongeveer 2,65 van de voorwand en dat is een flinke verbetering t.o.v. de 1,9m van voorheen. Elke stukje dat ik de speakers verder van de voorwand af plaatste leek het alsof het geluid opener werd alsof het minder in elkaar gedrukt werd. Hierdoor zijn details veel beter hoorbaar, klinkt het nog echter, is het stereobeeld achter de speakers nog veel groter en dieper geworden en de gelaagdheid en positionering nog beter. Speakers en subwoofers staan nu op dezelfde hoogte wat uiteraard ook een voordeel is gezien timing. Lijkt wel of de diffusers nu nog beter hun werk kunnen doen. In ieder geval een enorm genot om naar te luistern. Alle bekende muziek klinkt nu vele malen beter als voorheen. Mogelijk helpt het nog als ik in de toekomst nog wat extra diffusers op de zijwand plaats achter de speakers nu ze 75cm verder naar voren staan als voorheen.
  21. Hoi Hans, bedankt voor jouw reactie. Ik houd wel van een uitdaging en ga dingen die ingewikkeld of uitdagend lijken niet zomaar uit de weg. Ik vindt het erg leuk om met techniek, natuurkunde e.d. bezig te zijn. Voor mij is het bezig zijn met de techniek/ apparatuur of zoals op dit moment akoestiek net zo belangrijk als het uren lang genieten van het luisteren naar muziek. Dat mag voor mij best uitdagend zijn waardoor ik er veel voor moet en van kan leren. In het verleden heb ik mijn Magnepans via 2 versterkers aangestuurd. De KSA-300s voor het laag en de VS115 voor het midden en hoog. Dat combineert zeer goed. Door experimenteren ben ik er achter gekomen dat het midden en hoog duidelijk mooier klinkt als ik het bas paneel van de Magnepans niet aan stuurde (Krell dus uit). Deze gedachten zit ook achter de oude Magnepan tympani en de nieuwe 30.7 waarbij ze een apart paneel voor de laag weergave hebben gemaakt fysiek niet gekoppeld aan het midden/ hoog paneel. In mijn geval leverde dit meer detail en een "echter" geluid (minder vervorming) op in het midden en hoog. Ik heb meer positieve verhalen gelezen van het apart aansturen van de ribbon tweeter door een mooie buizen eindtrap en midden door een klasse A eindtrap. Ik heb de versterkers staan dus interessant om uit te proberen lijkt me. Als het niks is kan ik altijd weer terug naar de huidige situatie. De Krell klinkt iets beter in het midden gebied, meer controle over het midden laag (gaat tot 100Hz). Het hoog klinkt met de VS115 mooier. In mijn geval voegt een netfilters wel wat toe. Ik merk dat mijn apparatuur minder of niet beïnvloed wordt door andere stroomgebruikers in huis en het systeem altijd goed presteert (heb ook een aparte stroomkabel met aparte zekering aangelegd om beïnvloeding te minimaliseren). Zonder kan uiteraard ook maar ik merkte wel dat het systeem in het weekend laat in de avond beter presteerde als overdag. Het is voor mij lastig te beoordelen wat jij exact bedoeld met "levendigheid". Met DSP kan je idd veel regelen en in principe blijven regelen. Dat kan je als een voor en nadeel zien. Ik zie het als een potentieel voordeel. Dat je met DSP iets kwijtraakt vraag ik me af als je het goed inzet. Ik denk dat je ook zeker winst kunt behalen die je met analoge scheidingsfilter, verschillende drivers enkel met DSP kunt verbeteren. Dus tijd correctie, fase correctie, ruimte correctie, crossover is waar ik het voor zou kunnen inzetten. Tot nu toe heb ik gelezen en advies gekregen om op de voorwand geen absorptie toe te passen bij een dipool. Ik heb de diffusers die ik tot nu toe gebouwd heb per set van 2 stap voor stap in de ruimte gezet om te kunnen luisteren en meten wat de verbetering is. Per 2 diffusers hoorde ik elke keer wel een kleine verbetering. Ook de laatste 2 FWD-40 diffusers die ik heb toegevoegd gaven een hoorbare verbetering. Analoog aan mijn ervaring tot nu toe vermoed ik dat de laatste 2 diffusers in het midden ook een verbetering zullen gaan geven. Mocht dat niet het geval zijn dan heb ik weer van geleerd en kan ik ze bijvoorbeeld aan de voorkant van de speakers op de zijwanden proberen. Ik kan dan, zoals jij aangeeft, ook experimenteren met demping in het midden op de voorwand. Diffusers of demping op de zijwand voor de speakers is zeker nog iets om over na te denken en experimenteren. Wat jij bedoelt met "moet het stereobeeld er onder lijden" hangt af wat jij daar specifiek me bedoelt. Ik vermoed dat jij daarmee bedoelt het vermogen van het systeem/ luisterruimte om de ruimte tussen de speakers of zelfs daarbuiten te vullen met geluid waarbij plaatsing in de diepte als wel horizontaal hoorbaar is. Afhankelijk van de opname uiteraard kan mijn systeem/ ruimte een heel diep en gelaagd 3D plaatje neerzetten. Vooral bij goede live opnames is het alsof je vanaf een podium de zaal in kunt kijken. Of dit stereobeeld in mijn luisterruimte nog veel beter kan worden weet ik niet. Mogelijk moet ik nog wat experimenten doen met meer diffusers en demping om daar achter te komen. Vermoed dat niet veel personen daar een vooraf helder antwoord op kunnen geven. Misschien kan iemand als Toine daar iets zinnigs over zeggen op basis van zijn ervaring op dit gebied.
  22. Op onderstaande foto staat mijn PS audio power plant 5 die alles voed behalve de 2 eind versterkers. Interlinks zijn van Transparent, meeste is reference of ultra. Ik had ook Transparent luidsprekerkabels (super) maar ben aan het experimenteren gegaan met zelf bouwen van speakerkabels nadat ik mijn Magnepans voorzien had van Mundorf zilverfolie als interne bedrading (i.c.m. teflon afscherming). Dat gaf een mooie verbetering waardoor ik ben gaan experimenteren met Mundorf koper folie en teflon afscherming. Klinkt duidelijk beter als de Transparent Super (meer detail in het laag en veel meer micro detail in het hoog). Achter de Magnepan speakers liggen spoelen en condensatoren voor het aangepaste passieve scheidingsfilter tussen midden en hoog.
  23. Mijn huidige apparatuur: * Metrum Ambre streamer (aangestuurd via ROON) * Metrum Adagio DAC * Audio Research LS26 (gemodificeerd waardoor deze beter klinkt als een Ref 3) * Magnepan actief scheidingesfilter (andere foto). Stuurt het laag (tot 100HZ) naar de 2 Velodyne DD12 subs en de rest naar de Krell. * Audio Research VS115 (gebruik ik op dit moment niet) * Krell KSA 300S (gemodificeerd door Marcel Croese). Deze heb ik in het verleden ook gebruikt om de Magnepans MG20 aan te sturen. Merkte echter dat de Krell meer controle over het laag/ midden had. De VS115 klonk beter in het hoog en gaf iets magisch aan de mooie Magnepan ribbon tweeters. In de toekomst wil ik de VS115 op de tweeters aansluiten en de Krell enkel op de middentorer. Daarbij wil ik een software crossover gaan gebruiken (DSP filters die ik combineer met ROON) en convolution DSP filters (die ik maak via Acourate) t.b.v. fase, timing en ruimte correctie. Hiervoor heb ik dan minimaal een 6 kanaals DAC nodig. Daarvoor wil ik waarschijnlijk de Merging Hapi voor gaan gebruiken die ik via ASIO over het netwerk vanuit ROON kan aansturen. In die configuratie wordt uiteraard de metrum streamer en DAC vervangen door de Hapi, komt de LS26 en Magnepan actieve scheidingsfilter te vervallen, de nodige interlinks vervallen en ook het passieve scheidingsfilter van de Magnepan (tussen middentoner en tweeter) kunnen vervallen. Maar zonder goede akoestiek had het naar mijn idee weinig zin om iets aan de apparatuur aan te passen. Blij dat ik dat gedaan heb omdat het nu al een enorme verbetering heeft opgeleverd die ik met apparatuur nooit voor elkaar had gekregen.
  24. De 2 Magnepan speakers bij de achterwand heb ik wel eens gebruikt voor suround sound voor films. Is echter lang geleden dat ik dit gebruikt heb en ze zijn al lang niet meer aangesloten. Omdat mijn luisterruimte nu in een soort prototype status verkeert heb ik nog een paar losse panelen polyester wol staan om het effect van dit materiaal op de akoestiek te ervaren en meten. Beamer is een 4k beamer waar ik in het verleden mee op de voorwand deed projecteren. Nu de diffusers er hangen moet ik daar een andere oplossing voor creëren. Waarschijnlijk een oprolbaar akoestisch transparant scherm welke een klein stukje voor de diffusers komt te hangen. In de hoeken naast de 4 N11 diffusers komen mogelijk nog bass traps.
×
×
  • Create New...