Jump to content

Nieuwe meterkast


carl
 Share

Recommended Posts

On 12-6-2017 at 2:36 PM, Tubejack said:

Het aardige is Carl, je hoeft tegenwoordig niet eens zonnepanelen meer op je eigen dak te hebben of een windmolen in de tuin ......  

Een van mijn nordic walk maatjes heeft ik dacht 8 windelen = genoeg stroom voor eigen gebruik.  Probleem opgelost, als iedereen dat doet.

 

:huh:  De technologie gaar wel rap zeg. Hoeveel km moet dat maatje van je wel niet Nordic Walken  daarvoor per dag? Anyway zie dat oma van 89 sowieso niet doen met haar Nordic rollator.

Link to comment
Share on other sites

16 hours ago, Tubejack said:

Het heeft niets met audiofiel te maken. Het staat al uitgebreid in dit topic <_< Hartstikke handig zo' n slimme energie meter.  Hij op afstand uitleesbaar.....  Voor iedereen die dat kan.  

Bedankt, weer eens gelezen. Nog geen slimme (slime schreef ik per ongeluk ^_^) meter hier, maar ik weet nu waar ik op moet letten.

 

Link to comment
Share on other sites

Nogal een doemverhaal van Jack. Die slimme meter past natuurlijk in de kostenbeheersing en rationalisering van nutsbedrijven en tegenwoordig gaat dat nu eenmaal veel door digitalisering. Was van de week bij een waterreservoir hier in de buurt. Vroeger werd daar door een mannetje bemonsterd en de monsters gingen naar laboratoria. Tegenwoordig kunnen ze dat van een afstand aflezen. Ook de bewaking gaat deels met camera's die bekeken  wordt op afstand. Prima toch? En wat kan er eigenlijk fout gaan als er gehackt wordt? Fouten zijn van alle tijden en alle systemen. Misschien is de slimme meter lastig als je een wietplantage hebt ^_^ 

Edited by carl
Link to comment
Share on other sites

Het gaat natuurlijk niet over wietplantages Carl. Alhoewel als iemand een leuke locatie ervoor zoekt kan ie wel goed zien of de locatie bewoond is als ie even met een laptopje langs rijdt .:lol:

Het ging om de structurele kostenbesparing door het achterwege laten van de controle van deugdelijke installatie van gas en elektriciteit en veiligheidsvoorzieningen. En het idee dat de vrije markt dat wel zelf kan. Dat is een illusie, de vrije markt is zoveel mogelijk voor mijn eige. Waar dat toe leidt? Ach, er zal wat vaker een flatje afbranden zoals vorige week in Londen. Boekhoudtechnisch (boekhouden is een typische VVD hobby) kun je die 50 - 60 doden gewoon als verlies afschrijven denk ik. I.d.d. waar maakt men zich druk om.... :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, carl said:

Nogal een doemverhaal van Jack. 

Helaas niet Carl.  Ik ben echt geen doemdenker of zo, maar realistisch. 

Ik loop elke dag de beveiliging na van mijn website en netwerk.  Afgelopen vrijdag, is de jongste nog gehacked. 

Laatste is het QakBot  die b.v. simpelweg de routering van je modem kan veranderen.  Lees zelf maar. https://www.security.nl/posting/519985/Malware+verandert+computers+via+UPnP+in+proxy-servers  

Het wordt steeds moeilijker om e.e.a. te beveiligen.  Ik vind het af en toe een studie :(   Dat vrolijke, vrije internet is geweest 😢

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, carl said:

 Die slimme meter past natuurlijk in de kostenbeheersing en rationalisering van nutsbedrijven 

Precies, niet in mijn belang dus. Maar zo wordt het wél aan de man gebracht, met allerlei mooie kletspraatjes <_<

Die meterstanden kan ik zelf wel bijhouden, dat doen we al decennia, maandelijks, gewoon op een stuk ruitjes papier.  

Link to comment
Share on other sites

Vervelend Jack. Gelukkig weet je hoe je het kunt oplossen als IT-er. Maar wat een gedoe zeg. 

Ja Pjotr, Groot-Brittannie is nog steeds erg victoriaans ingesteld. Brandveiligheid is niet aan de armen, sorry sociale huurders besteed.

Link to comment
Share on other sites

7 minutes ago, Ivan10 said:

Vervelend Jack. Gelukkig weet je hoe je het kunt oplossen als IT-er. Maar wat een gedoe zeg. 

Tot nu toe nog wel Ivan, maar het houdt een keer op. Ondanks vele beveiligingen lukt het elke dag 1...2 mensen bij de laatste firewall te komen.   

Link to comment
Share on other sites

Wat ik dus zeg is dat elke tijd en elke methode die je gebruikt zijn eigen fraudegevoeligheid heeft. Als verkeersmeters gehackt worden kan je wel terug gaan naar muntjes, maar bij legen van de meters gebeurde ook onoorbare dingen.

Voor wat betreft controles op gas en alles wat daar mee samenhangt gaat het om risicobeheersing. Zaken met grote risico's moeten wat mij betreft gecontroleerd worden en zaken met lage risico's kunnen bijvoorbeeld steekproefsgewijs aangepakt worden. Een politicus mag/moet daarover beslissen, maar wel op basis van een deugdelijke risicoanalyse. En als de VVD hier iets te verwijten valt dan ook de andere partijen die kennelijk hebben liggen te slapen. 

London is natuurlijk verschrikkelijk, maar er is wel materiaal gebruikt wat in het land waar het geproduceerd wordt (US) niet boven de 12 meter gebruikt mag worden en wij en andere landen hebben dat overgenomen, maar helaas de Britten niet.  En het betrokken bedrijf heeft waarschijnlijk gedacht dat als de overheid het toestaatl het wel goed zal zijn. Vergeet niet dat bijvoorbeeld in NL asbest als een van de laatste landen verboden is en dat heeft zeker tot doden geleid.  In die zin hebben ook wij af en toe boter op ons hoofd.

Edited by carl
Link to comment
Share on other sites

Carl als je een klein beetje wilt weten wat er speelt is dit een aardige site https://www.security.nl

Je kunt ook zoeken op topic b.v. slimme meter en dan krijg je dit https://www.security.nl/search?origin=frontpage&keywords=slimme+meter

Met de tips, kun je soms ook je eigen spullen veiliger maker ;)

Edited by Tubejack
Link to comment
Share on other sites

Carl, waar het om gaat is dat je controle op veiligheid juist niet aan de vrije markt kunt overlaten. Dan zouden we nu nog met regelgeving anno 1900 zitten met de technologie van nu. Die controles zijn nu juist overheidstaken waarvoor we een overheid hebben. En die zijn de afgelopen ca 8 jaar om puur boekhoudkundige redenen sterk uitgedund. Nier omdat ze overbodig zijn. Het loopt niet altijd zo goed af als met die omgevallen hijskaan in Alphen.

Edited by Pjotr
Link to comment
Share on other sites

Ik heb nergens gezegd dat controle niet door de overheid moet integendeel want de unit waar ik werkte gaf vergunningen om bodemverontreinigingen te saneren. Ik was indertijd nogal tegen liberalisatie op dat gebied en dat is me nogal kwalijk genomen. Er zijn trouwens  verschillende methodes om de kwaliteit te verbeteren zonder op alles te controleren. Een veel gehanteerde is certificatie en dan kan je af met steekproeven.

PS als ik zo op internet lees zijn er nogal wat mensen ingestonken met winddelen

Edited by carl
Link to comment
Share on other sites

11 hours ago, carl said:

PS als ik zo op internet lees zijn er nogal wat mensen ingestonken met winddelen

Bron Carl? Deze? https://kassa.vara.nl/vraag-beantwoord/vraag/huishouden-energie/zijn-winddelen-van-de-windcentrale-niet-gewoon-oplichting

We hebben in 2014 winddelen gekocht. Toen voordelig voor €140 per stuk.  Rendement niet echt naar gekeken. Dat vinden we niet eens zo belangrijk.

Per winddeel  gemiddeld 400...450Khw en dat naar verwachting minimaal 15 jaar. Per jaar betaal je  €20 onderhoud per winddeel. Netto gaat er totaal iets meer €50 van de rekening per jaar af. Dus per saldo houden we 50-40= €10 over. Dus inderdaad voor financieel rendement hoef je het niet te doen. Zonnepanelen hebben een hoger rendement.  Maar ja de zon schijnt niet altijd, zoals de wind niet altijd waait.

Volgens mij betalen we minder of geen milieu belasting :) Ik heb het even uitgerekend Carl. Voor 1848Kwh Alle kosten €615 - €365 milieu belasting en -€50 windenergie =€200 +40 onderhoud windmolen =€240/1848 = 13cent per kWh 100% groene stroom inclusief BTW.

"Groen" gas vind ik wel duur, bijna 95cent m3.  Mijn volgende verwarming ketel wordt waarschijnlijk elektrisch. 

Edited by Tubejack
Link to comment
Share on other sites

Er zijn verschillende reacties in die richting Jack. Wat ik me herrinner zijn de aandelen tegenwoordig duurder dan waar jij ze voor gekocht hebt. En de succesformule voor het kopen van aandelen is dat je nooit met de massa meedoet ^_^  Daarnaast heb je ook nog iets als "gedwongen" winkelnering bij een specifieke producent die duurder blijkt te zijn dan de concurrentie. We zullen er nog eens na kijken. Nog beter, mijn vrouw laat voor economie haar leerlingen het probleem uitzoeken :lol: Nu lekker radio luisteren na in de file naar Schiphol te hebben gezeten. Mijn zoon is na 3 maanden backpacking terug uit Zuid Amerika.

Edited by carl
Link to comment
Share on other sites

Klopt, wij hebben ze met €140 per stuk goedkoop gekocht, we waren ook een van de eerste, later werden ze €200. Het klopt ook, als je wind energie via de Windcentrale hebt dit (dacht) alleen bij Greenchoice kunt verrekenen.  Daar waren we toch al jaren klant, deels uit idealisme. Misschien zet ik er nog een rij zonnepanelen bij, dan draait de meter nóg harder terug.  Maar ik verwacht niet, dat het geld oplevert. ;)  O ja laat die studenten ook de kosten van milieu schade meenemen. 

FF wat anders vannacht is weer een aantal keer op een heel geniepige manier geprobeerd mijn website te hacken.  Brute aanvallen worden automatisch afgewimpeld. Maar er zijn slimmeriken die heel subtiel b.v. checken welk back-up programma je gebruikt.  En de bugs daarin gebruiken, om aan te vallen.  In software zitten áltijd bugs,  ook in die van de slimmer energie meter.  Of het internet modem, dat je van je provider in buikleen krijgt etc.....

 

Link to comment
Share on other sites

Denk dat ik ze ook voor die lagere prijs heb, al zou ik dat moeten nakijken. Veel te warm daarvoor. Maar ik weet nog wel dat de terugverdientijd aanzienlijk was, en dat vonden we toen toch niet erg. Dus we zijn er ingestonken, alleen, als je energie van steenkool of een kerncentrale betrekt, stinkt dat m.i. een uur in de wind, en een stukkie erger.

UPNP staat hier op de router uit, heb ik gisteren gecheckt.

 

Link to comment
Share on other sites

19 minutes ago, mumsoft said:

Denk dat ik ze ook voor die lagere prijs heb, al zou ik dat moeten nakijken. Veel te warm daarvoor. Maar ik weet nog wel dat de terugverdientijd aanzienlijk was, en dat vonden we toen toch niet erg. Dus we zijn er ingestonken, alleen, als je energie van steenkool of een kerncentrale betrekt, stinkt dat m.i. een uur in de wind, en een stukkie erger.

UPNP staat hier op de router uit, heb ik gisteren gecheckt.

 

Goed bezig. Kijk ook of WPS uitstaat en de functies die gebruik maken van protocol TR-069. Zoals remote support, al dat niet van de provider.

 

Link to comment
Share on other sites

Ik vond dit wel een goede reactie [...] 

Een andere optie zou zijn om een "slimme meter" te leveren die geen contact opneemt met de energiemaatschappij maar alleen de gemeten informatie beschikbaar stelt aan de gebruiker/klant binnen diens eigen prive-netwerk. 
De klant kan dan zelf beslissen wat wel/niet beschikbaar gesteld wordt aan de leverancier. Bv 1 stand 1x per jaar.
Om een klant meer inzicht te geven in zijn/haar verbruik, hoeft de data niet eerst naar de leverancier gestuurd te worden.

Maar deze optie wordt niet geboden. Alles moet eerst draadloos (gprs) naar de energie-leverancier gestuurd worden, voordat je als klant naar die data in een webapplicatie van de leverancier mag kijken.


Net als de OV-Chipkaart en het EPD is ook de slimme meter niet gemaakt met de klant (en diens gebruiksgemak en privacy) in het middelpunt, maar (in dit geval) de energie-leverancier. Vanuit Databescherming dus een epic fail.

Nu moeten politici dit nog gaan snappen.

Bron: https://www.security.nl/posting/505775/"Slimme+meter+onthult+intieme+details+privéleven"

Link to comment
Share on other sites

Dat is wel een heel verhaal, daar. De een zegt dat je de communicatie kunt uitzetten, een ander weerspreekt dit weer, en kun je nu wel of niet een bekabeld exemplaar krijgen?

 

Link to comment
Share on other sites

16 hours ago, Tubejack said:


Net als de OV-Chipkaart en het EPD is ook de slimme meter niet gemaakt met de klant (en diens gebruiksgemak en privacy) in het middelpunt, maar (in dit geval) de energie-leverancier. Vanuit Databescherming dus een epic fail.

Nu moeten politici dit nog gaan snappen.

Bron: https://www.security.nl/posting/505775/"Slimme+meter+onthult+intieme+details+privéleven"

De hele slimme meter is geen "epic fail vanuit databescherming" Het is juist precies waarom de slimme meter geplkaatst wordt, om juist die data te verzamelen. De energieleveranciers weten al tientallen jaren wanneer ze de generator een tandje harder moeten laten lopen of de waterdruk verhogen, die heeft dat niet nodig. Die data zijn voor de handel, daar wordt heel veel geld mee verdiend. Het is gewoon de zoveelste lobby geweest onder valse voorwendselen waarbij de politicie (en de media) bewust doof waren aan het andere oor, of het zijn gewoon sukkels.

 

Edit: en van de winst op die datahandel zien wij niets terug, sterker nog, de vaste kosten van de leveranciers gaan omhoog en worden vrolijk doorberekend.

Edited by Seed7
Link to comment
Share on other sites

Er waren mensen die indertijd geloofden dat de toevoeging van fluor in het drinkwater een mind control ten doel had. Houdt eens op met die complotten en kom eens met harde feiten. Hoeveel winst maken die bedrijven eigenlijk en is die bovenmatig. Wat gebeurt er eigenlijk met die verzamelde data en in hoeverre heb je er last van dat dit bekend is. Ik heb in ieder geval  nog niemand  op bezoek gehad die erop aandrong mijn buizenversterker bij het oud vuil te zetten en in te ruilen voor een klasse T.

Weet je, ze zijn tegenwoordig gek van het verzamelen van data. Wij moesten tijdschrijven, met uitzondering declareerbare kosten gebeurde er niets mee. Op wat grove indicaties na heb je er weinig aan. 

Ik ben wel met je eens Jack dat vliegen slecht is voor het milieu. Of een toerist verder aan milieuverontreiniging bijdraagt, weet ik niet. Het heeft  hem trouwens wel goed gedaan een tijdje op zichzelf. Hij had bijvoorbeeld feiver gehad en dan neem je moeilijk eten op, dus te mager. Hij vreet zich nu tenminste te pletter.

 

 

Edited by carl
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...