Jump to content

Weer 'n audiofiele dag... II


Tubejack
 Share

Recommended Posts

Even over "aarding" Mumsoft.  Ik zou zelf, daar beslist NIET de waterleiding voor gebruiken.  Stel er gaat iets mis in het apparaat dat je op deze manier aard waardoor er stroom op de leiding komt.  Levensgevaarlijk, je zou maar net onder de douche stappen.  Daaaaaag Marc ☠️  Als je persé wil aarden trek dan een extra aarddraad vanaf een centraal of andere lasdoos die zo dichtbij mogelijk zit.  Of laat dat door een erkent installatie bedrijf doen 👍🏻

Verder is het (volgens mij) ook wettelijk verboden om op deze manier te aarden.  Bij problemen, heb je geen poot om op te staan ;)

 

Edited by Tubejack
Link to comment
Share on other sites

Ik heb hier in huis helemaal geen officiële dan wel amateuristische aarding. Dwz de geiser in de keuken heeft de waterleiding als aarde. En ik heb net nog gedoucht. Nu mijn klompen gebroken zijn was dat hard nodig. :rolleyes: Alle gekheid op een stokje, het gaat hier om een koperen plaat of zo, met een aansluiting aan de aarde, voor onder de tegel en/of lamp. Een tegel heeft überhaupt geen stroomdraad ergens, en de lamp, tja die wel, maar die draad zit ver weg. De kans dat er iets van stroom op de aarde/waterleiding komt te staan is kleiner dan een blikseminslag. Daarom zou de gasbuis ook best kunnen, denk ik.

Traditioneel zijn geaarde apparaten geaard om stroom af te voeren bij problemen. Tegels en lamptegels vallen daar niet onder.

 

Link to comment
Share on other sites

Nou, wacht eens even. Stel, je maakt een draadje aan de waterleiding. Gevaarlijk?? En stel, dat draadje is vast gesoldeerd aan een dunne plaat koper. Gevaarlijk?? En stel, dat plaatje koper leg je op de grond onder een audiotegel, of als steuntje onder de lamp. Gevaarlijk?? Hoe kan er in vredesnaam iets van electrische stroom door die plaat en draadje gaan stromen??

Maar ok, ik doe nog even niks hoor. Het klinkt hier buitengemeen lekker, ik zit alleen de mogelijkheden te bekijken.

Link to comment
Share on other sites

Ik geloof, dat je het niet snapt. 

A ) Het mag gewoon niet. Punt uit!.

B ) Mocht het bovenliggende apparaat defect gaan, dan kun je alsnog stroom via die koperen plaat krijgen.

C ) Er zijn vele meelezers op dit forum, stel dat er iemand ook maar denkt: "Goh ik heb hier geen randaarde stopcontact"  Laten we de CV/water/gasleiding nemen want dat heb ik laatst gelezen op een audio forum. :wacko:

Wie heeft dit verzonnen Marc?  

 

Edited by Tubejack
Link to comment
Share on other sites

Helemaal eens met Jack. Levensgevaarlijk, Marc. Gewoon niet doen.

Die aardings-tip (!) komt waarschijnlijk van Geerdtdt, dat is de Walter Mitty (of Wollie) van het groene forum.

Zou standaard een disclaimer bij zijn postings moeten staan: "NIET SERIEUS NEMEN AUB!"

Link to comment
Share on other sites

50 minutes ago, vintagemod said:

dan zou een aardmat ook gevaarlijk zijn ,of douche bak of je ligbad geaard op de waterleiding werd vroeger gedaan waar geen aarde was.

 

mvg wol

 

Dat was "vroeger" misschien zo. Maar dat wil niet zeggen dat dit anno 2017 als "veilig" gezien wordt. (kan per gemeente/nutsbedrijf verschillen)  In ons jaren 90 huis lopen zelfs aparte aardleidingen.  Met blank (vertint) koper is de CV en de kranen geaard.  In het CV hok en beneden in de meterkast idem.  Verder overal waar het eventueel nat kan worden. 

Verder is "aarden" in een moderne flat voor een "audio lamp of tegel" m.i. onzin. Het meeste gevlochten beton ijzer wordt vaak met meerdere aard elektrodes verbonden.  Ik vind het sowieso een onzin verhaal en gevaarlijk bovendien.  

Mijn H-tegel ligt ongeveer 15 cm boven het betonvlechtwerk, daar is m.i. weinig mis mee ;) Prachtig dat iemand dat zomaar belangeloos maakt en gewoon voor niks weggeeft :)  Nou weet je gelijk waarom het meeste hier "perfect" klinkt Wol.

Edited by Tubejack
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, KT88 said:

Helemaal eens met Jack. Levensgevaarlijk, Marc. Gewoon niet doen.

Die aardings-tip (!) komt waarschijnlijk van Geerdtdt, dat is de Walter Mitty (of Wollie) van het groene forum.

Nee, mijn idee(tje). Het gaat immers niet om het aarden van een stopcontact. En als iemand me kan uitleggen waarom het gevaarlijk is een plaat koper onder een tegel te verbinden met de waterleiding, die ik hier overal met mijn blote vingers kan aanraken, houd ik me aanbevolen.

Link to comment
Share on other sites

Tis eigenlijk niet zo moeilijk.

In een aardnetwerk gaat het erom dat als er ergens wat mis gaat de energie zo snel mogelijk en via de kortste weg wordt afgevoerd.

Gaat erbij de koperplaat toch iets mis dan gaat de energie via de waterleiding weg.

Op die weg zitten voldoende punten waar door de energie anders dan via de leiding weg kan , bijvoorbeeld door jou als je dan de kraan vast pakt.

Aarden van de koperplaat is prima maar dan wel met een eigen draad naar het aardnetwerk toe.

Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, mumsoft said:

Nee, mijn idee(tje). Het gaat immers niet om het aarden van een stopcontact. En als iemand me kan uitleggen waarom het gevaarlijk is een plaat koper onder een tegel te verbinden met de waterleiding, die ik hier overal met mijn blote vingers kan aanraken, houd ik me aanbevolen.

Simpel Marc, aan die lamp van jou zit een dimmer, een stuk 230 volt snoer een fitting en een lamp.  Dat kan allemaal defect raken.  Dat is b.v. de reden waarom bij moderne plafonniere lampen altijd een aardaansluiting zit.   Verder mág het gewoon niet.  Daar kun je uren over lullen. Maar niet is niet en blijft niet.  Ik vraag me zelfs af of de "audio lamp"  sowieso aan het lichtnet mag aangesloten worden als er materialen gebruikt worden die niet CE gekeurd zijn. 

Link to comment
Share on other sites

4 minutes ago, vintagemod said:

een  koperen mat is totaal wat anders,

en trouwens je kunt niet eisen dat in een heel oud huis de nieuwste norm nen 1010 moet toepassen is niet verplicht wel wenselijk.

ik heb vroeger veel keuringen gedaan  mag je wet toepassen van die tijd ,alleen als de dienstleiding wordt verander in kunstof moet er een aard pen in de grond

Natuurlijk mag je de wetgeving aanhouden van de bouw of verbouw datum.

Maar of dat ook het meest veilig is??

Link to comment
Share on other sites

Ja, tis sgrikkelijk. Kan me herinneren dat ik mijn pc op de waterleiding geaard had, want beter had ik niet, en die vervelende pc's hadden zo'n dikke stekker. Hartstikke eng om het zònder die wateraarde te doen, vond ik.
Toen hier de keuken werd verbouwd en er een forse geiser kwam, moest die natuurlijk geaard worden. Dat heb ìk niet gedaan, maar de officiële installateur. Dus ik hoopte dat we eindelijk een heuse aardpen of zo zouden krijgen. Maar nee, de aarde werd lekker aan de waterleiding overgelaten.
Toen hier een discussie was over hoe je de stekkers in je stekkerblok moest ordenen, en je dat alleen goed kon meten met een aardaansluiting (die reststroom die over de kast van een apparaat loopt), heb ik met wat kunst en vliegwerk alweer een tijdelijke aansluiting op de waterleiding gemaakt, die gelukkig voldeed.

En nu gaat het om een draadje en een plaatje waar überhaupt geen stroom op kan zitten, en zou het ineens bloedje eng en gevaarlijk, en zelfs verboden zijn daarmee in de buurt van de waterleiding te komen!

Mijn pc is allang niet meer geaard aangesloten. Ook mijn beide Olives moeten het zonder doen. Fout, eng, gevaarlijk, tegen de regels en heel fijn voor de verzekering.

Maar ik weet wel wat eng is. Van de week de film It's van Stephen Spielberg opgenomen, over die horror clowns. Ga ik dalijk fijn naar kijken en lekker een paar uur bij griezelen. Op mijn ongeaarde set notabene. Hopelijk gaat het niet ook nog eens onweren. :blink:

Link to comment
Share on other sites

Ik zou 'm aan de gasleiding aarden, nog veel beter.

Mag niet wegens vonkoverslag? Onzin, dat gebeurt niet als je het aardedraadje goed vastzet.

Allemaal onzin en bangmakerij.

Zoals ik op het groene forum al schreef: ik stop met mensen achterna lopen die foute adviezen geven of opvolgen, men zoekt 't allemaal maar lekker zelf uit met hun zelfverklaarde goeroes en nitwits die nog te dom zijn om hun eigen naam correct te spellen.

Overigens kan ik me nog goed herinneren, in de begintijd van gehakt en zelfs nog de tegels, dat mensen toen gewoon tevreden waren met wat ze hadden en niet elke week de nieuwste tweak-du-jour moesten proberen.Die onrust was er toen helemaal niet. Toch opvallend......

Blij dat ik uit dat wereldje ben. Geeft een hoop rust.

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, vintagemod said:

kt ,je kunt het onzin vinden ,maar de Gavo maken de regels ik niet,en dat bedoel ik nou,mensen prutsen te veel,

mvg wol

ps Jack,jij bent voor ce en die ouwe meuk zit ook geen ce op,je moet wel een lijn trekken  :D

Ook bij die "ouwe meuk" staat veiligheid voorop. Verder vind ik het slecht, dat mensen via fora op dit soort dwaze ideeën gebracht worden. En beheerders niet in de gaten hebben dat ze hiervoor mogelijk aansprakelijk gesteld kunnen worden.  Het stond immers op "hun" forum.      

Link to comment
Share on other sites

Ieder zijn eigen verantwoordelijkheid natuurlijk. Ik ben het wel met Jack eens: Gevaarlijk situaties promoten op een forum is not done. Ook al is dat uit onbenul. Dan is het terecht dat een ander daarop attendeert. Menigeen is door een schemerlamp, stijkijzer en wat al niet meer met een stekker eraan, naar het eeuwige hiernamaals vertrokken. Al die regeltjes zijn er niet voor niets gekomen.

Een deugdelijk apparaat moet sowieso, ofwel dubbel geïsoleerd zijn, dan wel deugdelijk met de veiligheidsrandaarde verbonden zijn als er een netstekker aan zit.

Edited by Pjotr
Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, kappa7 said:

Sla je nu niet een beetje door Jack.

Natuurlijk is het goed om mensen te behoeden voor echt gevaarlijke situaties maar je kunt het ook overdrijven.

Geef ook om nitwits George, die na 3x nóg niet snappen, dat ze iets beter niet kunnen promoten. Waarom het niet slim is om via de waterleiding te aarden is omdat er voor de buitenleiding voor water in de straat zwarte tyleen leidingen gebruikt wordt.  Tyleen is een kunststof die stroom niet geleid.  Voorheen werden daar loden leidingen voor gebruikt, dat was een "prima" aarde. Maar lood mag vanwege gezondheid risico's niet meer. Vandaar dat in bijna alle huizen de waterleiding geaard worden in de meterkast  via een aardelektrode die bij élk huis geslagen wordt.  Ook bij oudere huizen, ons 1e huis was van 1890.  Kunstoffen zoals Tyleen worden steeds meer gebruikt, dat kan ook voor een binnenleiding en ik meen dat je dat tegenwoordig ook al voor gas kunt gebruiken. 

Ook al is je waterleiding dan geaard. Is het niet verstandig om daar de aarde vandaan te halen. Net zoals je aangaf als daar stroom op komt te staan neemt het de kortste weg.  Dat kan b.v. je hand zijn als je aan een kraan zit. Die installateur die eerder genoemd werd is m.i. verkeerd bezig. Of het moet zo zijn dat de waterleidingen in de straten bij Marc nog steeds van lood zijn..... 😱

Als ik Mumsoft/Marc was, zou ik een gesprek met de verhuurder aangaan of de Elektrische installatie niet veiliger gemaakt kan worden. 

Edited by Tubejack
Link to comment
Share on other sites

ow ik had het aarde-topic op het andere forum geheel gemist. 

ik herken wel de nadelen van in een betonblok wonen. daar is van alles aan mis. dat beton lijkt wel een soort vergrootgas voor HF-invloed.

dat lijkt een dingetje met apparatuur die gebouwd is in een tijd dat er grofweg alleen TV en AM - FM signalen in de lucht zaten. 
 

Boeiend wel die koperplaat onder de spullen. is te doen bij mij. 

 

 

groet

Edited by robx
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...