Jump to content

Opening Old School Hifi Nederland


Arden
 Share

Recommended Posts

Mijn Thorens 320 heeft ook bladveren :P

Ik vind British Racing Green fantastisch mooi. In de goede oude tijd had trouwens elk land zijn eigen race kleur en nu zie je alleen nog maar reclame. Zelf vond ik dat hout erg mooi staan, maar een 15 inch arm: die is bedoeld voor studio platen en die heb ik niet en volgens mij zelfs Marco niet.

Edited by carl
Link to comment
Share on other sites

15" armen, ik heb geen idee wat je daar mee moet. Transcriptie platen kun je gewoon met een 12" af spelen en voor de liefhebber worden er genoeg op ebay aangeboden. Er zijn een paar 14" armen op de markt, maar ook daar weet ik niet echt van wat je er mee moet. Zelfs bij een 12" is het al discutabel of je er iets mee wint boven een 10". Om binnen een redelijke gewichtsklasse te blijven en niet inleveren in stijfheid is lastig. Om winst uit de minder grote fouthoek te halen moet je extreem nauwkeurig kunnen justeren en dat kunnen de minsten en het lukt al helemaal niet als je de body van het element als uitgangspunt moet nemen. Daarom, "de winst van een 12" is de potentie op een beter gelijkloop", al wordt daar hoogst zelden gebruik van gemaakt.

Edited by Seed7
Link to comment
Share on other sites

  • Members

Daar er 15 inch armen op de markt zijn (ook REED bouwt ze op bestelling, de eigenaar/ontwerper daar beweert nog steeds dat een 15 inch arm het optimum zou zijn) wilde ik er simpelweg voor zorgen dat ze ook te monteren zijn. Dat was zeer eenvoudig met deze armboard sleuven, je maakt ze gewoon iets langer. Misschien bestel ik zelf nog wel een keer zo'n 15 inch REED, dan kan ik het aan den lijve ondervinden of het zinvol is of niet.

Dat ik een 12 inch adept ben is dacht ik wel bekend, dat is dus niet gebaseerd op dat ze minder of gelijkwaardig zijn aan kortere versies...

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, carl said:

Nogmaals Seed, die armen zijn niet ontwikkeld voor een normale platenspeler, maar voor spelers in studio's waar voor uitzendingen extra grote platen werden geperst. 

Carl, lees nu eens goed wat ik schreef. Die platen die jij bedoeld heten "transcription records" die kun je gewoon met een 12" arm afspelen, daar is geen 14" arm voor nodig. Er zijn er voor dat doel misschien een paar gebouwd, maar 12" was de norm, sterker nog, het is de oorsprong van de 12" arm. Een transcription record heeft overigens een diameter van 16", met een 12" arm kun je tot ca. 18" diameter afspelen. Transcription records op ebay.

Overigens, veel van die platen speel je van binnen naar buiten. Ze werden gemaakt om radiouitzendingen te kunne herhalen op een later tijdstip of, in de USA van belang, op het zelfde 'uur' in een andere tijdzone.

Edited by Seed7
Link to comment
Share on other sites

13 hours ago, Arden said:

Dat ik een 12 inch adept ben is dacht ik wel bekend, dat is dus niet gebaseerd op dat ze minder of gelijkwaardig zijn aan kortere versies..

Ik hoop niet dat je dat in mijn post leest, dat 12" per definitie "minder" is. Ze kunnen duidelijk winst opleveren, er zijn echter voorwaarden aan verbonden om dat te bereiken. Als je meer dan 12" wilt is het wellicht zinvol om serieus naar tangentiaal te gaan kijken.

Er is meen ik een Pool die 16" armen levert op zijn draaitafels, (Zontek ?)

Edited by Seed7
Link to comment
Share on other sites

Nou.....hierin heeft onze Wollie wel degelijk een punt.

Zo'n lang ding barst van de ongedempte resonanties, die fijn worden aangestoten door de bewegings-energie die het element afgeeft.

Het paradoxale feit doet zich dan voor dat zo'n zware arm op zichzelf heel geschikt zou zijn voor een laagcompliante MC, maar dat in de praktijk absolut niet is omdat zo'n element de neiging heeft om veel energie af te geven.

En dat geeft dus kleuring. Het is niet voor niets dat een 12" Jelco minder effectieve ,massa heeft dan de 9 en 10" versies.....

Link to comment
Share on other sites

  • Members
13 hours ago, TL 200 said:

Beetje laat maar alsnog gefeliciteerd met dit ontzettend leuk concept Marco. Ziet er fantastisch uit, ik ga je site nog even doorspitten één dezer dagen.

 

 

Dank je! Ben er zelf ook erg content mee! Nog wat laatste kleine puntjes op de i, maar dat komt goed! Op de M2 site ga je er nog niet veel over vinden, ik ben met een Old School Hifi site bezig, daar gaan ze uitgebreid op behandeld worden. Voor de Facebookgangers, er is wel een Old School Hifi Holland pagina aangemaakt ( https://www.facebook.com/OldSchoolHifiHolland/ ) , maar die bestaat ook pas een paar dagen.

@Carl, het worden idd 3 modellen, de 1743 heb je al gezien en gehoord (1743 = 4 units 3-weg systeem) het middenmodel wordt de 1733 (3 units 3-weg systeem) de Benjamin wordt de 1722 (2 units 2-weg systeem). Daar we niet alles in een paar weken af hebben zal e.e.a. nog wel even duren, maar die genoemde 1733 komt er al vrij snel aan, de kleinste zal ergens begin volgend jaar worden. Op de X-fi zal ik samen met AJ van den Hul de 1743's weer demonstreren, deze keer met de volledige elektronica lijn van vdH (Grail, Grail SB, Emerald en Excalibur mono's). Uiteraard ook met een dagelijks elementen vragenuurtje en inspectie, alles weer te volgen op een groot scherm.

Link to comment
Share on other sites

Je zal het wel (zeer) druk krijgen Marco, maar zet niet te veel Yello op :lol:  En als de kleinere modellen net zo klinken in een kleinere ruimte zou het wel eens een succes kunnen worden. Op een of andere manier klinken die vintage LS met hoogrendement toch wel erg makkelijk. Die Blumenhofer hebben hetzelfde DNA.

Wat zijn eigenlijk de JBL inspiratiebronnen?

Edited by carl
Link to comment
Share on other sites

  • Members
8 minutes ago, carl said:

Je zal het wel (zeer) druk krijgen Marco, maar zet niet te veel Yello op :lol:  En als de kleinere modellen net zo klinken in een kleinere ruimte zou het wel eens een succes kunnen worden. Op een of andere manier klinken die vintage LS met hoogrendement toch wel erg makkelijk. Die Blumenhofer hebben hetzelfde DNA.

Wat zijn eigenlijk de JBL inspiratiebronnen?

Dat Yello laag hoef je je niet druk over te maken, de units waren (net zo als de luidsprekers) nog spiksplinternieuw, dat is een inspeel dingetje. Je hoorde nu wel een keer hoeveel te veel laag er eigenlijk in die elektronische opnames zit, een echt full-range systeem laat dat goed horen. De kleinere modellen zullen veel van hetzelfde hebben, maar echt full range laag zullen ze niet kunnen geven (gaat ook niet zonder al dat conusoppervlak. Mid en hoog zal een zelfde idee zijn.

De inspiratiebron kun je vinden in de JBL43xx series, dat begon met mijn Kenrick sound uitstapje verleden jaar. Die kunnen echter eenvoudigweg niet snel leveren, de oceaan ertussen maakt het ook nog een dingetje, plus dat die eenvoudigweg een stuk duurder uitpakken. Zit je weer met onbetaalbare luidsprekers, dat was nou een keer niet de bedoeling. Daarbij de opmerking dat iedereen wel snapt dat dergelijke systemen niet voor 1000 euro geleverd kunnen worden.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...