Jump to content

Weer 'n audiofiele dag... II


Tubejack
 Share

Recommended Posts

3 hours ago, TL 200 said:

Ik heb daar een aantal geripte exemplaren van op m'n harde schijf, klinkt wel lekker hoor. ;)

Mag je een paar van meenemen en hopelijk de cd-rips of cd's zelf als je nog eens in de buurt komt. Kan ik ook eens vergelijken.

Link to comment
Share on other sites

Ik speel nu met een Chrystal interlink. Ik gebruik hem als verbinding tussen de TD 320/Nagaoka en de Whest Phono en tussen de Pass Kloon en de Conrad Johnson. In de eerste situatie vind ik hem beter dan de carbon interlink die ik van Roger heb gekregen. In de tweede situatie vind ik hem niet beter (wel anders) dan de Kimber PBJ. Maar pas een sessie geluisterd en een Carl verandert van mening ( maar wel zeer incidenteel he Jack ^_^)

Edited by carl
Link to comment
Share on other sites

Ik verander pas wat als de nano carbo tube uit Rotterdam er is.  Ik heb de stap gehoord die dat oplevert ... ik wacht wel. 

Vanochtend rond 12 uur de versterker aangezet, nu is ie warm op klank :huh:

Lekker muziek vanavond. 

 

ps: ik had weer een kleine aanvaring met een sterke wifi zenden hier. het hele verschijnsel doet me nu concluderen: wellicht is het niet zozeer dat de apparatuur er niet tegen kan, maar dat IK er niet tegen kan. 

 

 

Edited by robx
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, robx said:

ps: ik had weer een kleine aanvaring met een sterke wifi zenden hier. het hele verschijnsel doet me nu concluderen: wellicht is het niet zozeer dat de apparatuur er niet tegen kan, maar dat IK er niet tegen kan. 

Dag Rob wat je kunt doen is de "dader" proberen op te sporen daar zijn WiFi appjes voor en vriendelijk vragen of hij/zij het zendvermogen lager kan zetten.  (kan soms niet) Wat hier behoorlijk afschermt is speciale folie https://www.vitalitools.nl/raamfolie   Je kunt ook HR ++ glas nemen. Wij hebben het een aantal jaren terug door een professioneel bedrijf laten doen.  

Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, robx said:

ps: ik had weer een kleine aanvaring met een sterke wifi zenden hier. het hele verschijnsel doet me nu concluderen: wellicht is het niet zozeer dat de apparatuur er niet tegen kan, maar dat IK er niet tegen kan. 

Toermalijn of Shungite bij je router of bij je in de buurt leggen, beide werkt tegen straling ( of een combi van toermalijn, bergkristal en rozenkwart )

Toemalijn heb je ook als hanger, kan je het op je huid dragen.

 

Edited by Buell
Link to comment
Share on other sites

10 hours ago, mumsoft said:

Rob is hier vaak genoeg komen luisteren, en hier staat de wifi-router in de luisterkamer. Als hij er zelf niet tegen zou kunnen, zou dat hier toch zeker zijn gebleken?

Nou dat hoeft helemaal niet. Waar ik woon is het door alle flats en bedrijven vergeven van WiFi stations. De hele 2,4Ghz band zit tjokvol.  Waarvan sommige snoeihard zijn en mijn eigen WiFi wegdrukken. :wacko: Ik ben naar lokale Acces points over gegaan met weinig zendvermogen en 5Ghz.  I.p.v. één router die het hele huis moet doen.

Link to comment
Share on other sites

het zal ook wel samenhangen met de met de sterkte v/d zender, dit was wat zoon noemt een professionele laptop, met dus ook een bak van een zender er in, en dan meteen naast me aan tafel. needless to say dat mijn pc aan de draad hangt en wifi uit.  

Jack vertelde me dat bij hem thuis wel wifi heeft, maar het zendvolume laag heeft staan. Dus een beetje wifi doet niet echt veel (hoewel hier de muziek kaduuk is als pc-zender en modem-zender achter de tv aan zijn), maar zo een forse zender naast me is ronduit akelig. 

En dan ligt er inderdaad een stukje toermalijn op tafel ook ))) 

Link to comment
Share on other sites

Ik ben aan het testen met Tidal  en dat gaat heel leuk. Als software gebruik ik Audirvana Versie 3.1.8. en Amarra 4 luxe.  Audirvana werkt erg goed met Qobuz+  Amarra met Tidal. MQA master bestanden afspelen, gaat daar erg goed mee. Audirvana laat hier steken vallen.  Beide kun je via een iPad bedienen waarbij ik een lichte voorkeur heb voor Audirvana. Beide kennen ze een zéér goede geluidkwaliteit en kosten ongeveer €80...€100. Echter qua bediening, heb ik nog niets gezien wat zo goed werkt als de app's van Spotify.  Die zijn werkelijk subliem en gratis :wub:  Roon ga ik niet eens proberen veel te duur. :wacko:

Edited by Tubejack
Link to comment
Share on other sites

Je besteed er ook veel tijd aan Jack en jij hebt bovendien verstand van dit soort zaken. Voor de gewone man moet het toch toegankelijker worden. Maar ja als ik de badkamer en keuken budgettair neutraal klaar heb dan is zoiets op zolder een optie. Maar ja als ik dan weer een leuke platenspeler zie word ik gelijk weer verliefd.

Edited by carl
Link to comment
Share on other sites

Het is  leuk, om nieuwe dingen te blijven doen Carl.  Voor de gewone man zijn er tal van gratis appjes die je eenvoudig kunt installeren op je PC ,Mac etc. Wil je meer dan heb je een muziek programma nodig. Zo moeilijk is het nu ook weer niet.  Als je vooraf eerst bedenkt, bij welke dienst je wilt gaan streamen.  Daarna rollen er vanzelf een aantal programma's uit, die geschikt zijn.  De meeste kun je eerst een tijd gratis proberen.

Amarra in actie met MQA 

amarra.jpg

 

 

Edited by Tubejack
Link to comment
Share on other sites

Ik heb nogal wat CD-rips, voor een test kun je me vragen. kan de CD ook wel rippen.

De discussie is overigens verwarrend: We 've come a long way

Via streamen kun je master kopen/lenen die beter zijn dan CD's. helemaal mee eens. Veel masters hebben meer resolutie dan redbook cd's. Maar ook veel aangeboden muziekfiles zijn eenvoudig geripte CD's volgens ingewijden. (Hoffman en realhd-audio.com forum, het opzoeken van oude files is meer werk dan even rippen) ) (* mits de aanbieders geen compressie toepassen)

Een CD rip (op een bestand)  is minder dan een CD, hoeft niet,  bij goed rippen kan herhaald lezen tot betere resultaten leiden. Ik heb TCMP cd's geript die dertig keer werden gelezen. vanwege de glitches (als iemand eenvoudig uit kan leggen wat dat zijn?) . Optische opslag is ook niet perfect dus.

Een CD Rip gebrand is doorgaans minder dan een CD. Waarschijnlijk juist maar ik heb ook wat van mijn CD's geript die bleven steken (CD rot) en waarvan de CD-R netjes afspeelt

Een CD afspelen op een CD speler kan beter en slechter klinken dan vanaf een streamer, dit hangt af van de van de kwaliteit van de CD peler en van de streamer en ook de verbindingen.

Verder zijn er nogal wat cd's met kopieerbeveiligingen.

Met de komst van portabel CD spelers die bufferen zijn er ook veel CD spelers die gewoon streamen. Als ik me goed herinner is Sony daarmee begonnen, en kwam Cambridge met de eerste huiskamer speler met die mogelijkheid. Daarmee werd het verleidelijk om een eenvoudig loopwerkje van 10 euro in de CD speler te stoppen, waarmee wordt een groot deel van de discussie zinloos word. Alleen dure CD speler en oude "tanks" (Sony TEAC)  hebben nog eigen loopwerken.

Tja en dan is het maar net waar je gevoelig voor bent, de een zweert bij zijn CD speler een ander bij zijn streamer. De een hoort het effect van een masterclock de ander niet.

Ik ben het met Wolf eens dat streamen ook zijn hoorbare problemen heeft en zeg maar "digitale vervorming" kan opleveren, bv als je uit een NAS streamt en het netwerk is druk of de NAS is aan het reorganiseren. (ik werk gekabeld, over wifi wil ik het al helemaal niet hebben), maar ook als je streamt vanaf een interne of externe schijf treed dit op, meer dan een peperdure kabel zou ik zeggen laad je schijven niet te vol max 80% en bij mutaties af en toe reorganiseren. Ook als je bibliotheken groot zijn kan je streamer in de processing storen. Niet teveel bladeren dus. Streamen vanaf een PC is voer voor gevorderden , dedicated PC's worden overigens nog steeds aangeboden.

Kijk of je de bufferruimte van je streamer kunt instellen. Als je files te vaak kopieert kunnen ze soms ook beschadigen, dit heb ik geconstateerd bij bijvoorbeeld foto's.

Streamen vanaf een PC is voer voor gevorderden , dedicated PC's worden overigens nog steeds aangeboden.

Ik stream niet vanaf externe bronnen maar ook de vele schakels in de LAN en WANs kan bestanden ietwat verminken. De meningen (en metingen wo de kabels) lopen uiteen of de blokbescherming met kontrole getallen alles eruit filtert.

De discussie flac wav is uitgekristalliseerd, er staan testen op het web met het resutaat van 100 keer heen en weer. Met oudere streamers met beperkte capaciteit kan de processing het afspelen beïnvloeden, de duurste LINN's speelden om die reden alleen wav files af, een groter schijf was goedkoper dan voorzieningen in de software.

De vraagtekens over HD files zijn ook uitgekauwd. Ik behoor niet tot degenen die denken dat de platenmaatschappijen veel analoge masters tot 40 jaar op tape hebben bewaard in geconditioneerde toestand en dan een keer per jaar de banden hebben omgespoeld om doordrukken te voorkomen. Die banden zullen dan ook wel opgerekt zijn en poederen. Ik vermoed dat die opnamen al decennia gelden gedigitaliseerd zijn. Wederom van ingewijden wordt beweerd dat ze bij bepaalde merken ook van platen zijn gemaakt als de tape te slecht of verloren was.

* De Stream aanbieders, ze kunnen een masterfile aanbieden (bij verkoop zullen ze dat wel doen) maar bij lenen kan ook compressie plaatsvinden. bv als het netwerk druk is, dit is door kritische liefhebbers inmiddels al gemeten. De discussie tussen hebben of lenen blijft daarmee ook weer grijs.

Vergelijk het aantal stappen, en het is net als bij een LP , een wonder dat het soms nog zo goed klinkt.

1 Masters Plaatmij

1 + Y Compressie Redbook

2+ Y + L1 mail naar Quobus over LAN's en WAN

3+ Y + L1 "Werkmaster" bv Quobus

3+ Y + L1 + L2 Download Lan WAN naar ons de klant

4+ Y + L1 + L2 Downloadfile op je PC

5+ Y + L1 + L2 Downloadfile op je NAS /Schijf

6+ Y + L1 + L2 Downloadfile in processor streamer 7 evt DAC (via kabel)

versus

1 Masters Plaatmij

1 + Y Compressie Redbook

2+ Y + L1 mail naar CD productie

3+ Y + L1 + O CD met optische onvolkomenheden

4 + Y + L1 + O CD in traditionele speler

5 + Y + L1 + O CD in cd speler met buffer

6+ Y + L1 + O CD file naar DAC

 

Link to comment
Share on other sites

Een duidelijk en goed overzicht. Helemaal mee eens.

Maar wat ik nog altijd niet begrijp, is dat HD (High Definition) en Hi-res (High Resolution) zo genoemd worden. Bij b.v. 192kHz 24 Bit is de definitie is niet beter en de resolutie ook niet. Wat er groter is, is de mogelijke dynamiek (waar meestal minder dan 10 % van wordt gebruikt) en een groter frequentiebereik (wat we misschien wel ervaren, maar niet kunnen horen). 

Hier weer zo'n kletsverhaal van Sony: https://www.sony.com/electronics/hi-res-audio-mp3-cd-sound-quality-comparison

Of de onzin van een zekere Aart Jan: http://aartjan.nl/blog/hd-audio/

Het zit natuurlijk zo !: http://homestudioplugin.nl/digitaal-audio-techniek/16-of-24-bit-depth/

 

 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Hans van Liempd said:

Een duidelijk en goed overzicht. Helemaal mee eens.

Er staan goeie dingen in.  Maar niet overal ben ik het eens.  Zo hoef je met moderne hard-en-sofware streamen zoals streamen vanaf een Mac geen raket geleerde te zijn.  Het werkt bijna, net zo makkelijk als Mac zelf. Verder gebeurt er zoveel, ook wat analoge opnames betreft,  dat het m.i. onmogelijk is dat iemand alle wijsheid in pacht heeft. Daarnaast zijn het vooral ook: "meningen".  Prima, zolang je dat maar niet aan een ander opdringt.  Dus ik ben wel klaar met dit subject.  Zoek het lekker zelf uit zou ik zeggen.  Waarbij de laatste zin positief bedoelt is.  Er is namelijk veel mogelijk ;)

Link to comment
Share on other sites

heden weer een paar uurtjes bij Cock geluisterd. Wat ie nou toch weer bedacht heeft ... 'klein' dingetje aan de Kefjes gedaan (daar kan je fysiek gezien geen grote dingen mee doen ook:P). Ik durfde het niet te vragen toen ik een erg bekend nummer hoorde. Ik dacht 'soort pavlov-effect zeker', het is altijd beter hier. Nou ... dit is echt weer een eindje verder. Meer informatie hoorbaar, grotere dynamiek. 

Nu maar even wat aardappels schillen. 

Edited by robx
typo
Link to comment
Share on other sites

13 hours ago, Tubejack said:

Er staan goeie dingen in.  Maar niet overal ben ik het eens.  Zo hoef je met moderne hard-en-sofware streamen zoals streamen vanaf een Mac geen raket geleerde te zijn.  Het werkt bijna, net zo makkelijk als Mac zelf. Verder gebeurt er zoveel, ook wat analoge opnames betreft,  dat het m.i. onmogelijk is dat iemand alle wijsheid in pacht heeft. Daarnaast zijn het vooral ook: "meningen".  Prima, zolang je dat maar niet aan een ander opdringt.  Dus ik ben wel klaar met dit subject.  Zoek het lekker zelf uit zou ik zeggen.  Waarbij de laatste zin positief bedoelt is.  Er is namelijk veel mogelijk ;)

Mee eens Jack er zijn vele mogelijkheden en ieder moet maar kiezen wat hem het beste klinkt en uitkomt, je kunt inderdaad eenvoudig streamen met een PC, waarschijnlijk gaat dat met Apple wat beter dan op een Windows PC, als je op een koptelefoon luistert via een USB dac dan hoor je dat de processor met van alles bezig is, om dat als leek uit te zetten valt nee altijd mee.

Kreeg vandaag weer blauweherstart  schermen, zag dat Windows ca 50 updates heeft geladen met als gevolg dat er een  driver stoort (waarschijnlijk wie zal het zeggen) . Heb me voorgenomen om naar muziek te blijven luisteren.

Link to comment
Share on other sites

Hoi Johan, ik heb daar veel tijd ingestopt, gewoon omdat het leuk is en 30 jaar mijn beroep. Unix pc's gebouwd waar nog nauwelijks processen draaiden en realtime kernels. En gepubliceerd op het WWW. Maar voor de gemiddelde muziekliefhebber is het gewoon te complex. Ik moet daar nog wat op verzinnen.

Tegenwoordig zijn er ook hele mooie "kant-en-klare" oplossingen met hard-en-software van één fabrikant. Voordeel het is plug-and-play nadeel je bent afhankelijk van de fabrikant en of hij na een tijd, niet failliet gaat.

Dus ben ik overgestapt naar Mac. Daar kwam de jongste ooit mee aanzeilen. Dat zit qua mogelijkheden tussen Unix en Windows in. Ik heb nu een aantal muziek pakketen geprobeerd en daar zitten hele slimme bij met een lage CPU belasting. Helaas, in het kader van beveiliging, zet Apple zijn hardware ook steeds verder dicht. Maar ook met een standaard Mac zijn verbluffende resultaten mogelijk. 

Ook van Windows ben ik niet vies.  Ik volg de verhalen van Hans van Liempd  op de voet. Het lijkt hier wel, dat we het vaak oneens zijn en dat is ook goed. Anders "dut je in".  Hij gebruikt JRiver. Dat is er ook voor Linux en Mac en wordt m.i. goed ondersteund door de leverancier en een heel forum.  

Ik heb het een tijd geprobeerd, ook daar kun je heel goede resultaten mee halen. Al die pakketten kosten €80 ....€100. Updates zijn vaak gratis tot er weer een nieuwe hoofdversie komt van zeg versie 3 naar 4. Als je weinig geld hebt, maar wel genoeg tijd, neem je opensource software. Als je er veel geld voor over hebt kijk dan b.v. naar Roon.

Eigenlijk is het simpel, bedenk.

  1. Hoeveel geld je er voor over hebt.
  2. Met welk besturing systeem je wilt werken.
  3. Bij wie je wilt streamen en óf je wel wilt streamen.

Als je een beetje zoekt met Google, komen er vanzelf een paar pakketten uitrollen. Waarbij de een meer geschikt is voor Tidal, de andere meer voor Qobuz en een derde meer voor bestanden op je eigen PC of netwerk. 

Edited by Tubejack
Link to comment
Share on other sites

Juist voor muziek is het zinnig naar dedicated oplossingen te zoeken. Een draaitafel kun je ook niet gebruiken om mee te internetten. In een Mac of pc zit teveel rommel, die je er moeilijk of niet uitsloopt. Zelfs in dedicated streamers is dat vaak zo. Thingman kocht een Olive 3 HD nadat hij bij mij was komen luisteren. Nu heb ik de resten daarvan, en heeft hij een simpel dingetje (ben de naam kwijt en ik wil er nog eens gaan luisteren).

Cock heeft zijn VV ontdaan van alle elektronica, begrijp ik. Zorg dat de muziekstroom door zo min mogelijk componenten loopt, dat is het beste. Het blijft een compromis. Analoog net zo.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...