Jump to content

MarcelMR

Members
  • Posts

    236
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by MarcelMR

  1. 11 hours ago, Vinyl_Fuchs said:

    Alhoewel ze op deze de hoesfoto niet erg sexy/ mooi afgebeeld staat. Maar zelfs ik (b.j. 1974) kan de klassieke schoonheid van de jonge Kraagman wel waarderen. Overigens geen BMW meer? (i.v.m. forumnaam verandering)     

    IDD beter dan nep-blond. 

     

     

    Nog steeds dezelfde auto maar mensen met een BMW uit Helmond ..... 😉 profileert niet lekker,  dus nu maar link naar mijn werk bij MR / Philips Medical Systems

     

     

     

  2. 17 minutes ago, kappa7 said:

    Dat is i2s via HDMI maar is geen HDMI.

    Sluit die maar eens aan op je Blu-ray speler dan zal je er weinig geluid uit krijgen.

    Je moet de stekker niet verwarren met het protocol.

     

     

     Ofwel beschouwd in het OSI-model is de physical layer hetzelfde maar de datalink layer anders ... ja, ik heb doorgestudeerd na de MAVO     🙂

     

  3. 8 minutes ago, Hans van Liempd said:

     

    Het is best mogelijk om een opamp te maken die beter is dan een discreet ontwerp. Maar de bestaande ontwerpen zijn veralgemeniseerd, en bevatten daarmee veel meer dan wat nodig is, v.

     

     

    Inderdaad Hans, 

     

    De NE5532 bevat 28 transistors per kanaal en dan heb je nog 2x BD power torren nodig dus 30 transistor oplossing.

    De discrete oplossing heeft in totaal 13 transistoren per kanaal nodig incl. BD-tjes

     

    🙂

     

     

     

     

     

  4. De transistor schakeling is een discrete opamp met alleen het nodige erin voor deze toepassing.   (differential stage, voltage amplifier, output buffer)

    Voordeel is dat je het kan simuleren op transistor niveau en kan optimaliseren en bijv. zelf klasse en bias stromen ik kan stellen.

    Ik heb in simulatie optimalisatie van local en global feedback voor de hogere frequenties zitten tunen. Afweging tussen vervorming en peak in de frequentie curve onderdrukken.

    Ik zei dus al dat je meer controle hebt over de schakeling en instellingen en daarmee kunt experimenteren o.a. klasse-A instelling. 

    De schakeling draait in klasse A en heeft in rust 3 Watt nodig, zie ik een opamp nog niet wegstoken dus daar moet dan toch weer een setje BD140/BD139 achter dus wat maakt het dan nog uit. 

  5. 34 minutes ago, Hans van Liempd said:

    Keurig gemaakt. Gelukkig geen opamps... :rolleyes:.

     

    Ik weet ook niet of je die opamps gemakkelijk in klasse-A zou kunnen laten draaien maar met die torretjes heb je dat volledig in eigen beheer.  

    Ik denk ook dat qua complexiteit de transistoren minder toevoegen aan het signaal (pad) dan een complexe opamp. Dus ik ook liever torretjes.

    Volgende reactie kan ik al voorspellen : "geef mij maar buizen."  :rolleyes:

  6. 4 hours ago, Edje2 said:

    kastje nog helemaal zelf makenm dat was niet kant en klaar te koop (of te duur).

     

     

    Dat kastje dat ik bij Reichelt gekocht heb is fantastisch, heb ik ook mijn andere project van DAC en CD drive / Raspberry.  mee gebouwd.

     

    Ik heb wel zoals je in een eerdere reply kan zien de printjes zelf gemaakt en niet overgenomen van Elektuur, ik denk dat een 2 lagen print met ground plane beter is en het gebruik van draadbruggen zoals elektuur vaak doet vind ik te gemakzuchtig, beetje puzzelen en dan lukt het ook, je kan tegenwoordig KiCAD voor schema tekenen en layout gratis downloaden en Gerbers genereren die je naar de print boer kunt opsturen.  China is goedkoop maar Eurocircuits gaat veel sneller en kost wat meer. (en misschien kwaliteit beter)

     

  7. On 12-3-2024 at 21:41, Kraus vonBentinck said:

    Ik ben zwaar onder de indruk. Mooi, man.👍

    Thanks, is/was een leuk project en redelijk eenvoudig te doen in korte tijd en liep erg vlot met huidige (gratis) software en Eurocircuits en Reichelt, ik ben er zo in de vrije uurtjes 3 weken mee bezig geweest. Volgende winter een wat uitdagender project nog met SMD.

     

    On 12-3-2024 at 22:23, Edje2 said:

    Grappig, deze heb ik destijds ook eens gemaakt. Echter nooit gebruikt omdat ik in die tijd al een Stax Lambda had met aparte versterker daarvoor (SRM1-MK2).

    Heb hem niet zo lang geleden weg gedaan. Had er al eens wat onderdelen uit gebruikt.

     

    Aanleiding voor mij was dat mijn. huidige headphone versterker, een Rega toch eigenlijk wel van binnen er goedkoop in elkaar zit en qua specs. op de scope ook niet echt goed presteert.  O.a. frequentie. in het laag en output offset spanning. Dus dat kon / kan ik beter met kwalitatief hoogwaardige componenten en klasse-A instelling.

    Het minimale vond ik toch wel het toepassen van ALPS potmeters (die vette dan).  Frequentie bereik start heel laag (20 Hz tot 200 KHz) dus niet een beperking. Output offset voltage is toch aanwezig na opwarming zo'n 5 mV. maar veel beter dan 30-50 mV van de Rega commerciele versterker. Vervorming voor zover ik kan meten met de scope is niet aanwezig of < -80 dB voor harmonischen. 

     

    Een andere aanleiding was ook de discussie of je verschil kunt horen. tussen CD spelers en andere bronnen of tussen verschillende uitgaven/mastering van muziek.\

    Met A / B / X  test van deze setup kun je schakelen evt. random tussen bronnen en direct verschil horen als dat bestaat. Met potmeters op de achterzijde (ALPS) kun je de geluids niveaus vooraf gelijk trekken evt. gemeten op de scope uitgang met een scope.

     

    Bouwen en testen gaf veel plezier en nu nog toepassen !

     

  8. Nog even de achterzijde met de A/B/X inputs en control input.

     

    Links input-A met level adjust, in het midden input-B met level adjust, vervolgens een output-A/B/X voor de scope aansluiting om level exact te kunnen matchen en dan een PS/2 connector voor aansturing van de schakeling van A, B of X.  Op het front zitten 2 kleine LED's die A of B aangeven op het moment dat X bekend gemaakt moet worden.  Luisertest gaat via de HD-650 referentie Headphones.

     

    20240312_204127sss.jpg

    pcb_top.jpg

    pcb_bot.jpg

     

     

    1 Channel PCB  "OLD-SKOOL"  

     

  9. Mijn laatste project dit winterseizoen na mijn solid state CD player is een class-A headphone amplifier gebouwd volgens "old-skool" style.

    Basis is een Elektuur ontwerp uit 1983 die ik eerst gesimuleerd heb met LT-spice. Na enige optimalisatie heb ik het schema overgenomen in KiCAD en daarin een

    PCB layout gemaakt. Deze is opgestuurd naar Eurocircuits en binnen 5 dagen begon het soldeerwerk en mechanisch constructiewerk.

    Resultaat is een protoype die bij een vervolg hier en daar nog electrisch en mechanisch verbeterd kan worden maar electrisch gemeten voldoet hij aan spec. en simulatie.

     

    Het interessante aan dit project is dat er een A/B/X remote switch op zit waarmee een random source uit 2 inputs gekozen kan worden met als doel een A/B/X blind test te kunnen doen met verschillende input media/cd spelers. Per ingang zit een level control om volume verschillen weg te regelen.  De aansturing gaat via een Arduino boardje of iets dergelijks.

     

    Mogelijk later nog meer.

     

     

    20240312_211010sss.jpg

  10. 2 hours ago, Tubejack said:

    Ik hoor bij de generatie X Marcel. Dat is de generatie na de babybomers. M.i. een generatie die vaak achter het net viste wat allerlei regelingen betreft zoals VUT etc . Een generatie die veel, zelf maar moet uitzoeken. Het maakt mij (ons) knetterhard en zelfredzaam https://nl.wikipedia.org/wiki/Generatie_X

     

    Dat zelf moeten uitzoeken heeft ook voordelen. Ik neem niets zomaar aan, iets uitzoeken is mijn 2e natuur. 

    Aan radio Paradise vind ik niet zoveel aan. ;)

     

    Ik behoor tot generatie   niX   1966    

  11. 22 hours ago, marcel535i said:

     

    Dus je vindt muziek niet leuk. 🙂

     

     

    22 hours ago, Tubejack said:

    Precies. Waarschijnlijk een generatie kloofje 🙋🏼‍♂️

     

    Heb jij het woordje "rock" gemist in mijn link naar radio Paradise of ben jij nog van de rock&roll generatie ?   (of avant garde Jazz

    Aan "tube" in jouw naam zou ik niet denken dat je van NA de "rock" generatie bent (of ben jij van de reageer-buis bevruchting generatie ?   🙂 )

  12. Staat los van elkaar. Het ene effect is duidelijk hoorbaar en meetbaar (kamfilter effect door akoestiek in de ruimte) en jitter wordt veroorzaakt door de gekozen oplossing van klok signaal generatie en behandeling in de electronica. In de huidige stand van de techniek ook in mainstream producten objectief gezien geen issue meer. 

     

  13. 22 hours ago, Tubejack said:

    Audio-elektronica: is digitale jitter echt een probleem?

     

    https://audioxpress.com/article/audio-electronics-is-digital-jitter-really-a-problem

     

     

    19 hours ago, Geerdie said:

    Is dit probleem ook weer opgelost.

     

    Welk probleem ?

     

     

    the most plausible explanation for many of the differences people claim to hear from cables, power conditioners, isolation devices, low-jitter external clocks, ultra-high sample rates, and so forth. Comb filtering is a type of frequency response error that occurs when direct sound from the loudspeakers combines in the air with reflections off the walls, floor, ceiling, and other nearby objects. This causes a change in the frequency response reaching your ears, even across surprisingly small distances.

     

    Moeilijker is het niet !    

     

  14. Hifi is datgene wat aan een bepaald technische specificatie voldoet ooit in het (verre) verleden vastgelegd. (zie mijn avatar/logo)

     

    Hi-end gaat over de "capabilities" van een systeem die meestal veel verder gaan dan het door de mens waarneembare/hoorbare gebied. (en voor sommige betaalbare gebied).

     

     

      

  15. Er gaat toch iets mis in de REGA koptelefoon versterker (boven) in het laag gebied. Onder de koptelefoon uitgang van de CD6002.

    RasPi uitgang doorgeschakeld via de REGA ziet er wel goed uit. Kan ik hier niet laten. zien. ivm. limiet upload images.

    Ook 30 mV DC op de uitgang van de REGA. Lijkt me ook niet zo netjes.

     

     

    rpi_rega_block.jpg

    cd6002_block.jpg

×
×
  • Create New...