Jump to content

Weer 'n audiofiele dag... II


Tubejack
 Share

Recommended Posts

Heel mooi verwoord wat audio/high end voor jou is, Sander. 

En wat betreft ....intenties? Daar geloof ik heilig in. Hoe doe je iets? Doe je iets met graagte en met vol bewustzijn of doe je iets omdat het moet en met weinig bewustzijn ( op de automatische piloot) ? Daar zit een groot verschil in.  Ik doe alles met graagte en met vol bewustzijn. Ik ben mij ter dege van bewust dat met de juiste intentie je iets doet het je verder helpt. Zo kun je met de verkeerde intentie  ook de ellende over je afroepen. Dat kan in je leven zijn, maar ook met audio.
Voorbeeldje: 
Verleden jaar na een moeilijke en harde periode van ellende, dakloosheid en veel stress kreeg ik eindelijk een nieuwe woning en na lange tijd mijn audioset  even snel opgesteld. Het klonk best goed vond ik toen. Totdat ik wat meer in mijn eigen rust weer kwam na enkele weken en het helemaal niet meer goed vond klinken. Eerst begon ik met uitwisseling van diversen netkabels en interconnects en wat niet hielp. Toen buizen wissel in de voorversterker en wat ook niet hielp. Het geluid werd niet beter.  Dus op gegeven ogenblik alles gelaten voor wat het was en weken niets mee gedaan. Na die weken van niets doen met de audioset kreeg ik, wat ik noem 'doorbraken' in mijn situatie en daardoor veranderde ook mijn gemoedstoestand en kwam ik weer in de rust die bij mij hoorde. Toen kreeg ik ook dé zin om de audioset opnieuw op te stellen. En waar ik heel intensioneel alles begon te ontmantelen en alles begon te koesteren alsof het je vriendin was ( bij wijze van spreken) en weer opnieuw op te bouwen. Alles op mijn gemak en zonder enige haast gedaan. Ik daarna luisteren en ja hoor, het klonk al een stuk beter dan voorheen. Ik ben daarna nog een ruime week bezig geweest om het te verfijnen, als ik daarvoor in de juiste 'innerlijke' rust was gekomen. Mede door de 'innerlijke' rust  was er 'meer ruimte' in mijn gemoedstoestand. En daardoor was de 'juiste' intentie er ook weer, waardoor alles op zijn plekje weer viel. 

Zo kan het ook met luisteren gaan. Ook daar is je íntentie en gemoedstoestand belangrijk. Want als je gestrest bent is je gemoed anders en dus ook je 'beleving' bij het luisteren van.
En in het 'echte' leven is dat net zo. Doe je iets met de juiste intentie, dan zal het naar je toekomen is een bekende uitspraak van mij.



 

Link to comment
Share on other sites

22 hours ago, Pjotr said:

Zo bezien heeft Hans v. L. een aardig blauwtje gelopen met zijn Philips SA-CD spelert ... :lol: Dat was dus geen productiefout, het "klikte" gewoon niet tussen beide.

En ik niet alleen. Liefde moet van twee kanten komen. Van mijn kant was die er wel. Een goede kennis was zo kwaad op zijn SACD1000 (toen die voor de vijfde keer stuk en niet meer te repareren was) dat hij deze met een voorhamer in elkaar geslagen heeft. Dat klonk volgens hem best goed.

Edited by Hans van Liempd
Link to comment
Share on other sites

Gisteravond had ik weer een prachtige audiofiele dag (avond). Ik ben n.l. bij RenéN op bezoek geweest en heb zijn set mogen beluisteren. 

Allereerst een compliment voor zo veel huisvlijt. Een prachtige console onder z'n draaitafel, een prachtig rack en nog niet zo prachtige luidsprekers. Die luidsprekers zijn het meest bijzonder in de set. Dit zijn n.l. open baffles met een basluidspreker met een elektromagneet i.p.v. de bekende permanentmagneten. Hier zijn al plaatjes van die drivers langsgekomen. 

Eigenlijk zijn de speakers breedbanders (dual conus) , maar dan in het laag aangevuld met die grote basspeaker. Op het front hangen ook de Harmonizers van Cock. De baffle is nog van MDF en de stand een houten schraag, de speakers staan aan een zijde tegen de muur, waardoor akoestisch kortsluiting voor het laag minder is.

De platenspeler is een Garrard 301 in een prachtige sokkel en een 12 inch arm. De versterking bestaat uit step-uptrafo's, buizenvoorversterker en een Sugden eindversterker. Digitaal is er niks te vinden. Er staan nog wel veel CD's, maar de speler is niet meer in de set aangesloten.

Deze avond alleen platen dus.

Wat me in de set opvalt (of juist niet opvalt) is dat instrumenten en stemmen erg herkenbaar aanwezig zijn. Dus geen geslis, gebonk of andere ellende. Stemmen klinken dus als stemmen en een gitaar als een gitaar. Dat heb ik bij andere en soms veel duurdere sets wel eens anders gehoord. Ook zijn instrumenten is de muziek afzonderlijk herkenbaar, dus geen brei geluid die over je heen wordt gestort.. Het klinkt in mijn oren daarbij ook behoorlijk dynamisch en open. Alles komt mooi los van de speakers en de ruimtelijkheid is ook behoorlijk aanwezig. 

Aandachtspuntjes zijn volgens mij het laag en het hoog. Er zit een behoorlijk piek in het laag, ergens rond de 50 Hz. Hierdoor klinkt het laag wat overheersend. Het uiterste hoog klinkt in mijn slechte oren juist wat te terughoudend. Of dit een eigenschap van de units is weet ik niet. Bij de Voxativ luidsprekers die ik hoorde viel me dat eigenlijk minder op.

Ik denk dat het laag door basstraps op kan knappen, maar misschien ook wel door het ontkoppelen van de luidsprekers van de houten vloer. Maar dan dienen de baffles wel flink wat gewicht te krijgen. Maar dat is toch al de bedoeling. René is van plan om dubbelwandige panelen te bouwen en de tussenruimte met staaldeeltjes of straalgrit te vullen. Dan zal de opstelling ook stabieler worden, waardoor het eventueel dreunen van de vloer minder wordt. Kortom nog genoeg te knutselen. 

En dan hebben we het natuurlijk ook over kabeltjes, voetjes, rack en andere details gehad. De avond was om voordat ik het wist. 

René, bedankt voor de hartelijke ontvangst (de volgende keer kom je maar achterom) en gezellige avond.

Link to comment
Share on other sites

Erg leuk verslag Hans 😊. En het is natuurlijk altijd weer goed om de mening van een ervaren luisteraar te horen. Leo vond het laag ook al wat aan de zware kant, net zoals jij nu dus. Ik ben er al aan gewend 🤣, maar soms is het ook wel wat aan de ruime kant.... Ik heb nu vier stuks Sorbothane onder de speakers gelegd (die had ik nu nog over), maar eigenlijk moeten er wat meer onder, vanwege het gewicht. Maar het klinkt daardoor meteen een stuk minder prominent en dus wat genuanceerder.

Daarnaast draai ik, als het even kan, met de serredeur open en kan er meteen een hoop laag méér weg, het krijgt meer de ruimte zeg maar. Die piek in het laag was er nog wel, maar minder. De Sorbothane was het eerste aanpassing die ik écht even wilde beluisteren.....

Dank voor je bezoek, het was gezellig, en ook dank voor  je opmerkingen!

Link to comment
Share on other sites

@ Onno: heel herkenbaar. ;)

@ Hans van Liempd: de elektronica moet natuurlijk in de basis WEL goed zijn.
Ik heb zelf nooit een SACD-1000 gehad, ook niet op de werkbank, maar heb begrepen dat er gewoon slecht gefabriceerde chips in zaten die ook nog eens niet veerkrijgbaar waren toen de garantieclaims kwamen....

@ René en Hans: leuk verslag! Moet ik ook weer eens gaan doen, bezoekjes afleggen. Maar eerst naar 010! 😍

Link to comment
Share on other sites

Nou ja, ik wil hier niet al te godsdienstig of gelovig overkomen, maar wat Cock voor elkaar krijgt, en in mijn geval, Berret, grenst wel aan het ongelovige. Dus de vergelijking is snel gemaakt.

Link to comment
Share on other sites

Vanmorgen even bijgepraat bij een bevriende Nijmeegse audiofiel. Op een bepaald moment vroeg ik hem of hij iets had verbeterd aan zijn systeem: nee, eigenlijk niets behalve......  - binnen de kortste tijd waren we draaitafelmatten aan het vergelijken en die hij op zijn Thorens had liggen was er een van kurk. Eigenlijk was het er eentje met aan de  ene kant kurk en de andere kant leer, maar met de kurken kant naar boven klonk beduidend  beter. Toch eens een keer proberen in de thuissituatie. Vervolgens thuis heel de set  weer getuned op een bezoek van een vriend. Morgenvroeg nog even de contacten schoonmaken. Ik moet ook wat in de tuin doen van mijn vrouw!

 

Edited by carl
Link to comment
Share on other sites

Waar ik het op gehoord was, was een TD 160 Peter. Ik zal er eens een lenen om thuis uit te proberen. Ook wel eens vilt uitgeprobeerd op de TD en dat werkte inderdaad niet.

Edited by carl
Link to comment
Share on other sites

Gisteravond weer eens op de koele 😀 zolder zitten luisteren met een vriend. Dat was buitengewoon gezellig. We hebben ook nog wat kabels gewisseld en geëxperimenteerd met kabels, impedanties en capaciteiten.

Inmiddels de bevindingen van gisteravond gecheckt en sta nog steeds achter de keuzes. Ik wil de kabel van Cock nog een keer proberen en dan houd ik het voor interlinks gezien. 

Edited by carl
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Tubejack said:

De Schiit Mani is tijdelijk uitverkocht. Zelfs op MP worden ze gevraagd. Hoe zou dat nu komen 🤭  

Ik denk dat je hem zo goed vond Jack, dat je er twee hebt gekocht 😀

In alle eerlijkheid denk ik dat er behoefte is aan kleine niet te dure hifi producten met een goede prijs kwaliteitsverhouding als Ifi en Schiit. Mooi dat er behoefte is aan kwaliteit. Ik vermoed trouwens dat de gemiddelde koper jonger is dan jij ?

Edited by carl
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, carl said:

Ik denk dat je hem zo goed vond Jack, dat je er twee hebt gekocht 😀

Nee hoor :) ik heb genoeg verschillende.  Moest er trouwens bijna 2 weken op wachten, nadat ik hem bestelt had.:( Er moest kennelijk weer nieuwe voorraad uit de USA komen, net als nu.  Ik denk ook, dat de meeste kopers veel jonger zijn dan ik.  Dat kan makkelijk....  Hoewel: "sixty one, it's only an Number" zou oud voel ik me (meestal) niet  👋🏻  

Wat anders, op mijn TD-2001 heb ik ook een mat van kurk, bevalt prima. Er zat eerst zo' n dun vilten dingetje op.    

Ik zat van de week te denken wat de beste aankoop is die ik ooit heb gedaan.  is dat ik ooit heb gekregen. Ben er nog niet helemaal uit, maar een Logitech Duet scoort heel hoog.. Hij speelt nog steeds de sterren uit de hemel en ik kan hem telkens maar weer updaten, veelal gratis. Nu al een jaar of 10.  De beste dingen krijg je gewoon... 

Van de week ga ik ons audiorek en andere spulletjes weer een fatsoenlijk aansluiten, kabels op maat maken etc. Het is eindelijk iets koeler in huis. Heerlijk die stortbuien van vanavond. 🌨

Verder lekker genieten, van het mooie geluid hier. :)

Link to comment
Share on other sites

Hier alleen bij vroege afspraken, zoals gisteren, toen de nieuwe gordijnen zouden komen (en zijn gekomen).

Nu weer eens aan het worstelen met het maximaliseren van de mogelijkheden van mijn minimale middelen. Hoe zeg ik het... Ik begin vaak ergens aan, en maak het dan niet af. Zo lag er al een hele tijd een ethernetkabel over de vloer te slingeren, en hoewel erover struikelen best lastig is, was het geen mooi gezicht. Er ligt hier wel meer te slingeren, maar dat zijn andere klusjes. Die kabel lag er, omdat een wifi-dingetje (de Fonera) het na een jaar of tien had begeven, en dus vervangen moest worden. Dat werd die kabel. De Raspberry in de set had ik daar oorspronkelijk van voorzien, maar ik speel al een tijd alleen via de wifi met die rasp, bij wijze van test, want het dingetje maakt overuren en wil ik niet missen. De rasp in de huiskamer kan niet met wifi, dat is te ver, die deed het met de Fonera, en die heeft nu een (lange) kabel. En dat was dus degene die hier over de vloer lag te slingeren. Die heb ik nu anders geleid, door de spleten en gaten van die prachtige, maar o zo oude huis, en die komt nu uit bij het netwerkcentrumpje hier. Enfin, het is toch lastig uitleggen. Kort en goed: de kabel is van de vloer, alles werkt nog. Het is een hoop gevogel, dat wel, en het moet buiten niet te warm zijn.

Link to comment
Share on other sites

On 8/9/2019 at 7:24 PM, Tubejack said:

De Schiit Mani is tijdelijk uitverkocht. Zelfs op MP worden ze gevraagd. Hoe zou dat nu komen 🤭  

Sonority Audio.  Importeur van Schiit Mani?

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...