Jump to content

Veroudering condensatoren bij niet gebruik


carl
 Share

Recommended Posts

Op de Xi Fi hoorde ik dat je erg moet oppassen om tweede hands apparatuur te kopen die landurig niet gebruikt is. De condensatoren zouden door niet gebruik erg op de donder hebben gekregen. Hoe zit dat?

Link to comment
Share on other sites

 

 


Dat is dus een broodje aap?

 

Niet helemaal, wel zo als het gebracht wordt. Heb je aan die meneer niet gevraagd om uitleg dan?
 
Met name elektrolytische condensatoren verouderen sowieso, of ze nu wel of niet gebruikt worden. Die zitten vooral in voedingen. Na een jaar of 15 is het sowieso zaak om naar hun conditie te kijken. Dat heb je gezien met de revisie van je Quad 303. Elco's blijven het beste in conditie door gebruik. Staan ze lange tijd niet op spanning en dan hebben we het over vele, vele jaren, dan loopt de isolatie binnenin wat terug, die wordt een beetje "poreus" zeg maar. Ga je ze dan weer gebruiken en er spanning op zetten dan gaat er een grotere lekstroom lopen dan normaal het geval zou zijn. Dat is op zich niet erg want de grap is nu dat die bovenmatige lekstroom ook de poreusheid weer repareert. Meestal is dat binnen een uur weer voor 99% in orde en de rest binnen een dag tot enkele dagen. Dat geldt eigenlijk ook voor gloednieuwe elco's. Is een van die dingen die we dan "inspelen" noemen.
 
@George,
 
Dat langzaam formeren is eigenlijk onzin. Heb dat nog nooit gedaan met oude elco's. Elco's van meer dan 20 jaar niet gebruik zijn meestal snel weer de oude als je er spanning op zet. Zijn ze dat niet dan zijn ze sowieso zo oud dat ze rijp zijn voor vervanging.

Edited by Pjotr
Link to comment
Share on other sites

Niet alleen de werkspanning voor de buis wordt dan lager maar ook de gloeispanning.

Daar zal de buis niet snel van stuk gaan maar normaal begin je dan met het langzaam opdraaien van de spanning en misschien kan jij je dan voorstellen dat de buis met een hele lage gloeispanning niets doet.

Link to comment
Share on other sites

Bij te lage gloei wordt de kathode niet warm genoeg. Maar hij kan wel warm genoeg zijn om een beetje stroom te kunnen leveren. Dat vindt ie niet leuk en in dat geval kan de kathode "kapot getrokken" worden. Er wordt dan meer stroom gevraagd dan hij leveren kan dan en wordt hij zwaar overbelast. Met name eindbuizen die meestal maximaal ingesteld staan kunnen dit slecht hebben.

 

Misschien dat de buizen er net niet stuk van gingen, ze zijn dan wel een tijdje continue zwaar overbelast geweest en nodeloos versleten.

Edited by Pjotr
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ik heb vanmiddag mn oude Luxman SQ 700X uit circa 1975 een aangesloten (slaapkamer setje). Eerst even opengemaakt, alles zag er goed uit (beetje stoffig). Aangesloten en aangezet.Tot n verbazing deed ie het gewoon (na minstens 30 jaar niet/nauwelijks gebruikt te zijn geweest).

 

Maar helaas, na een half uur spelen begn ie vreselijk te stinken (vieze bruine weeie lucht). Maar weer gauw uitgedaan en een raampje open (je krijgt er best koppijn van). Weer open gemaakt en nog steeds niets te zien. kennelijk is een lekkende elco niet altijd meteen zichtbaar

 

 

(geen idee wie die Vintage is)

Edited by Duck-Twacy
Link to comment
Share on other sites

Die damp is idd niet gezond, maar je gaat er niet dood aan. Een elco kan aan twe kanten fout gaan. Meestal zie je de bovenkant bollen, maar soms wordt ie uit zijn pootjes getild. Dan zie je de troep over de print drijven. Een ander fenomeen is de troep die ze wel eens aan de basis van een elco smeren om ze te borgen. Na jaren kan deze zooi gaan geleiden, met alle gevolgen van dien. Dan is het een kwestie van elco's eruit, die kwak plak eruit en nieuwe elcos plaatsen. In zo'n Jap zitten meestal enkelzijdige printen. De kans dat printbanen aangevreten zijn is dan een stuk kleiner, maar nog steeds aanwezig.

Als er axiale elco's in zitten, moet je de aansluitdraden die de elco in gaan goed controleren.

 

(Peter was weer sneller ;) )

Edited by Sodejuu
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...