Sign in to follow this  
Followers 0
Zeeuw1978

Technics SB 5000

11 posts in this topic

Hallo allemaal,

Vorige week heb ik een paar Technics SB 5000 uit 1977 van iemand overgenomen die in goede conditie zijn. Nu ben ik voornemens om deze weer in concoursstaat te krijgen. Ik vraag mijzelf af of er mensen zijn die ervaringen hebben met deze specifieke set. Ik heb de klankkast voorzien van extra  isolatie (glaswol), de crossovers worden momenteel gecheckt en beide speakers worden voorzien van een nieuw stofkapje.

Uw eerlijke mening gevraagd of deze speakers "high-end" zijn of enkel er leuk uitzien.

Alvast mijn grote dank!!

 

 

Edited by Zeeuw1978

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meen me te herinneren dat destijds deze speaker best wel goed beoordeeld werd (in een tijd dat Japanse speakers meestal verguisd werden). Het waren wel buitenbeentjes.

Ik heb (jazz) muzikanten gekend die ze ook hadden.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hallo Dankje voor de reactie. Ikzelf ben geen jazzliefhebber maar ik denk dat ze dan waarschijnlijk goed zullen klinken op instrumentale stukken. Ik ga deze toch volledig restaureren. Ik vind het model echt top. Met een twee weg systeem vraag ik mijzelf af in hoeverre het midden wel tot haar recht komt omdat je enkel spreekt van een laag en hoog. Al met al hoop ik ook op reacties van mensen die ze zelf hebben of hebben gehad. De luidsprekers worden aangesloten op een buizenversterker.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Klopt wel. Technics was een van de weinige Japanners die speakers maakten die vrij waren van een specifiek eigen kleuring. Dit in tegenstelling tot Pioneer, Akai etc. Die klonken echt als karton. Maar meestal stopten de Technics toch ook wel ergens bij 14 kHz. Alleen hun exemplaren met ribbon tweeters liepen ver door.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik ben eerder bang dat het hoog niet voldoende door loopt. 

Dit is een 60mm tweeter wat wel erg groot is voor een tweeter. 

Misschien een tweeter bij plaatsen voor het goede. 

Edit zie net dat Peter ook al over de tweeter begon. 

Edited by kappa7

Share this post


Link to post
Share on other sites

Klopt George. Maar zoals ik al zei, de 14 kHz lukte wel. En als je nog een Technics ribbon tweet op de kop kan tikken dan kan dit best nog fraaie vintage worden. Maar of het een Technics SB-7 kan gaan worden?

Edited by Pjotr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik neem aan dat je de service manual al gedownload hebt?  Ik zeg overigens niet dat ie alleen voor Jazz geschikt is, maar dat als een muziekant (die live gewend is) er tevreden mee is, dan zegt dat wel iets over de muzikaliteit. Natuurlijk zijn de meeste muzikanten gelukkig geen audiofielen.

Ik zou me geen zorgen maken over het hoog (tenzij je jonger dan 25 bent). Het zal iets meer bundelen dan een dome, maar haalt best wel 15K ofzo (en de meeste hier horen nog net 10k). Ik zie liever deze 25 cm/6 cm conus combi, dan de 30 cm conus/3 cm dome van de SB-6000 (die ook nog een lager gewisseld wordt), dat verschil is veel te groot.

Technics had ooit een hele goeie ribbon (die was los al duurder dan deze speaker), maar dat lijkt me een beetje overdreven.

 

Maar mocht je ooit een mint SB-7000 op de kop tikken, ja dan heb je echt wat

 

technics_sb-7000a_front.jpg

Edited by Duck-Twacy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hallo, Ja de SB7000 ziet er erg interessant uit. Wie weet voor in de toekomst!

Ik zal de manual eens downloaden want dat heb ik nog niet gedaan. Ik las dat sommige zeggen dat je de tweeter kan vervangen voor een betere van Technics, het liefste houd ik alles origineel behalve als het echt teveel scheelt in positieve zin. Bedankt voor alle reacties tot nu toe. Zijn er dan echt geen forumleden die ze zelf ooit heeft gehad?

Ik heb enkele Jazzplaten hier liggen van Miller o.a. Ik zal als alles gereed een paar goede testen doen. Ben benieuwd naar hoe zij origineel klinken.  Zoals gezegd worden de crossovers gecheckt en evt indien benodigd gereviseerd. Hoop dat de isolatie een beter effect zal genereren, houd jullie op de hoogte.

Share this post


Link to post
Share on other sites

De tweeter vervangen zou ik inderdaad niet doen maar als je toch met het filter gaat rommelen en de demping overhoop gaat halen dan is een tweeter bijplaatsen niet eens zo heel moeilijk.

Gewoon in een los kastje boven op moet makkelijk kunnen.

Een mooi band tweetertje zal best goed gaan lijkt mij zo.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Op een extra ribbon doelde ik ook. Maar zou dergelijke aanpassingen toch niet doen als je niet over de technische kennis beschikt hoe het filter aan te passen en over de benodigde meetmiddelen beschikt. Anders zou ik het bij restauratie van het huidige laten.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Goed advies. Het is gewoon n leuke speaker uit vroegere tijden. Als je er nieuw leven in kan blazen, prima. Maar natuurlijk is er meer. Ik zou ze gewoon opknappen als t kan zonder ze al te veel te veranderen. Lukt dat niet,  dan verder kijken. Veel hangt toch af van de staat van de units, is de conus nog in tact, is de ophanging nog goed, dat zijn toch wel primaire voorwaarden. Na 30+ jaar zijn dat toch de meest kritische vragen. Een nieuw elcotje erin ofzo is niet zo relevant als t mechanisch niet goed zit.

 

 

Edited by Duck-Twacy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0