Jump to content

Op Bezoek Bij Leobus


VANZOMERENG
 Share

Recommended Posts

Zo’n 2 weken geleden, ben ik op bezoek bij Leobus geweest om zijn set te beluisteren

 

De set van Leobus bestaat uit:

- Zelfbouw speakers 3-weg systeem basreflex
- 2x mono-eindversterkers Bel Canto Ref1000 (1000Watt/4Ohm per kanaal)
- Dac Antelope Zodiac Gold + externe voeding Voltikus
- Voorversterker (buizen) ModWright SWL 9.0se
- Zelfbouw speakerkabel & interlinks
- Bron: CD-speler Teac VRDS-25 (niet gebruikt dit luisterbezoek)
- Bron: Laptop met lossless audio-bestanden

 

Speakers (mocht je de woofers missen, deze zitten aan de achterkant)

2dwfdz9.jpg

 

Zodra er serieus wordt geluisterd in huize Leobus, volstrekt zich een geheel ritueel:
> de speakers worden van de muren afgeschoven en midden in de woonkamer geplaatst 

> er worden op diverse plekken in de woonkamer, luisterpanelen/absorbers etc. geplaatst
> de luidsprekerkabel wordt van de vloer gelicht
> alles wordt netjes eerst op temperatuur gebracht
 

En het feest kan beginnen :)

Inderdaad, naar deze set luisteren is waarachtig een feest :wub:

De speakers blijken haast onzichtbaar te worden, door het 3D-plaatje, wat er wordt getoverd.
De Franse zangeres Patricia Kaas staat bijna real-live voor je neus te zingen.
Deze speakers laten werkelijk alles horen zonder echt in het analytische te overdrijven.
Mooie hoog weergave, dat nimmer scherpte vertoonde.
Een mooi strak en doortekend laag en vooral een midden-weergave waarbij me vooral de "snelheid" opviel.
Het virtuose klassieke gitaarspel van Ritchie Blackmore, waarbij het gepluk op de snaren een "attack" vertoonde,
welke van ongekende klasse is en de set een zeer dynamisch karakter geeft.

 

Voorversterker + Eindversterker + CD-speler

2w6c9s3.jpg  

 

Dac

353b2no.jpg

 

Zondermeer een met zorg samengestelde set, waarbij ook aan de akoestiek veel aandacht is besteedt en tevens 1 van de betere
en "muzikaalste" sets die ik gehoord heb.  In hoeverre ook de "gehakt-modificaties" hier debet aan zijn, dat zal wellicht een
onbeantwoorde vraag blijven.

 

Niettemin een leuke muzikale middag gehad waarbij het vooral genieten van de muziek was.

Leobus,  nog bedankt voor je gastvrijheid

Link to comment
Share on other sites

Dank Gerrit Jan voor je leuke verslag.

 

Ik vond het ook een gezellige middag. Zeker voor herhaling vatbaar wat mij betreft.

Nog even ter verdere info.

De Modwright voorversterker is nog een keer gemodificeerd tot de zg. Signature versie. Buizen gelijkrichting en teflon caps erin.

Wat het Gehakt betreft:

De speakers en de eindversterkers zijn behandeld. Verder liggen er tegels onder de Modwright, de voeding van de DAC en de DAC zelf. De laatste tegel ligt onder de meterkast.

We hebben geluisterd met koperen stekkers aan de tube interlink. Inmiddels heb ik die vervangen voor zilveren exemplaren. Ik ben allergisch voor scherpte. Ik vond het nog iets te scherp toen jij er was, maar jij vond dat kennelijk minder. Voor mij is het met de zilveren stekkers nu nog mooier.

 

Groet,

 

Leobus

Link to comment
Share on other sites

mm krijg melding: "You do not have permission to reply to this topic."

 

2e poging

Leuk verhaal en foto's van Leo's set. Ik weet uit een oudere PM dat zijn speakers bestaan uit 8" en 4" (of eigenlijk 5) Audio Technolgy ("Skaaning") units en Scanspeak 7100 tweeter en dat hij veel werk gemaakt heeft aan de kast demping (met twylon ofzoiets). De speakers ogen nog best compact (dat is een compliment).

 

De set lijkt me mooi in balans (geen zwakke componenten) en de aandacht voor de akoestiek is natiuulijk prima (wel een beetje bewerkelijk).

 

Misschien een iets ruimer rack maken/kopen ;) Past allemaal maar net. Hoewel ik geloof dat het onderdeel is van een groter wandmeubel.

 

Heeft dat mandje tussen de speakers nog een functie?

Link to comment
Share on other sites

mm krijg melding: "You do not have permission to reply to this topic."

 

2e poging

Leuk verhaal en foto's van Leo's set. Ik weet uit een oudere PM dat zijn speakers bestaan uit 8" en 4" (of eigenlijk 5) Audio Technolgy ("Skaaning") units en Scanspeak 7100 tweeter en dat hij veel werk gemaakt heeft aan de kast demping (met twylon ofzoiets). De speakers ogen nog best compact (dat is een compliment).

 

De set lijkt me mooi in balans (geen zwakke componenten) en de aandacht voor de akoestiek is natiuulijk prima (wel een beetje bewerkelijk).

 

Misschien een iets ruimer rack maken/kopen ;) Past allemaal maar net. Hoewel ik geloof dat het onderdeel is van een groter wandmeubel.

 

Heeft dat mandje tussen de speakers nog een functie?

Hallo Duck,

 

Je beschrijving van de speakers klopt aardig. Het spul in de wanden heet "Twaron". Dat is weefsel dat normaal in kogelwerende vesten wordt gebruikt. Stijf en dempend! Het zit ook in de kasten, maar dan als "Angel hair". De speakers zijn inclusief pootjes 102 cm hoog.

Ja, een meubel zou ik wel willen hebben, maar dan wel in een eigen luisterruimte. Zolang ik die ruimte niet heb, staat alles in het wandmeubel. Past inderdaad allemaal maar net, maar de klasse D eindversterkers worden niet warm en boven de buizen VV heb ik nog 20 cm vrije ruimte tot de volgende plank. De DAC en voeding staan nog hoger in de kast achter een deur.

Dat mandje staat normaal naast de bank die dan op de plek van de linker speaker staat. De speakers staan dan links en rechts naast het meubel met set, tegen de muur. In die opstelling staat de bank met zijn rug naar de set toe en met zijn voorkant richting TV die in de korte poot van de L vormige kamer staat. Vanaf de bank kun je dan zo de tijdschriften uit het mandje pakken. Ik had het misschien even weg moeten zetten. Als ik uitgebreid ga luisteren, moet ik altijd ca 7 minuten verbouwen. Nou ja, dat moet dan maar.

 

Groet,

 

Leobus

Link to comment
Share on other sites

Een tijdschriftenmandje, natuurlijk, Er moet ook geleefd worden.

 

Heb je die panelen zelf gemaakt? Is het verschil met/zonder groot (schat dat ze zo'n 1,4 * 0,6 zijn)?

Het verschil tussen "met" en "zonder" is voornamelijk terug te horen in een exactere plaatsing. Ze dempen wat en voorkomen de reflexies vanaf het raam.

De gele zuil achter de rechter speaker dempt het laag en doet dat behoorlijk effectief. Voor laagdemping staan achter de luisterpositie nog twee panelen schuin in de kamer. Die breken een staande golf een beetje en geleiden die een beetje de open keuken in.

De maten zijn 145x6x7 cm. De "kistjes" zijn gevuld met 3 vormen van Twaron. En ja, zelf gemaakt.

Ik heb trouwens nog een setje van 2 te koop; iets korter maar met een netter egaal grijs doek en een nette zwarte afwerkrand. 140euro/stuk.

 

Groet,

 

Leobus

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Nou, vanmiddag bij Leobus geweest, om mijn prijs op te halen   ;). Veel koffie én een heerlijk zelfgemaakte (door zijn vrouw dan) koek. Daarnaast was eigenlijk de hoofdprijs een middagje luisteren.....

 

(Pffff, bij het kopiëren van het verslag uit een verkeerde draad is iets misgegaan, en dus ben ik alles kwijt...... Dus opnieuw.....)

 

Als Leo een paar keer per week écht gaat luisteren, moet er nogal wat gebeuren: de luidsprekers worden dwars in de kamer gezet, de bank wordt verschoven, geluidsschermen worden op de eerste reflectiepunten gezet en luidsprekerkabel wordt op dragers van twaron van de vloer af gehouden. Als ik aankom is Leo nog druk doende om alles op zijn plek te zetten.

 

Dat gaf mij mooi de gelegenheid om alvast te bekijken wat er allemaal staat. Leo heeft geen platenspeler, die zit wel in zijn hoofd, met name aangespoord door wat ervaringen bij Audio21 en de audiovereniging waar hij lid van is, maar of die er gaat komen is nog onduidelijk...... Er wordt dus gestreamed, want ook de CD speler is al jaren in ruste en staat er alleen nog maar voor de sier, even afgezien van het feit dat Leo moeilijk afstand kan nemen van dat mooie gemodificeerde apparaat. Er is ook wat zelfbouw aanwezig: interlinks, luidsprekerkabel en vooral: de luidsprekers. Bestaande uit 2 delen (per luidspreker dan  ;)), waarvan in het bovenste de mid- en hoogunit zit en in de onderste de laagunit, die zich, samen met de baspoort, aan de achterzijde van de kast bevind.

 

Nou, het was dus een heel gezellig middagje muziek luisteren. Mij onbekende maar natuurlijk ook bekende muziek dus. In het begin moest ik heel erg aan de set wennen, na al het Open Baffle geweld wat ik de laatste weken heb ondergaan. Dat wennen kon mooi met de voor mij onbekende muziek die Leo koos. Na een uurtje of zo bleek de set pas écht goed los te komen en met mijn eigen muziekkeuze kon ik goed horen waar de set toe in staat was. Veel dynamiek, veel detail in het midden en hoog, en heel veel laag, veel te veel soms. Dat vond Leo blijkbaar ook, want eerst ging de bank al een stukje naar achteren wat al behoorlijk hielp. Daarna werd dat teveel aan laag door een paar kleine aanpassingen (onder andere wat twaron in de baspoort) teruggedrongen tot een goed niveau.

 

Maar wat mij al direct vanaf het begin opviel, was de enorme ruimtelijkheid. En niet een beetje, nee, héél veel ruimtelijkheid. De speakers staan behoorlijk ver van de muur af, maar de muziek kwam dan weer ver achter de luidsprekers vandaan. Niet vanaf de muur  :P , maar in de ruimte, en leek soms zelfs achter de muur vandaag te komen. En ik heb de muziek echt niet één keer aan de speakers horen plakken, bijzonder..... En die ruimtelijkheid? Erg mooi, dat heb ik niet vaak zó gehoord.....

 

Ik had ook nog de Ringen van Koilon meegenomen, maar daar mag Leo in het desbetreffende draadje wat over vertellen  ;).

 

Leo, dank voor je gastvrijheid, ik vond het een hele gezellige en leuke middag en heb met veel plezier geluisterd!

Link to comment
Share on other sites

Grappig, ik zag eerst dat er al een luistertopic bij Leobus was en heb het verslag uiteindelijk hier overgeschreven en nu pas de bevindingen van Van Zomereng gelezen. Die komen dus behoorlijk overeen met wat ik ervan vond, even afgezien van het teveel aan laag.... ;)

Link to comment
Share on other sites

Vast even een kort commentaar. Ik moet zo nl nog even weg.

Allereerst vond ik het ook een gezellige en ontspannen middag. Ook René is, net als ik, niet vies van wat tweaken. En dat geeft een band.

Even over het laag.

Zoals al aangegeven houd ik wel van wat tweaken en proberen. Nu had ik vorige week weer wat zitten schuiven met twee M bags die ik bezit. Ik had ze verplaatst van op de hoofdvoedingskabel naar de voedingskabels van de eindversterkers. Niet heel lang geluisterd en de boel uit gezet. Vandaag begonnen in die situatie en samen met René wat veel laag bemerkt. Een propje in de poort deed al wat en een extra dempend paneel achter de luisterplek ook, maar ik was niet happy. Toen herinnerde ik mij dat ik de M bags had verplaatst. Die weer terug gelegd en toen was het laag weer normaal en voor René ook acceptabel. En vergeet niet dat René een set gewend is die, ook volgens hem, wat te weinig laag geeft. Later, toen René al weer naar huis was heb ik de propjes weer uit de poorten gehaald en was het laag nog steeds goed. Al met al weer een les gehad. Hoe onbegrijpelijk ook, het was niet anders.

Later meer.

 

Groet,

 

Leobus

Link to comment
Share on other sites

Hallo,

 

Ten opzichte van het bezoek van VanzomerenG is er een aantal zaken in de set veranderd. Ten eerste is er nog wat aan gehakt modificatie in de speakers gedaan. Ten tweede zijn de voedingskabels van DAC en VV en stekkerblok vervangen evenals het stekkerblok zelf. Nu allemaal Audiomaat bekabeling. De EV's zijn aan de beurt als ik weer wat gespaard heb. Dat had allemaal invloed op de dynamiek. Meer dus. Ook zijn de dempende panelen achter de speakers verplaatst naar naast de speakers. Ik had gewoon wat teveel gedempt.

De ruimtelijkheid vind ik zelf ook heerlijk. En dan gaat dat niet door opblazen van het totaalbeeld, maar door het verder uit erkaar halen van de individuele instrumenten. Behalve als het niet op de CD staat, zoals we merkten met een matig opgenomen CD.

Over de ringen schrijf ik wat in het betreffende item.

 

Groet,

 

Leobus

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Hallo,

Aanstaande zondagmiddag kan er eventueel weer iemand op luisterbzoek komen.

Wie wil. Is welkom.

Groet,

Leobus

Even omhoog trekken, want het topic is een beetje op de achtergrond geraakt.

 

Groet,

 

Leobus

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...