Jump to content

Weer 'n audiofiele dag... II


Tubejack
 Share

Recommended Posts

Voor zulke toepassingen heb ik altijd wel een setje testspeakers staan. Op dit moment gebruik ik een stel Jamo's die me niet tegenvallen onder de werkbank. Als ik die naar de eeuwige jachtvelden stuur ga ik wel weer naar de kringloopwinkel. :P

 

Link to comment
Share on other sites

En : Wol vertelt altijd wat hij al weet en al 50 jaar doet, als er een aanleiding is in de vorm van een ervaring van een forum mens hier. Dan weet hij het al, dan deed hij het al. 

Wanneer gaat WOL eens zijn kennis delen voordat wij allemaal iets zeggen? Dat zeg ik al tijden. 

 

Edited by robx
typo
Link to comment
Share on other sites

Lamp en tegel doen zeker wat want ik heb beiden in huis gehad (van de faseverschuiving waar Wiel het over heeft, kan ik me echter niets voorstellen). Vervanging van van den Hul door Crystal phonokabel deed gehoormatig veel meer. Hetzelfde geldt eigenlijk voor de ondergrond van een subchasis. Voor mij is het daarom logisch eerst met dergelijke zaken bezig te zijn. Je kan toch niet alles tegelijk doen.  Tweaks uitproberen vind ik erg leuk, maar het zijn bij meestal geen blijvertjes. En de mooiste tweaks zijn gratis: de lijmklem is toch bijvoorbeeld echt geniaal.

 

Edited by carl
Link to comment
Share on other sites

Het probleem is dat dergelijke tweaks moeten " inwerken"  Wiel. Met kabels heb je in principe gelijk. Wat me wel opvalt is dat bepaalde klankmatige eigenschappen van een kabel in verschillende set ups van toepassing zijn. Dus zo simpel ligt het dus niet.

Link to comment
Share on other sites

12 hours ago, carl said:

Lamp en tegel doen zeker wat want ik heb beiden in huis gehad (van de faseverschuiving waar Wiel het over heeft, kan ik me echter niets voorstellen). Vervanging van van den Hul door Crystal phonokabel deed gehoormatig veel meer. Hetzelfde geldt eigenlijk ...

Één zwaluw maakt nog geen lente. Wiedes dat een kabel meer doet of kàn doen. Idem wat apparatuur betreft. Je kunt eeuwig bezig blijven met aankopen, veranderen, tweaken en weet ik veel, maar eens moet het goed zijn, en dat lukt pas als je de weg vindt.

Vager kan ik het niet zeggen. :ph34r:

Link to comment
Share on other sites

Doe er tegelijk de afwas onder. Vanochtend in Een goede morgen met Dirk van Delft als gast. Voormalig collega van mijn echtgenoot en nu directeur van museum Boerhaave. Was best aardig en heb ik opgenomen.

Link to comment
Share on other sites

Naar aanleiding van het Bezoek van Cock vorige week, waarbij een scheef stereobeeld werd geconstateerd, ben ik dit weekend bij Daudio geweest. Daar hebben we de middentoners door gemeten omdat die mogelijk beschadigd waren bij een val van de speakers een paar jaar geleden. Gelukkig; de units waren in orde, dus de oorzaak moest ergens anders gezocht worden. Zeer waarschijnlijk het filter. Wat simulaties bij Daudio op de computer wezen in de richting van afwijking in de tweeter. Uit fase of een fout in het filter.

Gisteren heb ik alle aansluitingen in het filter nagelopen, maar alles was goed aangesloten. Na nauwkeuriger nalopen van alle componenten zag ik dat van één condensator de aansluitdraad los in de condensator zat. Dat was een van de twee die (parallel) samen in serie met de tweeter die tweeter voor lage tonen beschermen. Nu had ik gelukkig nog twee condensatoren van die waarde, maar wel van een ander merk, liggen. Deze heb ik in beide speakers vervangen. De boel weer gemonteerd en aangesloten. Jammer, nu deed de tweeter helemaal niks meer. Dus weer de boel open en zoeken. Uiteindelijk een draad gevonden die net los was gekomen van de centrale plusaansluiting van de tweeter. Dat weer hersteld en luisteren. Hè hè, het lijkt nu goed. Wel lastig te beoordelen want er staat nu een kerstboom voor de betreffende speaker. Dinsdag uitgebreider testen.

Groet,

Leobus

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, leobus said:

Hè hè, het lijkt nu goed.

Fijn dat je de oorzaak hebt gevonden Leo, zo'n "zieke" condensator zorgt inderdaad voor klankverschil. Ik neem aan dat we 28 december weer een verslag zien. Dan staat de boom alweer buiten en heb je al een hele dag kunnen luisteren! Toch?;)

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...