Jump to content

Weer 'n audiofiele dag... III


Groovy
 Share

Recommended Posts

Het schokkende is inderdaad dat ook de mooie winkel in Hilversum niet meer bestaat. Trouwens niet zo lang geleden dat er hier in Nijmegen twee goede High-End zaken waren namelijk Mijn Hifi en de Hifiwinkel. Daar is geen echte vervanging voor teruggekomen. Wel Hifi Klubben wat zeker een leuke zaak is, maar voor wat betreft produktengamma niet te vergelijken met de voorgenoemde twee. Niet dat ik elke dag wat nodig heb, maar voor de wat meer afwijkende produkten moet je wel op zoek en in de auto.

Edited by carl
Link to comment
Share on other sites

Tja Carl, het zal nog wel meer gebeuren in de toekomst. Dat goede/mooie hifi winkels verdwijnen of ophouden. En er is de laatste decennia's wel veel meer winkels opgehouden of redden het niet meer vanwege weinig of teruglopende klandizie, hoge overheadkosten(hoge huren e.d.), hoger wordende personeelskosten of dat er geen opvolging is enz. Ook het gedrag van de consument zelf met het kopen via internet of het constant vragen om korting zijn er debet aan. In deze tijd is het ook niet makkelijk om een hifi winkel te gaan beginnen. Je moet tegenwoordig echt wel een paar ton aan eigen geld hebben, wil je slagen en het volhouden. De tijd dat de importeur je winkel volzette en de factuur wel later betaald kon worden is allang voorbij. De markt veranderd nou eenmaal en in de hifi is dat ook zo. Kijk niet raar op als erover een paar jaar het heel normaal is geworden dat de importeur ook winkelier is geworden en rechtstreeks verkoopt aan de consument (gebeurt nu ook al mondjesmaat).

En Hifi Klubben is geen high end zaak en richt zich op de jongeren en niet op oude sukkels zoals wij zijn. 

Edited by audiofreak
Link to comment
Share on other sites

Hifi Klubben snapt het tenminste. Onderaan beginnen. Daar groeien dan weer enkele high end liefhebbers uit, maar tegen die tijd zijn er geen high end winkels meer over.

De high end shops (snobs), prijzen zich bij de gewone man uit de markt. Kennelijk verkopen ze liever twee keer per jaar iets met een hoop winst dan 100 keer met minder winst per verkoop.

 

Link to comment
Share on other sites

Of ze het snappen bij Hifi Klubben, dat weet ik niet. Ik ben weleens bij hun (oud winkelpand RAF) in Hilversum geweest. Ik vond het personeel niet erg geïnteresseerd in de klant en weinig kennis van zaken. Ik heb het als onprettig ervaren. Overigens, mij staat iets bij dat Hifi Klubben ook een winkelketen is van een importeur, maar precies hoe dat zit is mij even ontschoten.
Dat High end winkels zichzelf uit de markt prijzen is gedeeltelijk waar, want het is de fabrikant die de adviesprijs bepaalt. En de fabrikant rekent tegenwoordig heel veel geld voor zijn heig end producten en dat maakt high end voor de gewone man (bijna) onbereikbaar.
Just my too 2 cents.

Link to comment
Share on other sites

Er is wel degelijk een markt voor de echte High End (ontworpen en gebouwd in Europa of de USA).

Maar de markt is klein, zéker in Nederland. Maar ze IS er wel degelijk!

Even generaliserend: "De Nederlander" is gewoon geen High End consument; het gaat alleen en uitsluitend over korting, hoe ze héél slim nóg meer korting hebben bedongen, koopjes en uitverkoop.
Gesprekken gaan vrijwel alleen maar over prijzen, kosten, wat het bij verkoop oplevert of hoe slim die aankoop wel niet is geweest.

Da's dus de typisch kleinburgerlijke, bekrompen Nederlandse geest, waar ik (laten we het netjes houden) gruwelijk de pest aan heb. Marktplaats, zeg maar.
Dezulken gaat het vaak alleen om de status en indruk maken op anderen, want zelden zie je een goed geplaatst systeem in een acoustisch goede ruimte.
Wat dat aangaat ken ik heel wat amateurs (ja, ook jongeren!) die met (soms zéér) bescheiden middelen een meer dan fatsoenlijk geluid weten neer te zetten.

Ik ben ooit eens binnengewandeld bij HiFi Klubben in 035, en was niet erg onder de indruk van het programma.
Zeker geen High End, maar ik geloof ook niet dat ze dat willen pretenderen. HiFi dus; het gewone en misschien iets duurdere spul.
Eigenlijk weinig verschil met RAF, dat vóór die tiijd daar in Hilversum zetelde.

Ook ligt de focus meer op beeld en surround, iets dat naar mijn idee wat op zijn retour is voor muziekweergave.
Leuk is ook om te zien dat er op fora en FB-groepen een duidelijke trend zichtbaar begint te worden van jongeren (nouja, zeg maar Millennials en iets ouder) die uitgekeken zijn (letterlijk) op 4k 7.1 blabla en weer gewoon terug willen naar good old stereo en zelfs analoog (platen, bandjes en tapes).

Maar die markt blijft klein; prima toch? Ieder het zijne.
Ik heb 2 buurmeisjes die het huis naast mij hebben gekocht en er een privé-bioscoop van hebben gemaakt compeet met klapstoeltjes en een bar.
Erg leuk geworden; ik zou voor het geluid zorgen, maar dat is helaas door mijn voortslepende ziekte niet doorgegaan.
Heb ze wel kunnen doorverwijzen naar een terzake kundig persoon die gelukkig ook rekening heeft gehouden met de nodige demping en afstelling.
Ik heb werkelijk nauwelijks last van hun geluid, terwijl ze toch best veel van die lawaaiige actiefilms afspelen.

En zo is iedereen gelukkig met zijn eigen spulletjes en zo hoort dat ook.

Link to comment
Share on other sites

29 minutes ago, KT88 said:

Er is wel degelijk een markt voor de echte High End (ontworpen en gebouwd in Europa of de USA).

Oh zeker en die markt is m.i. niets anders dan 10, 20, 30 -50 jaar geleden. De 'spullen' zijn wat zichtbaarder en er is een tijd geweest dat de verkopers van die spullen uitermate irritant, blase en arrogant waren. Als ik een ton, of twee, voor een paar speakers kon uitgeven kwam ik zeker niet daar. Er zijn andere aanbieders, ook nu nog.
Wat ook een beetje speelt is dat de Nederlander het niet toont dat hij iets dergelijks in de luisterkamer heeft staan, dit in tegenstelling tot de Amerikaan, de Duitser of de Fransman. Hierdoor ontstaat de indruk dat de markt in Nederland anders is.

Link to comment
Share on other sites

Ik was onlangs bij Hifi Klubben en ze waren vriendelijk en attent.
Ze hebben mooie spullen voor de niet zo grote beurs.
Daarvoor moet je in Tilburg naar Iear.
Als ik de verkoper van Iear moet geloven word er goed verkocht.
Je kunt er ook inruilen,dat kan ook aantrekkelijk zijn.

Link to comment
Share on other sites

6 minutes ago, Seed7 said:


Wat ook een beetje speelt is dat de Nederlander het niet toont dat hij iets dergelijks in de luisterkamer heeft staan, dit in tegenstelling tot de Amerikaan, de Duitser of de Fransman. Hierdoor ontstaat de indruk dat de markt in Nederland anders is.

Zal toch eens vragen aan neven, nichies en ooms waar zij hun high end audio set nu toch verstopt hebben. Die moet dan toch ergens zijn........ :huh: Van mijn zus weet ik het al: Die heeft een Sonos set. 'Tis niet mijn smaak maar klinkt ook niet verkeerd. Ondanks dat het draadloos over WiFi communiceert, klaagde zij laatst toch over dat vervelende netsnoer wat er aan moet.

Link to comment
Share on other sites

Ik vraag mij steeds af ,wat is highend ,veel mensen nemen het gewoon klakkeloos over wat de verkoper verteld.

Een speaker van tachtig duizend euro,s is dat highend ,en hoe hoor je highend ,mogen ze mij toch eens uitleggen ,en dat is niet negatief bedoeld.

Ik hoor het niet ,dat highend,jullie wel Marco,Freaki,KT 88,leg dat maar eens uit.

Dat geldt ook voor analoog,noem eens het verschil tussen analoog en digitaal,dat wil ik wel eens weten van jullie

mvg wilke

ps ik heb jaren geleden hier op het forum verteld dat stereo troepje troepi is ,enigste wat klopt is mono de rest is nep.

Edited by Wilke
Link to comment
Share on other sites

  • Members
2 hours ago, Wilke said:

Ik vraag mij steeds af ,wat is highend ,veel mensen nemen het gewoon klakkeloos over wat de verkoper verteld.

[…]

Ik hoor het niet ,dat highend,jullie wel Marco,Freaki,KT 88,leg dat maar eens uit.

[…]

Zo moeilijk is dat niet, een high-end product betekend niets meer of minder dan een HOOGWAARDIG product. Dat de gemiddelde zuinige Nederlander, altijd kortingen afdingend, tegenwoordig meer leeft in een weggooi maatschappij en dus over het algemeen ''voor weinig'' rommel koopt, heeft gezorgd dat de noemer high-end iets snobistisch of onbetaalbaars moet voorstellen. Totale onzin dus.

In de audio is dit nog wat verder die kant op gegaan, blijkbaar zetten we nu eenmaal graag overal stempels op. Als we het nu dan over high-end audio gaan hebben, dan zijn dit voor mij de producten die dermate goed presteren, dat je iedere vorm van willen verbeteren, veranderen of aanpassen gewoon loslaat, en alleen nog puur van je muziek geniet. Je wordt er als het ware ingezogen en kan bijna niet meer stoppen met luisteren. Voor de 1 is dat idd gewoon een Sonos set, voor de ander zijn telefoon met koptelefoon, en ja er zijn er ook die dat met ''onbetaalbare'' apparatuur pas hebben (wederom, ook maar een stempel is die we er op hebben willen zetten). Wat voor de 1 onbetaalbaar is, is voor de ander weer wisselgeld. Laat dus ook die prijzen een keer los, dat heeft niets met high-end van doen.

Ik mag mezelf gelukkig prijzen dat ik zo'n high-end set heb, dat ik echter niet op iedere show of beurs dezelfde set neer kan zetten, dat snapt denk ik iedereen wel, dus blijf ik zoeken naar meer componenten die mij diezelfde beleving geven. Dat draag ik dan via beurzen en shows weer naar buiten, oftewel, ik presenteer alleen maar iets wat ik zelf als echt de top (of high-end) beschouw. Zoals de meesten thuis hun set naar het hoogste niveau proberen te krijgen, zo probeer ik dat op kantoor. Als ik dat heb gevonden, dan zie ik daarna wel of het eventueel ook nog aan de man is te brengen. Lukt dat niet, jammer dan. Ik wil in ieder geval niet alleen iets verkopen om er geld aan te verdienen, ik moet er in eerste instantie ook zelf gelukkig van kunnen worden.

Dat er in het hierboven omschrevene wat mij betreft geen digitaal voorkomt is puur omdat ik die echte beleving met digitaal gewoon niet heb. Er zullen ongetwijfeld digitale producten zijn die me dat wel zouden kunnen geven, maar ik zoek daar niet naar. Buiten dat de behoefte is er gewoon niet is, heb ik daar ook de kennis en kunde niet voor, dus laat ik dat voor wat het is.

Als laatste in deze wil ik dan toch ook nog een keer het fenomeen smaak aanhalen, dat begint al bij de muziek, wat ik mooi vind, kan jij verschrikkelijk vinden. Ik zal dus altijd naar een set zoeken die mijn muzieksmaak naar mijn idee het beste weergeeft. Jij zou dus zo maar naar iets totaal anders kunnen zoeken. Dat dit ook nog eens kan beteken dat iemand helemaal niet naar een realistische weergave zoekt, maar naar het door KT88 altijd zo mooi omschreven Mifi, maakt het er allemaal niet makkelijker op. Je moet ze eens de kost geven, de Jazz liefhebbers die een realistische sound zoeken, tot ze een keer worden geconfronteerd met een saxofoon op bijna ware schaal en volume. Dat willen ze dan ineens niet. En toch is ook dat een onderdeel van high-end of hoogwaardige audio, realisme. Dat realisme door iedereen anders beleeft wordt maakt het misschien allemaal een stuk moeilijk, maar stiekem toch ook weer leuk...

Laat ik nou graag een drum solo met haar ware impact horen, iets wat de komende show absoluut ook weer even voorbij zal komen, net als die sax en... veel mono!

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Arden said:

Zo moeilijk is dat niet, een high-end product betekend niets meer of minder dan een HOOGWAARDIG product.

Compromisloos binnen een gegeven kader. Een 5x5x5 cm boxje kan net zo goed high end zijn als een 10-weg speaker met de duurste componenten een low-fi product.

1 hour ago, Arden said:

Je wordt er als het ware ingezogen en kan bijna niet meer stoppen met luisteren. Voor de 1 is dat idd gewoon een Sonos set, voor de ander zijn telefoon met koptelefoon, en ja er zijn er ook die dat met ''onbetaalbare'' apparatuur pas hebben (wederom, ook maar een stempel is die we er op hebben willen zetten).

Als muziek me niets doet op mijn Tivoli setje dan doet het me ook niets op een high-end of ultra-fi set. Da's een kwaliteit van muziek (en niet te vergeten ambiance die voor 80% van de beleving verantwoordelijk is) en niet van een apparaat.

Link to comment
Share on other sites

  • Members
1 hour ago, Seed7 said:

Compromisloos binnen een gegeven kader. Een 5x5x5 cm boxje kan net zo goed high end zijn als een 10-weg speaker met de duurste componenten een low-fi product.

Als muziek me niets doet op mijn Tivoli setje dan doet het me ook niets op een high-end of ultra-fi set. Da's een kwaliteit van muziek (en niet te vergeten ambiance die voor 80% van de beleving verantwoordelijk is) en niet van een apparaat.

Hoogwaardig dus...

Aangaande de muziek, dat ben ik volledig met je eens, goede muziek blijft goede muziek, of dit nu uit een transistorradio of een goede set komt. Zo blijft zeik-muziek ook zeik-muziek, hoe het ook wordt weergegeven. Maar daar ging het in de definitie over high-end even niet om. Dat iedereen high-end ook anders beleeft, dat was denk ik ook wel duidelijk?

En ambiance, hoe iets gepresenteerd wordt speelt idd ook een belangrijke rol, zeker ook op shows. Thuis ga ik het nu even niet over hebben, maar op de i-EAR show hadden ze dat absoluut goed door. Daar werd simpelweg ge-eist dat het geheel ook fraai werd gepresenteerd. Ik hoop dat dit op de AZ show ook zal plaatsvinden, deelnemers met een set die top klinkt maar weer op zo'n koffietafel staat, met waardeloze belichting en een enorme kabelsla (want het gaat toch om het geluid) hebben in de kern wel gelijk, maar toch geeft het niet de beleving waar we graag op hopen. Zeker niet als je je vrouw meenement, die begint dan gelijk al met ''dat komt er niet in'' (wat ze overigens van mijn luidsprekers ook vaak zeggen, dus mijn uitdaging is nog groter). Dat wij mannen dit accepteren, maar tegelijkertijd wel altijd die oude kollosale servieskast van oma vrolijk meerammelend op onze muziek in huis accepteren, zegt meer over ons mannen dan over vrouwen ben ik bang.

Voor mij blijven daarom shows de manier van naar buiten toe presenteren, advertenties kosten uiteindlijk net zo veel (zo niet meer), maar die brengen uiteindelijk niets meer op dan regelmatig goede presentatie op shows waar men lang over doorpraat. Dat valt of staat evengoed met de muziek. Ik probeer over het algemeen toch meer muziek te draaien die velen thuis ook in de kast hebben staan, hooguit komt er 1 x per dag een Krall voorbij omdat er altijd wel iemand is die dat toch graag wil horen. Van die veilige muzak blijf ik verder echt ver van weg, zeker als je ook de jeugd op wat voor manier dan ook aan wil spreken. Er zal van tijd tot tijd dus ook echt wat electro en trance achtige muziek gedraaid moeten worden, en ja ook Rammstein. Dat veel sets daarmee direct op hun knieen gaan nog even buiten beschouwing gelaten, daar gaan we het later nog wel eens over hebben.

Resume: hoogwaardige apparatuur, goede muziek en ambiance, dat bepaald uiteindelijk de high-end factor!

Link to comment
Share on other sites

25 minutes ago, Arden said:

maar weer op zo'n koffietafel staat,

In een heel andere sector, toeleveranciers van de meubelindustrie is er een beurs waar men dit heel goed heeft begrepen. Alle stands hebben het zelfde format. Toegang is gratis. Consumpties zijn gratis. Er mag niets op de stands geconsumeerd worden, je neemt je klant maar mee naar een van de cafe-pleinen in de hallen. Geweldige interactie en daarmee ambiance was het gevolg en een beurs die binnen drie jaar volledig uit zijn voegen barstte. Stands waren jaren van te voren 'uitverkocht' en als bezoeker moet je gewoon voor 8.00 binnen zijn anders waren de kaarten op. (Na sluiting stonden op een regenachtige dag de boeren jongens goedlachs klaar om met hun tractoren de dikken Benzen van de modderige velden te slepen)

Link to comment
Share on other sites

Ik denk dat bij hifi shows de cultuur spreekt, arme troef,Veldhoven heffen ze entree ,die dat organiseert die heeft een hele goeie boterham.

Als ik naar een loodgieter installatie show gaat ,dan is het gratis eventuel met de bus gezamenlijk ,geen entree,gratis dineren en gratis zuipen,en vroeger stond er vele stand een tap kast,er bij .

wilke

Edited by Wilke
Link to comment
Share on other sites

Highend een Audio Note Ogaku 125.000 euro,s moeten mij toch eens uitleggen hoe ze aan het prijs kaartje komen ,in Hilversum ,Marco  je had over speakers prijs kaartje 80.000 per set vor de twee set koop ik hier in Limburg een nieuw huis voor beginners ,maar dat huis staat niet binnen drie dagen ,en zo kan ik door gaan .

wilke

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Wilke said:

Als ik naar een loodgieter installatie show gaat ,dan is het gratis eventuel met de bus gezamenlijk ,geen entree,gratis dineren en gratis zuipen,en vroeger stond er vele stand een tap kast,er bij .

Dit meen je vast niet serieus, Wilke en is het gewoon weer de bekende roepetoeter. Want hoe kun je nou een loodgieter installatie show vergelijken met een hifishow? Ik zie niet zo snel dat een consument naar een loodgieter show gaat. Hooguit dat de loodgieter zelf naar zo'n show gaan om de laatste dingen op hun vakgebied bij te houden. Ik doe dat met de glazenwassersbeurs, hoewel je daar zeker niet alle bedrijven van ladders en toebehoren ( wissers, inwassers e.d.) ziet staan en consumenten zie je daar zeker niet rondlopen op zo'n beurs. 

Link to comment
Share on other sites

9 minutes ago, audiofreak said:

Ik zie niet zo snel dat een consument naar een loodgieter show gaat. Hooguit dat de loodgieter zelf naar zo'n show gaan om de laatste dingen op hun vakgebied bij te houden.

Wanneer ik in de bouw kijk, dan is de jaarlijkse Bouwbeurs voor aannemers en architecten en zo NIET gratis. En voor de jaarlijkse Betondag moet je ook een toegangsbewijs kopen.

Link to comment
Share on other sites

Ik was eens op een beurs in Essen. Blech om precies te zijn. Naast ons zat een man die duidelijk veel te veel gedronken had. De barman vroeg ons, of hij bij ons hoorde. Na ons ontkennende antwoord, dezelfde vraag aan de andere kant van de man. Daarna werd hij vriendelijk doch uiterst dringend verzocht om de stand te verlaten. Later zagen we hem weer elders aan een bar zitten. Kennelijk is het verhaal van Wilke niet echt onzin. Via via een entree kaartje regelen en gratis bier. Het zal de eerste niet zijn.

Net zoals de huisvrouwen uit Düsseldorf, die op de K (kunststof beurs) alle demo producten verzamelden, Karren vol.

Dan is het op consumentenbeurzen inderdaad vaak karig geregeld. Maar gratis entree kwam ik weinig tegen, wel €50,- voor een dagkaart en  € 30,- voor parkeren. En hotels die plotseling 3 keer zo duur worden.

 

Link to comment
Share on other sites

Een paar weken geleden bouwbeurs gratis bus en en entree,voor de rest kant ik niks over vertellen ,want ik had geen intresse,

installatie beurs deze maand ,ook precies hetzelfde,ik heb er niks mee,voor mij  is het voorbij,is wat anders als een van mijn kinderen een nieuwe woning bouwt ,dan komt de interesse terug.

vroeger was het nog lekkerder kon je drie dagen gaan met de  bus, eten was dineren en drinken plus een hele avond muziek met een bekende band..

mijn dochter nam ik altijd mee,was toch een feest beest 😀.

wilkE

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...