Jump to content

Weer 'n audiofiele dag... II


Tubejack
 Share

Recommended Posts

Afscheid! Steeds weer afscheid. Nu net gekeken naar de laatste Vrije Geluiden van de VPRO op TV. Jarenlang vaste prik op de zondagochtend, koffie met lekkers er bij, en dit programma op de kijkbuis. Met presentatoren Melchior Huurdeman, later Giovanca 😕,  als opvolger van Reiziger in Muziek, met Han Reiziger. Heel lang in het Muziekgebouw aan het IJ, met leuk uitzicht, en helaas later verhuisd naar TivoliVredenburg. Die laatste aflevering was op 29 december, en die is, net als heel veel eerdere afleveringen, nog te zien op NPO Start. Met Tanja Kross, Benjamin Herman, Theo Loevendie. Zoals altijd een mix van modern en klassiek. Voorbij, voorbij, o, en voorgoed voorbij. (Bloem)

https://www.uitzendinggemist.net/aflevering/98072/Vpro_Vrije_Geluiden.html

763?appId=93a17a8fd81db0de025c8abd1cca12

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Tubejack said:

Hmmm nu is de VTA perfect, maar ik heb het idee, dat het geluid meer donker is. Heeft iemand anders ervaring met dikke rubber draaitafel matten? 

Ik heb ooit ook eens wat gespeeld met verschillende matten op de SL110 met Rabco arm.
Een dikke Technics mat klonk, na bijregelen van VTA, rustiger en "dieper" (dan de dunne mat) zonder rommelig te worden.
De dunne Technics mat klonk helderder en iets impulsrijker.
De vliesdunne kopermat en een vilt/leer mat voldeden minder voor wat betreft bijna alle parameters die ik belangrijk vind.

Ik heb zelfs het (ongefundeerde) vermoeden dat het per element en plateaumateriaal/lagering/energie afvoer kan verschillen wat nou beter uit de bus komt*.

 

*waarbij "beter" uiteraard zeer subjectief is, dus persoonlijk en waar je het accent op legt.
Overigens zijn die verschillen nu ook weer niet wereldschokkend.

Link to comment
Share on other sites

On 1/4/2020 at 2:02 PM, Tubejack said:

Een waardeloze add-in zegt toch niets over de geluidkwaliteit van Qobuz?  Hooguit iets, overeen gebrekkige platform waarmee het afgespeeld wordt. 👎

Nee, de minachting ervoor.

Link to comment
Share on other sites

Net nog even geluisterd naar het debuutalbum van  Dire Straits. Het nummer Sultan of Swings blijft toch wel 1 van mijn favorieten. Zulke goede herinneringen aan. Ik ben altijd een grote fan geweest vanaf het begin. Het latere album Love over Gold is mijn grootste favoriet. In audioland werd deze groep op bijna alle audioshows wel gedraaid in de jaren 80 en 90. Later werd men er moe van. Tegenwoordig hoor je het nooit meer op audioshows. Nou, mij heeft het nooit verveeld en doet het nog steeds niet. Ik luister nog heel vaak naar nummers als Telegraph road en Private Investigations en Sultan of Swings en Ride accross the river en Your latest trick. 
Dus Marco, gewoon weer gaan draaien op shows. Gaat men het weer vanzelf weer herwaarderen, zeker als men de nieuwe persing hoort.
(ik ga hem morgen ook maar even bestellen bij mijn platenboertje in Hilversum)

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, carl said:

Kan ook met de Instelling van de VTA te maken hebben Jack. Heb je de arm al iets hoger gezet?

Met de dunne mat kwam ik 2...3 mm tekort in de laagste stand.  Nu  met de dikke mat van 5mm, is dat nagenoeg perfect.  Kan het nog wel verder checken. Bij een optimale VTA is m.i. de tracking ook het beste. Kijken of ik met deze SL-1210GR ook 100µm haal. 

@KT88 klopt dat idee heb ik ook.  

Link to comment
Share on other sites

Nu is wat mij betreft het medium televisie al jaren over zijn hoogtepunt heen: ik kijk dan ook nog maar heel mondjesmaat en meestal nog via uitzending gemist of vergelijkbaar. De tv-zenders zijn (in mijn geval bij Ziggo) niet aan te slepen (120+), maar vind zelden iets dat ik per se moet of wil zien. Treurnis eigenlijk wat er wat aangeboden (uitzonderingen daargelaten).

Edited by Ove Rickland
Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, Seed7 said:

:) Ja, maar al te vaak wordt het doel van de mat vergeten, zorgen dat de lagerruis en andere herrie uit de draaitafel niet bij het element komt.

Daarvoor gebruikte ik een Tri-Pad van Eon Research. Een heel zachte onderlaag, stevige tussenlaag en een toplaag van kurk/rubbergranulaat.

https://duckduckgo.com/?q=Eon+Research+Tri+Pad&t=ffcm&iax=images&ia=images

Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, Ove Rickland said:
  6 hours ago, mumsoft said:

Afscheid! Steeds weer afscheid. Nu net gekeken naar de laatste Vrije Geluiden van de VPRO op TV.  Voorbij, voorbij, o, en voorgoed voorbij. (Bloem)

Gelukkig is dan wel weer "Wintertijd" terug.

Als je selectief kijkt is er best wel e.e.a. aan interessants. Zeker met kijken wanneer je er zelf zin in hebt tegenwoordig. Is wel opletten, sommige dingen moet je van de te voren inplannen om op te nemen. Niet alles is via "Terugkijken" ook werkelijk terug te kijken. Zoals de BBC en de BELG. Heeft met rechten te maken heb ik mij laten vertellen.

 

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...