Jump to content

Kenwood KD 500/Jelco


carl
 Share

Recommended Posts

Voordat we zondag naar Marco gingen leverde Roger de Kenwood KD 500 Direct Drive met Jelco 750 10 inch arm en AT 95 E element af. De draaitafel verving de Thorens TD 320 met Nagaoka MP 200 die naast mijn Oracle Delphi staat met Graham arm en Benz Ruby element. Als ik mensen de TD 320 met Nagaoka MP 320 eerst liet horen klonk de Oracle daarna werkelijk altijd superieur. Nu is dit niet meer dan wel veel minder het geval. De Direct Drive klinkt werkelijk ongelooflijk goed. Net wat meer MM (?) stevigheid dan de subtielere Benz Ruby. Eigenlijk heb ik nog nooit een serieuze Direct Drive gehoord, maar hier is werkelijk niks mis mee, integendeel. Wat de Kenwood KD 500 met een goedkoop elementje zoveel beter maakt dan de TD 320: ik vermoed dat het de Jelco arm is in combinatie met de werkelijk fabuleuze manier waarop Roger elementen instelt. En eigenlijk doet hij dat nog vrij snel ook, zonder al te veel poespas.Ik houd er nog een klein beetje rekening mee, dat deze AT 95 E een toevalstreffer is op de grote aantallen die van dit element geproduceerd is.

Roger komt binnenkort langs met zijn apparatuur. Dan gaan we eerst de Nagaoka beter in de TD 320 zetten en dan overzetten op de Kenwood KD 500 met Jelco arm. " May the best win" , maar ik vermoed dat het de Kenwood met Jelco arm zal zijn. Dan zullen we ook nog even naar de instelling van de Oracle Delphi kijken.  

Edited by carl
Link to comment
Share on other sites

En behoorlijk onverwacht Peter.

Mijn bedoeling is altijd geweest om twee draaitafels te hebben met verschillende geluidssignatuur maar wel vergelijkbaar niveau. Dit lijk ik nu te hebben. Maar zolang heb ik nog niet gehoord hoor, pas een avond.

Edited by carl
Link to comment
Share on other sites

46 minutes ago, mumsoft said:

Wel jammer dat ik geen serieuze direct drive platenspeler heb. Damn! :unsure:

Dit is in ieder geval een zeer zwaar gewicht en nu weet ik waarom ik zo'n rugpijn heb Marc. 

En mijn vooroordeel over MM is in ieder geval bevestigd.

 

Edited by carl
Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, carl said:

En behoorlijk onverwacht Peter.

Waarom onverwacht? Vrijwel dode kunststof/kunststeen plinth, superieure aandrijvingsfilosofie goed uitgevoerd (geen overdreven agressieve 'quartz' toestanden), zeer goede arm. Een element waarmee in de basis helemaal niets mis mee is.

Link to comment
Share on other sites

  • Members

Hi Carl,

waar denk je dat je zondag bij mij naar hebt zitten luisteren? Technics SP-15, direct drive met Jelco arm, alleen het element was MC. Moet je idd best met een knappe tafel komen om daar aan voorbij te gaan...

Link to comment
Share on other sites

Ik heb echt wel naar die tafel van jou gekeken Marco. Die Japanners waren niet gek en jij ook niet want anders had je die SP 15 niet gebruikt ^_^

En ik vraag Roger zeker om nog eens naar de instelling van de Oracle te kijken.

 

 

Link to comment
Share on other sites

17 hours ago, carl said:

Dit is in ieder geval een zeer zwaar gewicht en nu weet ik waarom ik zo'n rugpijn heb Marc. 

En mijn vooroordeel over MM is in ieder geval bevestigd.

 

Vooroordeel? Dus: meer stevig dan subtiel? Zoiets? Het wordt hoe dan ook tijd dat ik weer eens langskom, elke keer dat ik die Schumann resonator zie moet ik er het stof afblazen.

Misschien komt die stevigheid wel door de omkasting, trouwens. Een beetje bitumen zou hier dus uitkomst (waaruit?) kunnen bieden?

Link to comment
Share on other sites

Vorige week had ik dat ook gezegd Wiel. Mijn luisterervaring is echter anders.

Verder moet die Kenwood indertijd toch een serieus ding zijn geweest, sterker hij is het nog steeds. Mooi gemaakt ook met een gegoten frame van Corian. En Misschien  is een arm toch een stuk dominanter als ik dacht. Maar  Roger en ik gaan nog wat experimenteren met elementen. Misschien klinkt de TD 320 dan ineens een stuk beter. Ik doe verslag op Puresound. 

Voor wat betreft de Oracle ga ik toch een zware onderplaat uitproberen. Open ik wel een topic over.

Edited by carl
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, carl said:

En Misschien  is een arm toch een stuk dominanter als ik dacht.

Haha, eerst de basis, dan langzaam opbouwen. Het loopwerk is gewoon goed, het idee dat dat niet zo zou zijn is het gevolg van jaren door Duitse en Engelse audiobladen geïndoctrineerde audio-arrogantie. Stel je voor, een Thorens of Linn die voor zo'n Japans ding onder doet. Nou, er zijn er een heleboel (volslagen onbekende) Japanse modellen in de categorie van je Kenwood en nog veel beter voor een 'prikkie'. Met je bovenstaande opmerking blijf je het loopwerk onderschatten, het is zo goed dat een uitstekende arm als die Jelco er (volledig) tot zijn recht komt en die Jelco is weer zodanig op orde dat het een 'simpel' elementje tot zingen brengt. Zet voor de grap de Graham er maar eens op, of de Jelco op je Thorens of Oracle.

T.a.v. MM, net zo iets, hang er vervolgens eens een echt goede MM in, een van de AT toppers bijvoorbeeld en je behoud de body en krijgt er ook nog verfijning bij. MM, met name in de MI uitvoering is de weg.

Zware onderplaat voor de Oracle, gewoon een blok beton van 50x50x50 cm, op de vloer en strak tegen de muur. Indien mogelijk aan beiden bevestigd.

Link to comment
Share on other sites

14 minutes ago, Seed7 said:

Zware onderplaat voor de Oracle, gewoon een blok beton van 50x50x50 cm, op de vloer en strak tegen de muur. Indien mogelijk aan beiden bevestig

Zoiets schreef ik hier ook :D

 

Edited by TL 200
Link to comment
Share on other sites

29 minutes ago, TL 200 said:

Zoiets schreef ik hier ook

Ik krijg het heen en weer van dat geping-pong

 

40 minutes ago, mumsoft said:

Denk je aan Carl zijn rug!

... dan timmer je een kistje van 50x50x50 cm en vul je het zakje voor zakje met zand. Zet een paar dagen de subwoofer er naast op 11 en het is mooi gecompacteert. Dekseltje er op en klaar is Kees...eh Carl.

Link to comment
Share on other sites

Hi Carl, Wol wil het wel voor je doen, begrijp ik. Wel oppassen dat het huis niet instort, want hoeveel gaat dat wegen zo'n kistje? En denk aan de toekomst, de erfgenamen, die zitten er anders mooi mee. Moet er een dragline komen, het dak open... je moet er niet aan denken. En dat alles voor oom Carl's mooie geluid. <_<

Link to comment
Share on other sites

In principe kunnen die kinderen het wel zonder me Marc: consultant, (bijna) specialist en (bijna) econoom. Ze lijken dan ook op mijn vrouw ^_^ Maar ik laat ze wel wat na behalve een gratis goede opleiding waar ze trouwens hard voor gewerkt hebben: in ieder geval een paar goede draaitafels en een leuke platencollectie. Ik vrees dar ze niet op mijn stripcollectie zitten te wachten.

Ik ga eens even meten hoe groot dat graniet moet worden.

 

Edited by carl
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Er staat in de Hifi News van december een artikel over DIY opties voor isolatie. Het verhaal is eigenlijk dat elke deskundige zal kiezen voor een - berekende- veer als onderzetters. Dat betekent eigenlijk al dat je onder een berekent systeem als een Oracle subchasis nooit een veer moet zetten. Dat veel audiofielen kiezen voor graniet of composiet begrijp ik nu veel beter. Bij een massa loopwerk ligt dat volgens mij anders.

Edited by carl
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...