Jump to content

Ls Kabel


carl
 Share

Recommended Posts

Meer (ongecontroleerd) laag m.b.v. een nieuw speakerdraadje kan dus wel. Neem inderdaad de dunste. Probeer eerst een telefoonsnoertje. Je kunt ook een vermogensweerstand van 1 Ohm in serie met de kabel zetten. Of vervang de spoel in je wisselfilter door een hele goedkope luchtspoel van 1 Ohm meer dan de originele spoel.

Intrigerend hoe de lange leidingen theorie erbij wordt gehaald om een soort van wetenschappelijk bewijs te vinden dat de ene kabel de andere niet is. Volgens mij gaat die theorie niet over korte lengtes (<25m.) of lage frequenties (<100KHz). Tenzij je mili-decibellen wilt meten.

Het is hierboven al gezegd: in je luidspreker zit minstens een tientallen meter lang dun koperdraad opgerold, in serie geschakeld met de woofer of middentoner. Vooral in commerciele speakers zitten niet de beste spoelen. Wat verbetert die paar meter dikke kabel daar aan? Dat snap ik dus niet. Als zo'n spoel een interne weerstand heeft van 0,8 Ohm, dan wordt dat nooit minder met wat voor kabel of versterker dan ook en heb je nooit een goede dempingsfactor.

Een mooie koperfoliespoel van Mundorff heb je al voor enkele tientjes (http://www.lautsprec...hifi/spulen.htm met i-kern, met zeer lage weerstand), of een koperfolie luchtspoel voor 100+ Euro, afhankelijk van de waarde. Dit moet haast wel tig keer meer winst opleveren dan een ander luidsprekerdraadje.

Nou ja, misschien is dat wel de truc van de high-end fabrikant. Niet het exotische materiaal van de kast of de conus (da's voor de marketing boys), maar gewoon investeren in een zeer kien uitgedokterd wisselfilter.

Link to comment
Share on other sites

In een oud draadje had Carl een laagprobleem: http://www.hear.nl/f...risch-probleem/

Dit laagprobleem manifesteert zich als een CD signalen onder de pakweg 40 Hz bevat.

 

Het komt mij een beetje vreemd over dat Carl nu op zoek is naar meer laag....

 

Misschien bedoelt Carl gewoon beter laag.

 

M :ph34r: rc

Link to comment
Share on other sites

Guest tubejack

Meer (ongecontroleerd) laag m.b.v. een nieuw speakerdraadje kan dus wel. Neem inderdaad de dunste.

 

Inderdaad, ik zat gisteravond al te denken aan een proefje met dat hele dunne grijze luidsprekersnoer.

Dat ze waarschijnlijk bij bouwmarkten verkopen. Zal iets van 50cent per meter zijn dus 2x 6 meter

zijn de kosten niet. Je kunt ook een weerstandje van b.v. 1Ω in serie zetten met de luidspreker.

Maar dan moet je goed weten wat je doet.

 

Maar kijk nog eens naar de luidspreker / versterker combinatie. Lijkt me beide, zonder meer fraai, maar

geen gelukkig huwelijk. Een rendement van gemiddeld van zeg 77dB in combinatie met een 35watt versterker

is gewoon niet goed. Misschien dat het in het vorige kleinere huis net aan mooi speelde, maar ook daar zal

de "geluidsdruk" nooit "buik kriebelend" geweest zijn.

 

Carl zal keuzes moeten maken of een hele zware (eind) versterker al dan niet met zijn buizen voorversterker.

Of een hoog rendement luidspreker > 90dB met simpel wisselfilter.

E.e.a. afhankelijk van WAF... misschien is dichterbij de speakers gaan zitten ook een oplossing.

 

Succes,

 

Jack

Link to comment
Share on other sites

De Conrad Johnson Premier 11 a levert 70 watt buizen en de MA 20 SE heeft een rendement van 88,5 Db met een gelijkmatig impedantieverloop dat net onder de 6 ohm komt. Als dat nog geen goede match is? Wolligheid (no offence Wol) zit ik natuurlijk niet op te wachten. Ik heb wel eens over een sub erbij gedacht en Roger vond dat absoluut niet nodig (als ik er een kan lenen doe ik dat nog wel eens). Daarbij hebben we het hier over mogelijke fijntuning (!) met kabels want ik realiseer me echt wel dat werelden van verschil niet met een kabel zijn te bereiken.

 

De opmerking van RAVON snijdt natuurlijk wel hout. Een verbetering moet gepaard gaan met een goede analyse. Ik moet natuurlijk oppassen een laagprobleem in huis te halen wat ik er net voor 99,9% uit heb. Los van een eventuele verbetering van de kabel zal een andere phono amp vast en zeker bij vinyl voor een evenwichtiger laag zorgen.Bij een komend experiment met kabels zal ik zeker ook goed luisteren na CD.

 

Ze zijn de spouwmuur aan het vullen - dat is andere muziek :( Die lui doen dat zonder gehoorbescherming.

 

PS Ik heb een maximale lengte van 6,5 meter nodig aan de ene kant. Aan de andere kant wil ik iets korter (in een rolletje leggen geeft ook weer zijn problemen). Vandaar dat ik genoeg koper wil gebruiken. Dus helaas kan ik weinig met je aanbod Leo, toch bedankt.Bij experimenten hoef ik natuurlijk geen omweg te maken en kan de kabel korter :)

Link to comment
Share on other sites

Even puur technisch gezien. De uitgangstrafo's van jou versterker zijn van eenvoudig koper.

En zitten 10tallen meters van dat spul gewikkeld op een dubbele kern.

Als die laatste 6 meter kabel "verschil" maakt, is dat dan wel zo goed?

 

Ik vraag me af of het mogelijk is om de weerstand van 6 meter OFC van 2€50 te meten.

 

Maar stel je voor het is 0,1Ω en de dempingsfactor van je versterker = zeg als voorbeeld 10 en de inwendige weerstand is dan 8Ω/10= 0,8Ω. Daar komt dan 0,1Ω bij maakt samen 0,9Ω Geloof jij dat het iets hoorbaars doet? Ik niet.

Maar stel je voor dat het wel uitmaakt, dan kan het elektrisch gezien alleen maar een slechtere kabel zijn.

 

Dan wil je graag wat meer laag... Ik ben geen luidspreker specialist maar volgens deze test http://www.hometheat..._2_4/v2n4v.html

Frequency: 100 Hz 80 Hz 63 Hz 50 Hz 40 Hz 31.5 Hz 25 Hz 20 Hz dB: 77.0 76.8 75.5 80.8 72.1 71.5 65.1 61.3

 

Is er bij 50hertz nog een plus (kennelijk is daar de poort op afgestemd) om bij 40 hertz t.o.v. 63Hertz met -3dB af te vallen (net hoorbaar)

Hoe wil je dan méér laag krijgen? dat kan toch helemaal niet .....

 

Wat je wel kunt doen is een elektrisch gezien hele slechte luidspreker kabel nemen met een weerstand van 1Ω of zo

de dempingsfactor van je versterker zal in dit voorbeeld dan zakken naar 0,8+1=1,8/8= 4,4 = de helft. De controle op de basspeaker

zal hoorbaar af nemen.... en een wolliger laag geven.

 

We hebben dan méér laag! toch B) Maar volgens mij hou je, je zelf dan voor de gek.

 

Maar misschien is er iets anders aan de hand en zit je net op knoop van een staande golf.

Een meter naar voor of achter gaan zitten kan dan een wereld van verschil maken in de beleving van de hoeveelheid laag...

 

Ga maar eens op een bureau stoel zitten er "rol" door de kamer.

 

Succes,

 

Jack

Sorry, ik kan het toch niet laten om niet te reageren. Weerstand (DC) verandert niks aan het signaal. De demping gaat idd omlaag en het wordt wolliger en dat willen we dus niet. Het probleem van tweelingsnoer is echter de wisselende impedantie en de hoge(re) capaciteit. Bovendien werkt het electrisch veld van de ene geleider tegen de werking van de andere in. Dat is een groot nadeel van tweelingsnoer.

 

Ik vraag me bovendien af wanneer sommigen eindelijk eens in gaan zien dat een kabel te allen tijde een filter is (dus met R, C en Z) en niet alleen een stuk DC-weerstand?

 

Nogmaals, Carl wil geen wollig laag hebben of krijgen (want dat heeft hij nu niet) , maar meer fundament in het laag. Meer fundament wil niet zeggen wollig laag. Dat zijn 2 compleet diverse dingen. En ik beweer dat het met een andere, serieuze speakerkabel moet lukken.

Link to comment
Share on other sites

Guest tubejack

Ik vraag me bovendien af wanneer sommigen eindelijk eens in gaan zien dat een kabel te allen tijde een filter is (dus met R, C en Z) en niet alleen een stuk DC-weerstand?

 

Dat is een aanname van jou Sodejuu. ;) Maar vertel? Met 6 meter kabel zit je op 50Mhz frequentie. De capaciteit van een goede niet getwiste kabel is misschien een paar honderd pico farad. Ik vraag me af, of technisch gezien zoiets veel effect heeft op het geluid bij dergelijke lage impedanties.

 

@Carl zo'n leverancier kan natuurlijk alles op zijn luidsprekers zetten, de genoemde waardes komen van een meetrapport van het internet. Of je versterker dan 35watt levert of 70 maakt niets uit. Het is een verschil van 3dB, en dat is net hoorbaar.

 

Hoe je het went of keert, volgens mij zul je net zulke grote stappen moeten maken, zoals ik heb meegemaakt.

Ik heb ook jaren lopen etteren voordat ik daar achter was.

 

Succes,

 

Jack

Link to comment
Share on other sites

Je kunt het ook goedkoop houden vd draad cq mamba kabel of het liefst flat cable vlechten,gewoon uitproberen.

Hans en Carl moeten gewoon de kabels eens uitwisselen ,het kost toch niks.

mvg Wiel

Link to comment
Share on other sites

Je kunt het ook goedkoop houden vd draad cq mamba kabel of het liefst flat cable vlechten,gewoon uitproberen.

Hans en Carl moeten gewoon de kabels eens uitwisselen ,het kost toch niks.

mvg Wiel

 

Aan mijn kabels heeft Carl niks, die zijn maar krap 1 meter lang. En wat ik nog aan luidsprekerkabels had liggen heb ik verkocht.

 

:)

Link to comment
Share on other sites

Ik heb die artikelen ook gelezen Jack maar de schrijver opteert voor de iets duurdere versie namelijk de 42. Ik gun het hem van harte :D

 

Maar alle gekheid op een stokje. Ik heb een prima installatie waar ik de afgelopen 10 jaar weinig aan heb veranderd. Na de verhuizing ben ik er duidelijk op vooruitgegaan na wat aanloopproblemen (Modern Jazz Quartet). Dit is niet alleen mijn conclusie maar ook van een vriend die mijn installatie zeer goed kent.Maar ja het blijft toch leuk om wat uit te proberen of het nu een phono trap is of een kabel. Van die phonotrap weet ik zeker dat het een groot verschil uitmaakt maar LS kabels heb ik nooit echt uitgeprobeerd. .

 

Eigenlijk zit ik een beetje in elkaar als Hans die ook steeds dingen uitprobeert. Maar net als Hans zoek ik het in de subtiliteit en niet in een totale verandering die alleen maar weer andere problemen oplevert.

Link to comment
Share on other sites

Ik vraag me bovendien af wanneer sommigen eindelijk eens in gaan zien dat een kabel te allen tijde een filter is (dus met R, C en Z) en niet alleen een stuk DC-weerstand?

 

Oh, dat zie ik wel in hoor.

 

Zou jij ons eens in Jip en Janneke taal willen voorrekenen wat de filterkarakteristiek is van een stuk tweeaderig koperdraad van 6 meter lengte en 2,5 mm2?

Dit om de technisch minder ingewijden een idee te geven van de dramatische invloed op audiosignalen van zo'n kabel die eigenlijk een filter is?

Link to comment
Share on other sites

De Conrad Johnson Premier 11 a levert 70 watt buizen en de MA 20 SE heeft een rendement van 88,5 Db met een gelijkmatig impedantieverloop dat net onder de 6 ohm komt. Als dat nog geen goede match is?

Of dat een goede match is weet ik niet, het lijkt me in elk geval geen echt slechte daar je Monitor Audio's blijkbaar geen vreemd impedantieverloop hebben en een relatief hoog rendement, al moet je natuurlijk de gegevens van de fabrikant met een korrel zout nemen.

Wat ik wel weet, is dat Nelson Pass zich verwonderde over de populariteit van buizenversterkers op (zeer) hoog rendementspeakers, Full range drivers of uit de PA hoek. Deze hoogrendementspeakers geven erg weinig laag op een transistorversterker. Door de sterke magneet heeft de speaker een erg lage Qes, de eigen resonantie wordt bij kortgesloten klemmen - oftewel versterker met zeer lage interne weerstand dus hoge dempingsfactor- zeer goed electrisch gedempt waardoor er weinig laag uit komt, maar wel genoeg op een buizenversterker, omdat de dempingsfactor van de buizenversterker zo laag is. Hij stelde een soort serieweerstand voor zodat de full range hoogrendementspeaker ook op een kleine klasse A transistorversterker goed zou klinken.

Als ik dat zo begrijp, is misschien de combinatie in jouw geval niet helemaal ideaal.

Link to comment
Share on other sites

(...) Als een set fijngevoelig is, kan een kabel die maken of breken. (...)

 

Als een set van werkelijk goede kwaliteit is, en de aanpassing klopt, dan kan een normale* kabel geen kwaad doen.

(Een niet-normale kabel kan in een overigens goede set wèl kwaad doen.)

 

Als een set daarentegen niét van goede kwaliteit is, en/of de aanpassing niét klopt, dan kan zelfs de meest exclusieve, de duurste, de meest exotische kabel die set niet redden.

 

* Normale kabels (d.w.z. gewoon getwijnd OFC 2x4mm2 voor normale lengtes of 2x6mm2 voor grote lengtes) zijn gewoonweg de bèste kabels. Sorry, audiofiel: goedkoop is beter, (ook) in dit geval.

Dure, exotische kabels hebben dikwijls krankjorume filters aan boord of leveren door hun vervlechting en/of geïsoleerde verwevenheid ongewenste capaciteiten en/of inducties (dus "filterwerking" oftewel fasevervorming en impulsvervuiling) op. Net zoals dundradig bespoelde hogere orde filters in luidsprekers, dus.

Link to comment
Share on other sites

Of dat een goede match is weet ik niet, het lijkt me in elk geval geen echt slechte daar je Monitor Audio's blijkbaar geen vreemd impedantieverloop hebben en een relatief hoog rendement, al moet je natuurlijk de gegevens van de fabrikant met een korrel zout nemen.

Wat ik wel weet, is dat Nelson Pass zich verwonderde over de populariteit van buizenversterkers op (zeer) hoog rendementspeakers,

 

Ik had de MA eerst op een Quad 34/306. Heel wat uitgeprobeerd waaronder Krell en Meridian monobloken. De CJ klonk in alle opzichten beter ook in het laag. Ook mijn vrouw vond dat.

Link to comment
Share on other sites

Als een set van werkelijk goede kwaliteit is, en de aanpassing klopt, dan kan een normale* kabel geen kwaad doen.

(Een niet-normale kabel kan in een overigens goede set wèl kwaad doen.)

 

Als een set daarentegen niét van goede kwaliteit is, en/of de aanpassing niét klopt, dan kan zelfs de meest exclusieve, de duurste, de meest exotische kabel die set niet redden.

 

 

Zoals meestal helemaal met je eens Spido. Ik ga daarom eerst uitgebreid uitproberen voordat ik koop.

Link to comment
Share on other sites

Zoals meestal helemaal met je eens Spido. Ik ga daarom eerst uitgebreid uitproberen voordat ik koop.

Ook ik ben het met Spido eens. Als een bepaalde kabel ineens wonderen doet in je set, dan klopt er iets niet met je set. Een kabel hoort neutraal te zijn, zie de test van The Absolute Sound van enige tijd geleden, waarin de "tuinkabel" (oranje 110V netsnoer voor buiten) het goed deed vanwege de neutraliteit, en omdat, volgens een tester, deze kabel klonk alsof er niet mee was gemanipuleerd. Het was een zogenaamde blinde test, dus de luisteraars wisten niet naar welke kabel ze luisterden. Uit die test bleek ook dat de verschillen klankmatig eerder marginaal zijn te noemen.

De hoofdredacteur distantieerde zich hiervan in een opmerking onder het artikel. Nu zou het hele artikel niet meer geplaatst worden vanwege de kabel-lobby.

 

Ik begrijp best dat er verschillen bestaan tussen luidsprekerkabels. Ik heb net een spoel van 0,1mH met weerstand van 0,08 Ohm in serie geschakeld met mijn middentoner en dat geeft zeker een verschil. Dus als een kabel dergelijke inductie en weerstand vertoont, dan doet dat zeker iets. Zo'n extreem dure MIT kabel kun je volgens mij ook zelf namaken met een simpel netwerkje van standaard onderdelen. Maar dan ben je m.i. wel op de verkeerde weg. Manipuleren doe je het beste in de luidspreker of met de equalizer, niet met de kabel.

 

Ik had de MA eerst op een Quad 34/306. Heel wat uitgeprobeerd waaronder Krell en Meridian monobloken. De CJ klonk in alle opzichten beter ook in het laag. Ook mijn vrouw vond dat.

 

Was het gewoonweg meer laag en misschien wat minder strak maar wat ronder? Dan zou ik het logisch vinden.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...