Jump to content
High-End Forums
Sign in to follow this  
audiovorden

ESS AMT-1 – gelungene Restaurierung der US-Ikone

Recommended Posts

ESS AMT-1 – gelungene Restaurierung der US-Ikone. Dat is de koptekst van een artikel in het Hifi-Online-Magazin LowBeats, in een reeks over Vintage audio.

Zie hier het linkje naar het artikel: https://www.lowbeats.de/ess-amt-1-restaurierung-einer-lautsprecher-ikone/

De ESS AMT 1 speaker is qua ontwerp dus al zo’n 40 jaar oud. Ik heb ruim twee jaar geleden een nieuwe limited edition versie van deze speaker gekocht. En de speaker bevalt nog steeds goed. Maar het artikel prikkelde wel en toen ik las dat de upgrade was uitgevoerd door Hifisound in Münster, hier zo’n 100 km vandaan, kwam van het een het ander. Uiteindelijk heb ik in de 2e helft van juni mijn speakers achtergelaten bij Hifisound in Münster. Alleraardigste mensen en zo op het oog vakbekwaam. Met de persoon in kwestie, Goran Popadic, heb ik alle aanpassingen doorgesproken. Ruwweg kwamen deze overeen met de upgrade zoals is beschreven in het artikel in LowBeats. Belangrijkste aanpassingen waren een nieuw filter en een impedantie-correctie. Zie voor meer informatie het bijgaande artikel.

Twee weken later kon ik de speakers weer ophalen. Goran had ze alvast aangesloten op een audioset in de luisterruimte en demonstreerde op, jawel, vinyl. Ik was erg onder de indruk van mijn nieuwe speakers. Wat een dynamiek en laag hoorde ik daar. Waren dat mijn speakers. Opgelucht toog ik huiswaarts. Niet nadat ik nog wat tips had gekregen van Goran over verdere kleinere verbeteringen en opstellingstips.

Omdat we middenin een woonkamerrenovatie zaten, en er ook nog een fietsvakantie gepland stond, duurde het enkele weken alvorens ik een goed beeld kon vormen van het geluid van de aangepaste speakers. In eerste instantie viel dat wat tegen. Uiteindelijk kwam ik er achter dat de hoge tonen-regelaar de oorzaak was van het wat tegenvallende geluid. Blijkbaar is de stand van deze regelaar erg belangrijk voor verschillende akoustische ruimtes. Goran had deze op stand 9-uur gezet en dat was volgens hem de goede stand. Maar in de oude situatie had ik deze regelaar op stand 11-uur staan. En jawel, nadat ik de regelaar wat verder had opengedraaid, kwamen de speakers tot leven.

Ongelooflijk wat deze upgrade tot gevolg heeft. Nog meer dynamiek en een veel beter strakker laag. Ik kreeg de oude filters mee naar huis en schrok toen van de bouwkwaliteit.  Wat een knullig en rommelig geheel. Nee, dan ziet het nieuwe flter er een stuk strakker uit. Maar het gaat natuurlijk om de geluidskwaliteit. Maar die is de grote winnaar in dit verhaal. Nu weer lekker met de hobby aan de gang en nog wat verder fine-tunen. Want ja de hobby gaat door.

Met dank aan Hifisound in Münster en het artikel in LowBeats.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Je staat inderdaad te kijken van de bouwkwaliteit van originele filters. Ik heb dit bij diverse gerenommeerde luidsprekerbouwers gezien en gehoord. 

Mooi dat het bij jouw speakers is opgelost.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Leuk verhaal Lourens. Ik "moet" maar weer eens langs komen. Maar ja, dat lijstje van geplande bezoekjes is inmiddels uitgegroeid tot een boek :o.

Grappig, er staat ook een filter in het verhaal eronder, waarin de condensatoren vastgezet zijn met kit:

ESS AMT-1 Frequenzweiche neu

Heb ik inmiddels ook, dankzij een tip van ..... B)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nooit onder de in druk geweest met die midde hoog toner ,laag midde was goed ,dat ding moet je minimaal 4 meter van de achter wand plaatsen en 3 meter van de zij wand plaatsen of dik stof gordijnen er achter,het voordeel is wel je kunt er wel mee knallen ,leuk voor een after party 😀,en wat doet doet die litze spoel daar,twee verschillend spoelen een beet je maf

Edited by vintagemod

Share this post


Link to post
Share on other sites
44 minutes ago, vintagemod said:

Nooit onder de in druk geweest met die midde hoog toner......

Ben je vandaag nog ergens van onder de indruk geraakt trouwens? 🤔 😮

Share this post


Link to post
Share on other sites

René die speaker ken ik al bij veertig jaar,zowel de Amt als de tower,Mide hoog moet nog een paar hebben liggen ene hangt op aan de muur in de luisteruimte,zo iets was goed voor mijn zoon die draait boem,boem  muziek.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik bedoelde niet deze speaker maar of je vandaag naar Cock geweest was en daar onder de indruk was geraakt, ondanks al je opgedane ervaringen met sets in ál die jaren...... 😎

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiel is niet geweest,had wel het treinkaartje gisteren  bij mijn zoon uitgeprint,maar is  al een paar dagen oppas opa,is wel een stoute opa. 😀, de hond ,van mjn dochterheeft vanaf vorige week  donderdag de  rechter  helft van zijn gezicht functioneert niet meer,wel dure  grap, dierenartsen.

Met Cock nog gebeld drie kwartier ,heeft interessante dingen staan,we maken een nieuwe afspraak,ik heb vandaag wat gemist.

Een klein beetje pissig

 

Edited by vintagemod

Share this post


Link to post
Share on other sites

Van de eerste alinea begrijp ik de strekking niet, daaruit moet blijken waarom je niet gegaan bent? Ik weet niet wat er allemaal gebeurd bij jou 🙄, maar ik heb je volgens mij minimaal al een keertje of vier af zien zeggen.....🤔 Jammer hoor, voor jou dan. En dan kan je dáár ook eens wat over vertellen, daar ben ik dan wel benieuwd naar.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wollie wordt altijd lastig gevallen door derden  ,en dat gaat voor ,mijn planning klopt heel zelden,bij mij is het niet ik kan niet ,je staat er klaar voor ,en dan praten we nog niet over mijn Handy  caps,van wege mij ziekte die ik niet wil accepteren .

Er zijn dagen gaat het goed en er zijn dagen gaat het niet goed,maar ja het verstand  op nul, en door zeg ik altijd ,

Morgen als het kan  weer twee live concerten bijwonen .

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 8/13/2019 at 10:08 PM, vintagemod said:

..., de hond van mijn dochter heeft vanaf vorige week donderdag de rechter helft van zijn gezicht functioneert niet meer ....

Wat is dit? Toekomstig verleden tijd? Uniek!

Share this post


Link to post
Share on other sites
41 minutes ago, Hans van Liempd said:

Of anders gezegd, alle mensen zijn normaal, totdat je ze beter kent.

🤣 🤣 🤣. Ach, iedereen heeft zo zijn of haar eigenaardigheden.... 😮😊

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, Hans van Liempd said:

Alle mensen zijn uniek..!!

Of anders gezegd, alle mensen zijn normaal, totdat je ze beter kent.

Voor bedrijven geldt dit ook:

Alle bedrijven zijn perfect georganiseerd, totdat je ze beter kent.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moet hier nog van die spiegelende aangezichtskaarten hebben met de tekst "Ooit een normaal mens ontmoet? En, beviel het?"

column-normaal-mens.png&f=1

Edited by mumsoft

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...