Jump to content

All Activity

This stream auto-updates

  1. Past hour
  2. Één van mijn laatste festivalmemorabilia. Mijn inmiddels gestorven schoolkameraad zou ons vergezellen, maar zat net in een nieuw behandeltraject. Dus die kon toen niet.
  3. Dan zijn we daar “samen” geweest. Was mijn eerste en enige keer PP en wat was dát een goeie line up!! Ik heb daar toen echt een fantastisch weekend gehad. QOTSA, Metallica, RATM, Foo Fighters, Alter Bridge, Incubus, Eagles of Death Metal, Editors, Kaiser Chiefs, Roisin Murphy, Serj Tankian, en de verrassing voor mij Fiction Plane. Was echt een fantastisch weekend zeg!!
  4. Mooi beschreven. Er bestaat toch wel een live-setting waarin links-rechts en voor-achter sterk aanwezig is. Dat is bij kleinschalige podia, waar akoestisch gespeeld wordt en waar je dan niet heel ver vandaan ervoor staat of zit te luisteren. Dat vind ik persoonlijk ook wel heel mooie settings, vooral als dat kan plaatsvinden in een ruimte die het geluid akoestisch ook echt naar je toe kan 'dragen'. En dat dan thuis ook terug te horen.
  5. Klopt alle ruimte informatie wordt in de mengtafel gemaakt, live maar ook in de studio. Dus dat je ruimte mee krijgt uit de opname is maar voor een heeeeeel klein deel van de opnames van toepassing. Bij eigenlijk alle opnames en optrede wordt gebruik gemaakt van een microfoon per instrument of stem. Vaak staan er wel microfoons die de ruimte opnemen maar verdwijnen vaak in de mix.
  6. Today
  7. Nog altijd beter dan achteraf €100 aan import/ belasting aftikken voor een vulpen uit de VK.
  8. Nou, de PA mixing engineer behoort wel goed te pannen zodat het geluid overeenkomt/plaatsing met wat je op het podium ziet.
  9. Je vergeet dat bij een live concert je ogen ook meedoen. Samen met je oren beleef je toch wel een beetje dat links-midden-rechts effect. Maar bij weergave via je audio heb je die ogen niet beschikbaar. De opname wordt dan maar zo geknutseld dat je toch die illusie van erbij zijn, mee maakt. Leuk toch!? groet, Leobus
  10. Dat is maar zeer ten dele waar. In een goede ruimte (de concertzaal bijv.) is er geen links en rechts. Je hoort de harp echt niet links en de cello's rechts. Echter bij reproductie geeft dat links/rechts effect de illusie van "er bij" zijn. Het geeft een illusie van echtheid maar is in werkelijkheid in het geheel niet echt. Bij een popconcert is er volgens mij ook geen links/rechts. In de concertzaal wordt er meestal trouwens ook niet met 1 linker- en 1 rechtermicrofoon opgenomen maar met veel meer. Ook bij kleinere optredens, bijv. zangeres met gitaarbegeleiding is er geen sprake van links en rechts. Kari Bremnes doet tijdens een optreden met haar ensemble ook niet aan links/rechts effecrten Tegen links en rechts effect is bij reproductie helemaal geen bezwaar maar het is niet "echt" of "natuurlijk". Maar het is wel effectief en kan zeker bijdragen aan de beleving.
  11. Ik was erbij, maar heb er geen actieve herinnering meer aan. Mijn eerste PP als laatbloeier in 2008 werd mede mogelijk gemaakt door mijn broertje en de voor mij klinkende bandnamen: Metallica en Rage Against The Machine (één van eersten, die oogstten toen het voor hen nog kon). Legendarisch in alle opzichten. En een weekeindje voor slechts €129.
  12. En dan wil je iets kopen via Amazon. En dat kan via een Chinees voor 20 euri en via een andere Chinees voor 7 euri. En elders totaal niet te krijgen. Heb dus noodgedwongen die van 7 plus 3 euri import besteld.
  13. Natuurlijk! leuk voorbeeld is deze. Zangeressen staan rechts in het midden naast elkaar...de rechtse dame is uiterst recht uitgemixed, en de linker uiterst links. klinkt wel mooi. Anders gezegd de mixing engineer bepaald hoe wij het gaan horen en maar klein gedeelte hoe het opgenomen is...Het moet goed op spoor staan de rest volgt later.
  14. Ruimtelijkheid en plaatsing zijn tijdens het spelen van muziek van nature aanwezig. De kunst van de opname is, om dat zo nauwkeurig mogelijk in een elektrisch signaal te krijgen en dat dan weer op een of andere manier houdbaar te maken. Kijken we naar het elektrisch signaal, dan moet er in die twee stroompjes (links en rechts) alles in zitten. En dat dan ook nog net zo nauwkeurig en links en rechts kloppend op een "drager" te krijgen. De kunst van het weergeven is om die drager uit te lezen en dat met omzetten in elektrische signalen. In de hoop, dat die precies hetzelfde worden als wat de opname is gecreëerd. Daarna moet dat gerestaureerde signaal versterkt worden en door een paar luidsprekers via de lucht in een willekeurige kamer (akoestiek) worden overgedragen. Elk onderdeel in die ketting is van invloed. Ook een kabeltje. Wanneer je dit zo bekijkt, is het een wonder dat het nog ergens op lijkt. Links en rechts exact getimed en gelijklopend. Toch is het pure natuurkunde. Maar het moet wél heel nauwkeurig kloppen. Én... er kan dus heel veel mis gaan. Het is niet meer, en het is niet minder.
  15. Een beetje aangepast, nu kopt het wel.
  16. Yesterday
  17. Aristoteles nog langer geleden Roots (big, big smile). In ieder geval zijn in Jan Kools tijd fantastische opnamen gemaakt met ruimtelijkheid en diepte. We kennen ze nog allemaal. Dus zo stom waren ze toen niet.
  18. Ik zit nog even te denken Roots. Ik heb op mijn werk werkprocessen ontleed en verbeterd. Dan beschrijf je miniscuul welke stappen er gemaakt moeten worden om tot een bepaalde product te komen. Als je een geluidsopname wil reproduceren in de huiskamer doorloop je ook een aantal stappen. Een technicus noemt dat waarschijnlijk componenten. Al die componenten en dus niet alleen de verbindingskabel moeten in staat zijn die diepte en ruimtelijkheid door te geven. In die zin is de sterke focus op kabels toch enigszins overdreven lijkt me. Neemt niet weg dat ik sommige kabels (met andere opbouw) verschillend vind klinken. In die peperdure kabels geloof ik echter niet. Sterker nog als je een sterkte zwakte analyse tussen al die componenten maakt zal de kabel niet per definitie de zwakste schakel zijn.
  19. Jan Kool was een halve eeuw geleden Carl.
  20. Ik heb het gelezen en zeker ook de conclusies Roots (big smile).
  21. Daar deed Alpha-audio juist onderzoek naar....Lees het nog eens op het gemakje door Carl.
  22. De vraag is natuurlijk of de ene kabel dat nu substantieel beter doet dan de ander. Ik heb indertijd de oude Luisters met Jan Kool gelezen. Die wees toen al voortdurend op de kwaliteit van opnamen. Hij beweerde dat de meeste apparatuur indertijd al geschikt was die door te geven. Ik denk wel dat we de randvoorwaarden nu veel beter op orde hebben.
  23. Als je iets wil opnemen heb je toch echt kabels nodig Carl..Daar begint het al....Fase zit in je stroom aansluiting en niet in je geluidssignaal, daar spreken we van plus en min...Of je moet faserein bedoelen. * Ah kijk aan
  1. Load more activity
×
×
  • Create New...