Jump to content

Weer 'n audiofiele dag... II


Tubejack
 Share

Recommended Posts

4 hours ago, René N. said:

 

Ik ben er inmiddels wel achter (....) dat je met veel meer euries niet automatisch een beter geluid krijgt (zie bijvoorbeeld ook mijn "Op bezoek bij...."-verslagen), maar dat een bepaalde filosofie daar juist wel méér in kan bijdragen. Of met tips om die krenten uit de pap te zoeken, die dan ook weer voldoen aan die filosofie. En of een onderdeel dan 10 euro kost, of het tien-voudige, dat maakt mij dan (binnen mijn mogelijkheden natuurlijk) in principe niet uit. En ook niet dat die verbetering dan echt niet óók als tien-voudig wordt ervaren. De verbeteringen gaan met kleinere stapjes voorwaarts, maar als er dan steeds wat haartjes méér overeind gaan staan op de armen, dáár gaat het toch om? Maar volgens mij zijn we het dáár allemaal wel over eens..... :rolleyes:

 

Dus dat.

Voor mij komt er nog iets bij: mensen als Cock van der Weide gaan door totdat ze bij het gaatje zijn, en gaan dan weer op zoek naar iets anders.
Dat kun je rusteloos noemen, of onzinnig.......maar ik vind dat prachtig. Met zulke mensen komt deze wereld vooruit.
Bij hun is er geen sprake van "goed genoeg"  of "dat hoor je toch niet". Met zulke uitspraken van uitgeblustheid willen zij niet eens geassocieerd worden. Ik ook niet.
Nee, misschien hoor je iedere verandering op zichzelf niet, maar alles accumuleert, telt op, en dan kan het wel degelijk hoorbaar worden.
Of iederéén dat dan ook zal horen, is nog heel iets anders. Daar ga ik niet over. Ook mijn oren zijn maar van tin en niet van goud.
Maar voor mij is high end puur het streven naar de (technische) perfectie, naar nóg beter, naar ALLES uit de kast en de trukendoos halen wat binnen jouw vermogen ligt.
Zo heb ik altijd gewerkt en als een werkgever of opdrachtgever niet zover wilde gaan, dan verliet ik de toko of nam de klus niet aan.

Ik kon me dat veroorloven als ZZP-er en daarom ben ik ook nooit rijk geworden met dat audiowerk. Maar ik had wèl elke dag plezier en voldoening in en van mijn werk.
Nu ik na acht jaar in de wachtkamer eindelijk weer eens wat positieve vooruitzichten heb, wil ik die ook weer gaan waarmaken.
Ook MIJN speeltuin wordt groter!

High End. Dat gaat niet over geld. Het gaat niet over de dikke frontplaat of de meertros-kabels of de ringkern ter grootte van een Landrover-wiel.
High End gaat over het beste erin leggen wat je hebt, alles geven, tot je niet meer weet wat er nog beter zou kunnen.
En dát is wat Jack bijvoorbeeld ook doet met zijn versterkers en tuners, daarvan ben ik overtuigd. En Roger met zijn analoge audio. En Cock. En Jerry.
En zo ken ik er nog wel meer.
Voor zoiets is ervaring nodig. Veel ervaring met veel verschillende apparaten en interne componenten. En een onderscheidend oor met bijbehorend fenomenaal auditief geheugen.
Sommige mensen hebben dat. En gebruiken het ook.  Weten wat de klanksignatuur van een component is. En die kunnen toepassen in de juiste omgeving.
Veel doen. Veel luisteren. Op je bek gaan en weer opstaan. Het komt je niet aanwaaien.
Mensen als Kaneda, Hiraga, Kondo hebben/hadden dat. En hun producten genieten wereldfaam. Omdat ze het nooit "goed genoeg" vonden.

En geloof me: die weg zit vol met valkuilen. Veranderingen zijn niet automagisch ook verbeteringen, nee mijnheer!
Hoe vaak ik niet ben teruggekomen op iets wat ik eerst helemaal te wauw vond......en dat geldt voor iedereen, denk ik.
We zijn nu eenmaal niet immuun voor autosuggestie. Maar tussen zwart en wit zit nog een héél groot stuk grijs.
Dat beseffend, niet jezelf voor de gek willen houden. Maar ook niet vantevoren afserveren "omdat het niet kan".  Open staan voor nieuwe, andere dingen.
En soms ook heel oude dingen. Het resultaat is wat telt. En nogmaals: dat is onafhankelijk van geld. Het is meer afhankelijk van intentie.

 

Link to comment
Share on other sites

Dat heeft hij zeker mooi verwoord. Die instelling is de enige die vooruitgang brengt. Maar volgens mij is een dergelijke instelling aangeboren en niet aan te leren. Dus die gasten die altijd maar afkraken snappen het niet en gaan dat ook nooit doen. Niks van aantrekken dus en doorgaan met onderzoeken. 

Groet,

Leobus

Link to comment
Share on other sites

 Je kan High End van twee kanten benaderen: producenten en consumenten kant. Die laatste kant vertegenwoordig ik want uiteindelijk gaat het me er alleen om hoe het optimaal klinkt op mijn luisterzolder (en in veel mindere mate in mijn huiskamer). Zelf ben ik helaas niet creatief op technisch gebied, maar wil wel graag uitproberen in mijn setting. Als het werkt komt het er dan meestal wel van.

En dat geld niet uitmaakt - bij elementen is in ieder geval fors duurder toch eigenlijk ook altijd beter (anders hoor ik het graag 😀).

 

 

 

 

 

 

Edited by carl
Link to comment
Share on other sites

Cock doet dat oa ook door overbodige  onderdelen te verwijderen van zijn cd speler.
En de juiste componenten kiezen.
Zonder uitvinders waren we nergens.

 

Edited by Groovy
Link to comment
Share on other sites

Bietje open deur, groof! Ga maar eens op een onbewoond eiland zitten, en dan even bedenken wat je nodig hebt, en hoe je een setje in elkaar flanst met kokosnoten. Ik zou niet op een Olive zijn gekomen, en al evenmin op een Raspberry, noch op een LFD (versterker) of een Brooklyn (DAC). Misschien, heel misschien op een draaitafel...

1dc9ab1009728ea2443b0465071cf477--classi

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Ove Rickland said:

Nog niet zo heel lang geleden was deze aardkloot toch eigenlijk ook een onbewoond eiland? En moet je eens kijken wat we nu hebben en kunnen.

Ja, en wat we niet meer hebben. Je hebt tegenwoordig mensen die zo arm zijn dat ze alleen nog maar geld hebben! ;)

Link to comment
Share on other sites

4 platenspelers,aarding?
Ik had nog een speakerswitch liggen en dacht als ik die nu eens op het aardepunt van een versterker aansluit.
Connectors genoeg.
De aardedraden van de dt's daarop gezet en het werkt,de dt's zijn muisstil.
Ik heb dus een appart aardingskastje.☺️

Link to comment
Share on other sites

15 hours ago, Tubejack said:

Mooi verwoord Sander 👍🏻 

Dankjewel, maar er stond eerst iets anders en gelukkig, zó ken ik je weer! ❤️

 

53 minutes ago, Groovy said:

4 platenspelers,aarding?
Ik had nog een speakerswitch liggen en dacht als ik die nu eens op het aardepunt van een versterker aansluit.
Connectors genoeg.
De aardedraden van de dt's daarop gezet en het werkt,de dt's zijn muisstil.
Ik heb dus een appart aardingskastje.☺️

Mooi gevonden! Jij bent dus ook een uitvinder! 😎

Link to comment
Share on other sites

Dat ook, maar ook dat je voluit mag gaan voor een klus deze week.
De happy vibes waren bijna tastbaar aanwezig. ;)

Weet je......dat is volgens mij ook zowat de belangrijkste factor bij deze dingen, of bij eender wát je ook doet of van plan bent.
Dat je daar vol overtuiging en met positieve energie aan begint. Dan komt er ook wat los, dan stroomt die energie van jou naar het apparaat.
En dat heeft gevolgen.

Heb je wel eens gehoord van dat verhaal van een ons beiden bekend persoon, die bij shows over de luidsprekers aaide waarna het beter, vriendelijker, meer betrokken klonk?
Natuurlijk was dat niet blijvend, de volgende dag moest hij dat wéér doen. Maar het effect was voor sommige mensen goed waarneembaar.
Net zoals het in de hand nemen van je kabels en ze weer terugplaatsen.
Iedereen zal zeggen dat je op die manier de pluggen "schoon poetst" (wat natuurlijk ook waar is) maar tevens breng je er iets van jouw energie in.

Zoiets heb ik dus regelmatig ook met mijn modificaties of zelfs maar reparaties. Je hebt zo'n ding in je handen, je hebt de gebruikte onderdelen in je handen en daar gebeurt iets mee.
Door deze uitwisseling van energie gebeurt er iets "magisch". Voor mijzelf was dat niet altijd met goed resultaat; als ik me niet lekker voelde, of ik deed de dingen niet met de juiste intentie, dan sloeg dat op mijzelf terug. Een beetje vergelijkbaar met Van Der Heide eigenlijk, al zijn mijn "vermogens" lang zo sterk niet.
Maar vandaar dat ik altijd zo hamer op positieve instelling en gedachten. Dat komt namelijk altijd bij je terug.
En dus negatieve gedachten/instelling óók.  Dáárom wil ik daar ook niets mee te maken hebben, alhoewel ik me tegenwoordig al beter kan afschermen voor negatieve energie dan vroeger.
Maar ik BLIJF een gevoelig kruidje-roer-me-niet in dat opzicht hoor................soms spat het gewoon uit mijn scherm en dan MOET ik er wat van zeggen, of ik kom een tijd niet meer op zo'n forum.

Maf hè? ;)

Edited by Guest
typfouten, what else?
Link to comment
Share on other sites

Zolang je maar niet zelf maf wordt, is het prima.

Heb eindelijk, eindelijk, eindelijk de laatste draad van de muziekverzameling in de Olives weer opgepakt. Losse eindjes genoeg hier, stapeltjes cd's met virtuele vraagtekens erop, en mum die niet meer wist wat ze te betekenen hebben. Het heeft jaren stil gelegen. Ideeën zat, aanzetten ook, maar afmaken ho maar. Niet dat het nu wel zal lukken, maar voort moet het. Geen aandacht ervoor is de dood in de pot. En het zijn de laatste loodjes.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Tubejack said:

 Ik haal mijn hand  over apparaten en zeg tegen ze:  "dat ze mooi zijn of worden".  ;) 

Waarom verbaast me dat nou niet? 😎

Ik weet dat er meer mensen in deze hoek bezig zijn met "materie" (niet per sé audio).
Daar mag je best voor uitkomen; ook al komt het je waarschijnlijk te staan op veel commentaar. "Zweefteef" is daarvan nog wel het aardigste wat ik in dat verband naar mijn hoofd geslingerd heb gekregen....
Wat voor deze critici dan wèl weer frustrerend is, dat ik tevens een niet onverdienstelijk (audio)technicus ben, dus het zo geliefde argument "Jij kunt nog geen volt van een ohm onderscheiden" kan in mijn geval niet gebruikt worden. 🤣


Nooit zwijgen over je overtuiging en je passie. Dat KAN namelijk niet "fout" zijn. Het IS. Zonder waarde-oordeel.

Voor mij staat het vast dat we allemaal met elkaar verbonden zijn. Met mensen, met dieren, maar ook met dingen.
Vandaar ook respect voor de materie, voor dingen, voor apparaten.  Je krijgt het terug op 1 of andere manier. Dat is de wisselwerking.

Genoeg gepredikt. 🙂
 

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, KT88 said:

Voor mij staat het vast dat we allemaal met elkaar verbonden zijn. Met mensen, met dieren, maar ook met dingen.
Vandaar ook respect voor de materie, voor dingen, voor apparaten.  Je krijgt het terug op 1 of andere manier. Dat is de wisselwerking.


 

Zo bezien heeft Hans v. L. een aardig blauwtje gelopen met zijn Philips SA-CD spelert ... :lol: Dat was dus geen productiefout, het "klikte" gewoon niet tussen beide.

Link to comment
Share on other sites

Ik converteer cd's naar flacjes. Ben net weer bezig oude technieken toe te passen, technieken die ik bijna vergeten was. Nu bv wilde de cd Tattoo You van de Rolling Stones niet vanzelf gelezen worden door de Olive, en moest ik die cd 'dus' importeren vanaf de pc (die geen moeite had met het uitlezen) naar de Olive.

Op Tattoo You staat aan het einde dat prachtige nummer "Waiting on a friend", dat ik ook heb gebruikt bij de begrafenis van Alex. De video dan.

 

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...