Jump to content
High-End Forums
Ivan10

Audioshow Studio Alkmaar 2011 | Az-Stadion

Recommended Posts

Disclaimer: alles is geschreven op eigen conto en op basis van eigen indrukken en oren.

 

Audioshow Studio Alkmaar 2011: 19 & 20 februari 2011

Een derde editie stond gelukkig weer op de rol voor dit Noord-Hollands audio-evenement gegeven in het AZ-stadion bij Alkmaar. Voor deze schrijver betekende het op deze grijs bewolkte dag, om nogmaals richting Alkmaar het voetbalstadion te bezoeken. De bus zette me netjes af op de Stadionweg, en eenmaal buiten sloeg de kou meteen toe. Na een jaar gebeurt er veel, zoals het DSB stadion, dat nu door het leven gaat als het AFAS Stadion. AFAS is blijkbaar een software bedrijf en enkele borden werden daarom aangepast tot de volgende sponsor zich zal melden. Maar is er nu ook zoveel verandert in de audio-branche, na 1 jaar?

 

DSC_0001.jpg

 

Geldt dit ook voor gehoorschade?

 

 

Aspera Audio Import

In het foyer stond net als vorig jaar Aspera Audio met nieuwe producten van PS Audio. Dit jaar kwamen er twee nieuwe power conditioners mee uit België. Onder staat de Perfect Wave Premier 10, de P10 genoemd. Het kleinere model er boven op geplaatst is de PerfectWave Power Plant 5, de P5:

 

DSC_0015.jpg

Beide modellen hebben een touchscreen, waarop de gebruiker de kwaliteit kan monitoren van zijn stroomvoorziening zoals deze uit het stopcontact komt. Leuk is dat als het apparaat eenmaal aangesloten is aan het internet je het vanaf je werk aan of uit kunt zetten. Aan de grote P10 zitten 9 ingangen en aan de P5 zitten 4 ingangen. De P10 garandeert 1250 Watt continu uitgangsvermogen en 70 Ampère piekstroom. De P5 kan 1000 Watt continu uitgangsvermogen en 50 Ampère piekstroom leveren.

 

DSC_0019.jpg

Naast een interface om de ingangen aan of uit te schakelen kun je ook de stand van zaken zien via een data-overzicht of een sinus-golf-grafiek van het inkomende of het uitgaande "signaal". Volgens de dealer viel de kwaliteit van de stroom-afgifte hier reuze mee, de THD-waarde was maar 2% (Totale harmonische vervorming). Hij dacht dat een eigen generator van het stadion hier mede verantwoordelijk voor was.

 

DSC_0016.jpg

Natuurlijk was ook dé PS Audio streaming oplossing mee ofwel de PerfectWave Transport en PerfectWave DAC, dit jaar met de iPad als afstandsbediening gedemonstreerd. Streaming zou dit jaar een belangrijke plaats innemen op de Audiohow.

 

DSC_0024.jpg

Ik ken de apparaatjes van Kemp Elektroniks, maar nu dus ook bij PS Audio, zie de Noise Harvester. Het zou "ruis" omzetten in licht. Het led-lampje zie je dus aan-en-uit gaan, bovenop het apparaat.

 

DSC_0013.jpg

Er speelde bij Aspera Audio een monitor luidspreker van het Italiaanse merk New Audio Frontiers. Vast even geleend van Hi Hat Audio. Wat me opviel was het ruw uitziende groene materiaal van de conus.

 

 

Nutters Audio

Verder stond de software verkoper Nutters Audio in het foyer met LP's en CD's.

 

DSC_0026.jpg

De LP's van het Duitse Speakers Corner zien er toch wel erg goed verzorgd uit! Zo kwam ik zelfs nog een voor mij onbekende Motown uitgave tegen.

 

DSC_0028.jpg

De kurken matten voor de platenspeler waren ook mee, deze zijn alleen via het internet te bestellen. Maar het was leuk ze in het echt te zien. Erg licht en zacht materiaal. De matten zijn in verschillende diktes te kopen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kanzy & Music2

In de eerste zaal stond audiofabrikant Kanzy en importeur Music2 samen te demonstreren. Een mooie kans om samen topproducten te laten zien en horen:

 

DSC_0031.jpg

 

DSC_0049.jpg

Van Kanzy kwam natuurlijk de Kanzy KAAM-1000 mee. Jammer genoeg was de nieuwe loot aan de Kanzy stam niet meegekomen: de KAAM-800.

 

DSC_0045.jpg

Als bron werd gebruikt de CD-speler Loit Passeri van importeur Music2. Het apparaat straalt zowel een futuristische look uit als een vintage feel met de body gemaakt uit carbon en de 6 buizen, die er mooi boven uitsteken.

 

DSC_0037.jpg

De grote hoornluidspreker is de Blumenhofer Genuin FS1, het topmodel uit de Genuin serie. Die maar 1 groter model boven zich kan dulden, de Clara Luna. Dit model is ontwikkeld speciaal op aanvraag van een klant, die de FS1 al bezat.

 

DSC_0038.jpg

Het hoorn-gedeelte is in hoogte aan te passen, dit concept zouden we terug zien in de zaal met de Wilson Audio luidsprekers. De mooi wit uitziende bekabeling was trouwens van Heavengate.

 

 

More Music

Bij More Music werd mijn aandacht al snel getrokken door een raar klein oranje apparaat met een blauw buisje er in. Maar ja, wat is het? Het bleek een klein 2x6 Watt buizenversterkertje te zijn.

 

DSC_0058.jpg

Zie de Ernestold - Carot One. Deze stond aangesloten aan een muurluidspreker van het merk Cornered Audio. En dat ging toch nog best hard toen ik de volume-knop even gebruikte.

 

Primare, Moon, Pass Labs, etc.

Een kort rondje langs de uitgestalde apparatuur:

 

DSC_0059.jpg

De Primare versterker I32 en CD-speler CD32

 

DSC_0060.jpg

Het audiomerk Moon van Simaudio wordt sinds 1 april 2010 door More Music geïmporteerd, de Moon versterker i.5 en CD-speler cd.5.

 

DSC_0063.jpg

De Moon 750D DAC/CD Transport, in de volksmond een CD-speler lijkt me, 32 bits en mono-opgebouwd, met daaronder de versterker, de 700i (2x175 Watt).

Share this post


Link to post
Share on other sites

More Music (vervolg)

DSC_0064.jpg

En toen ging het analoge hart sneller kloppen, zie hier de phono-voorversterker van Pass Labs, de XP-25 met losse voeding.

 

DSC_0065.jpg

 

De 3 knoppen zijn voor afsluitimpedantie, capaciteit en gain (van links naar rechts). Jammer van de gain-knop, dat de schroefdraad aan de bovenkant te zien was.

Pass Labs had de ruimte voor de schroef beter aan de onderkant kunnen boren. Het ziet er netter uit.

 

DSC_0066.jpg

Een mono-versterker van Pass Labs, de X260.5. Dus ja, je moet voor stereo twee van deze "beesten" hebben.

 

DSC_0067.jpg

 

Het design van Pass Labs vind ik fantastisch, zo ook blijkbaar de over-gedimensioneerde koelribben van de X260.5: One day I'll fly away!

 

DSC_0069.jpg

Een tamelijk uniek apparaat, wat ik even voor een design-luidspreker aanzag, was van Acustica Applicata, de Polifemo. Wat een regelbare resonator voor lage tonen blijkt te zijn.

 

DSC_0071.jpg

Er werd gedemonstreerd met de luidspreker Audio Physic Virgo, met de Moon CD-speler CD 3.3, voorversterker Moon 350P, gekoppeld aan de twee monoblokken Moon 400M (2x400 Watt). De luidsprekerkabel was de nieuwe MIT Oracle Matrix HD90 serie.

 

DSC_0084.jpg

Jammer genoeg werd er niet gedemonstreerd met deze muziekset. Het was een leuke tweede demonstratie geweest. De luidsprekers zijn van Avalon, het loopwerk en DAC van dCS (zilveren apparatuur bovenop) en Spectral versterker-set (eronder).

 

DSC_0089.jpg

De zwarte afstandsbediening van deze dCS Puccini is uit een mooi stuk metaal gemaakt. Loodzwaar, maar mooi!

 

DSC_0086.jpg

Dit slank uitziende exemplaar van een DAC zou de dCS Debussy zijn. De afkorting dCS staat voor het minder romantisch klinkende: Data Conversion Systems.

 

DSC_0077.jpg

Meer losse DAC's kwamen van Moon, zie de 300D en 100D. Beide 24 bits/192 kHz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

DSC_0080.jpg

Verschillende dempende koppelaars en voeten van Finite elemente.

 

 

Servi-Q

Een zaal verder vonden we importeur Servi-Q met grote displays gevuld met het Duitse luidsprekermerk Canton, en met leuke witte stoeltjes, waar de deelnemers op konden plaatsnemen. Eén deelnemer durfde niet, deze was bang door de fragiel uitziende stoel heen te zakken. Zijn vrouw daarentegen zat prins(es)heerlijk te luisteren naar de Canton-speakerset.

 

DSC_0105.jpg

Het Franse merk Advance Acoustic, met het prijsbeleid, "veel voor weinig geld", stond ook opgesteld. Van boven naar beneden, MPP-206 voorversterker, MCD-204 CD-speler met buizen en de MAA-406 eindversterker (2x150 Watt).

 

DSC_0106.jpg

Lekker veel display-&-licht-werk, duidelijk is het wel, de MPP-1000 voorversterker en MAA-1000 mono-eindversterker. Dus we miste er nog één. Eén kanaal zou 400 Watts doen aan 8 Ohm en de eerste 40-80 Watts is in klasse A.

 

DSC_0113.jpg

Oog in oog met een set Eclipse "Time Domain luidsprekers", de TD 508II. Zowel hoog als laag geluid komt vanuit 1 punt. Het apparaat met display is een touchscreen afstandsbediening de TEAC WAP-8600 BRC, dat in een Wireless Audio Streamer is gestoken van Teac, de WAP-AX250. Beide apparaten dien je afzonderlijk af te rekenen. De WAP-AX250 heeft een ingebouwde digitale versterker van 2x125 Watt.

 

DSC_0110.jpg

Ik kan me nog herinneren dat de Engelse pers, met het concept helemaal weg liep. De Eclipse is al op de markt sinds 2002, gezien zijn 5 star review door What Hifi, May 2002. Jammer genoeg heb ik het niet werkend kunnen horen.

 

DSC_0115_1.jpg

Als je TEAC zegt is het high-end audiolabel Esoteric nooit ver weg. Hier de Esoteric VRDS NEO X-03 op het display: No Word! Maar ik hoop dan toch wel muziek! VRDS staat voor Vibration-free Rigid Disc clamping System. Enkele van deze apparaten waren demo-modellen en konden voor een "zachtere" prijs worden gekocht.

 

DSC_0116.jpg

Tussen al het streamer-geweld blijft zo'n CD-speler een mooi en luxe aanblik geven. Het Esoteric P-05 loopwerk met zijn D-07 32 bits DAC. Waarbij naast CD ook het medium SACD tot de mogelijkheden behoord. De DAC is natuurlijk ook aan een PC aan te sluiten, volgens Esoteric.

 

DSC_0118_1.jpg

Het grote werk bij Servi-Q werd gedaan door een Canton Reference 1.2 DC, deze stond aangesloten aan een Esoteric stereoset.

 

DSC_0119.jpg

Deze set bestond uit een Esoteric CD-speler K-3, de C-03 voorversterker en een A-03 eindversterker (2x50 Watt).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Servi-Q (vervolg)

DSC_0121.jpg

Er werd afgewisseld met een kleiner Canton model, de Reference 7.2 DC. Deze luidspreker stond aangesloten op een Advance Acoustic set.

 

DSC_0120.jpg

De Advance Acoustic set bestond uit een MCD-404 CD-speler, een MPP-506 voorversterker en 2 monoblokken, model MAA-706. Beide sets waren bekabeld door Oehlbach XXL2 interlinks en Oehlbach Fusion 2 luidsprekerkabel.

 

Canton Fight

Ik vond de grote Canton 1.2 DC op zaterdag "mat" overkomen, het kleinere model de 7.2 DC pakte meteen mijn aandacht door de ruimtelijkheid, misschien meer "effect-hifi", maar wel makkelijker om naar te luisteren.

 

 

Musical Reality

In de volgende zaal bevond zich Musical Reality, dat een zaal deelde met importeur Sound E-Motions.

 

DSC_0130.jpg

Ook dit jaar stond er weer een set op de gang van Musical Reality, deze keer een TV-scherm met een nieuwe receiver, de Anthem MRX 700 met de monitor luidspreker de Von Schweikert Unifield One (zie detail van doorzichtige conus).

De Anthem surround receiver is een alleskunner, 7 kanalen van ieder 120 Watt, 4 HDMI inputs, 7 analoge inputs, en 2 USB inputs. Jammer genoeg niet geheel op zijn plaats op een show als deze, maar het zou toch toch leuk zijn om de versterker in zijn audiovisuele element te horen spelen met een surround luidspreker pakket en een groot scherm.

 

DSC_0165.jpg

Er werd binnen in de zaal met één set gespeeld door Musical Reality, de nieuwe KR Kronzilla SDI 35 met EERA Tentation CD-speler en Harmonic Technology bekabeling. Meegenomen was de Von Schweikert VR-35 Export DeLuxe. De onder- en bovenplaat van dit model zijn van marmer met een aarde-tint. Deze luidspreker is juist ontworpen om tegen de muur aan te staan, om tot een goed resultaat te komen. De schilderijen waren weer van de hand van Anne-Fieke Later.

 

DSC_0162.jpg

De meeste aandacht gaat natuurlijk al snel uit naar de buizenversterker van KR Audio, de Kronzilla met de grote buizen. Nieuw is dat KR Audio nu ook de versterkers met een DAC kunnen uitrusten voor streaming audio, waaronder dit model, de SDI 35. Men zou daardoor standaard al snel de CD-speler vergeten, de EERA Tentation. Het merk EERA komt uit Frankrijk en ieder apparaat wordt daar met de hand geproduceerd in Marseille.

 

DSC_0169.jpg

De grote Kronzilla buizen schrikt menig bezoeker soms af. Maar de buizen zijn hier een stuk kleiner en mooi onderdeel van het chassis ontwerp. De KR VA350 (2x30Watt). En zoals ieder jaar klonk het gewoon weer goed bij Musical Reality.

 

 

Sound E-motions

Aan de andere kant van de zaal stond een oude bekende de MBL set van importeur Sound E-motions met de bekende Radialstrahlers.

 

DSC_0142.jpg

Van boven naar beneden: CD Transport MBL 1621A, DAC MBL 1611F, de voorversterker of moet ik zeggen, Der Vorverstärker, de MBL 6010D.

 

DSC_0150.jpg

De keuze van typografie doet me denken aan de oude versterkers en tuners van Marantz.

 

DSC_0152.jpg

Iedere input is afzonderlijk in te stellen door deze knoppen bovenop de voorversterker.

 

DSC_0155.jpg

Dan zouden we toch bijna de Radialstrahler vergeten zijn, de MBL 101E. Het geluid van deze luidspreker vond ik ontspannen en vriendelijk. Maar er brak al snel een discussie uit over het geluid van deze bijzondere speaker, na de demonstratie.

 

Auwtje - Tweede MBL set

Vervelend dat ik er op de tweede dag achter kwam, dat er in de donkere zaal nog een MBL set stond opgesteld met de nieuwe in 2010 geintroduceerde Radialstrahler Hybrid MBL 111F. Je keek naar een luidspreker bestaande uit schijnbaar 3 delen. Maar dit model is een vier-weg systeem, het hoog/midden wordt gedaan door het speciale MBL concept, het mid-laag en sublaag werden door afzonderlijke conventionele conussen gedaan. Er was al geklaagd over de bas-unit in de Radialstrahler MBL 101E, dus dit zou een goede revanche kunnen zijn. De speaker was uitgevoerd in het zwart met goudkleurige knoppen. De set bestond uit een CD-transport MBL 1521, DAC MBL 1511, geintegreerde versterker MBL 7008, dat blijkbaar ook als voorversterker te gebruiken is, omdat deze gekoppeld was aan de twee mono-blokken de MBL 8011M. Terwijl een nummer werd ingezet viel me op hoe "bedompt" de piano klonk, tot de zanger inviel en opeens als een muur omhoog schoot. Het lag dus misschien aan de productie van de opname, dat de pianoklanken, zo vaag waren. Het geluid is "vriendelijk" en "snel". Natuurlijk kun je nog steeds opmerkingen plaatsen als "meer druk" en "precieze plaatsing". Maar het was een leuke ervaring. Deze set mag Sound E-motions beslist nog wel een keer meenemen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

AZ-stadion

Het was zo nu en dan tijd voor een pauze en een grote kop koffie, dat geschonken werd in het foyer. Vergeten dat je bij voetbalclub AZ rondliep is er natuurlijk niet bij.

 

DSC_0237.jpg

 

DSC_0136.jpg

 

 

Audiac

Als demonstratie kwam importeur Audiac met een mooi streamer vergelijk. Maar daarover straks meer.

 

DSC_0172_1.jpg

De buizenvoorversterker P10-2. Een apparaat uit de V-serie.Een mono-blok uit dezelfde serie, zal terugkomen in de hoofd demonstratieset van Audiac.

 

DSC_0174.jpg

Zoals men de buizen heeft "weggewerkt" vind ik erg goed gedaan. Het heeft 6 lijningangen en een phono-board is optioneel. Blijkbaar zit er in de dichtgemaakte cilinder ook nog een buis. Want per kanaal beschikt het apparaat over 7 buizen:

- 1 x 12AX7 LPS (dubbeltriode)

- 2 x 12AT7 (dubbeltriode)

- 4 x ECC 99 (dubbeltriode)

 

DSC_0176.jpg

Uit de K-serie van T+A de bluray receiver K-8 met 7 kanalen van elk 150 Watt, voor de filmliefhebber, die met één apparaat klaar wil zijn. Het apparaat kan ook aan een netwerk gehangen worden. De K-8 kan zelfs SACD aan en alle gangbare digitale downloadformats, zoals MP3, WAV en FLAC. En heeft zelfs een iPod ingang.

 

DSC_0186.jpg

Bovenzijde van een Ayre mono-eindversterker de MK-R. Een mooi stuk metaalbewerking Made in Boulder, Colorado.

 

DSC_0185.jpg

Als je denkt: ik loop alleen met een zwaar stuk metaal te sjouwen, dan kom je bedrogen uit, zoals het opengewerkte exemplaar laat zien.

 

DSC_0184.jpg

Beide exemplaren Ayre MK-R. De voeding lijkt voorin te zitten.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Audiac (vervolg)

DSC_0195.jpg

Het echte "live" werk dan. Je kijkt naar de luidsprekers van Wilson Audio, model Sasha. De twee mono-eindversterkers zijn van T+A, de M10, de alles-in-één stream oplossing, de Olive 06HD, schuin gemonteerd op een zuil. In het stereomeubel staat de Ayre KX-R voorversterker, en de Ayre QB-9 USB DAC. Deze doet alleen dienst bij het volgende apparaat, zie beeldscherm en zwart apparaat onderin een Qsonix Music Management System. Bekabeling door Transparant.

 

DSC_0193.jpg

Het Qsonix Music Management System is eigenlijk een touchscreen met een dedicated muziekcomputer. De digitale uitgangen zijn in samenwerking met Wadia gemaakt. De muziekcomputer ript dus je CD's en slaat deze op zijn harde schijf van 2 TB. Je mist dus alleen een DAC, deze dien je los aan te schaffen.

 

DSC_0190.jpg

 

De Olive is de alles-in-één oplossing en heeft per kanaal een ingebouwde DAC. Ook hier is de harde schijf een 2 TB groot. De afstandsbediening was vandaag een iPad. Het loopwerk om CD's te rippen zit onderin.

 

Luisteren

Eerst wordt de Olive ingezet en dat klinkt lekker stevig. Daarna komt de Qsonix aan de beurt, deze lijkt wat lichtvoetiger te zijn en ruimtelijker. De Wilson Audio Sasha klonk minder bonkerig in de grote baskast, maar

dat kan aan het nummer hebben gelegen, want het was namelijk niet dezelfde track als bij de Olive. Een gemiste kans. Toen kwam het huzarenstukje, driemaal hetzelfde nummer in 3 bestandsformaten, WAV, FLAC en MP3 op de Qsonix Music Management System. Van WAV naar FLAC zou een geheugen-voordeel opleveren van half keer het muziekbestand. Ik moet zeggen dat ook al hoorde je het geluid minder detail geven, minder duidelijk of stevig worden, het was vanuit mijn luisterpositie niet eens zo'n hele dramatische achteruitgang, als ik gehoopt had. Met deze hoog kwalitatieve set en MP3 viel er eigenlijk ook best te leven. Uiteindelijk werd er nog even terug gegaan naar de WAV versie en de ultieme "luistergrot" aan klank en detail was weer terug. Al met al een plezierige sessie.

 

DSC_0182.jpg

De tweede set in de zaal bestond uit een Olive Music Server 04 met Mark Levinson No. 532H eindversterker en Revel Ultima Studio 2 luidsprekers. Er stond ook nog een Wadia CD-speler bij.

 

 

Hi Hat Audio

In de volgende zaal stond importeur Hifinesse samen met Hi Hat Audio. Deze laatste importeur had 2 stereosets opgebouwd. De eerste set met LUA apparatuur en een draaitafel:

 

DSC_0209.jpg

De enige draaitafel van de show! Een model van Acoustic Solid met Benz Ace element.

 

DSC_0212.jpg

Daarnaast de LUA Sinfonia buizenversterker van 2x65 Watt (zie foto) en de LUA Appassionato CD-speler. De set is bekabeld met LUA Blue Magic.

 

DSC_0216.jpg

Als weergever de luidspreker de LUA Con Emozione. Het klonk mooi luchtig, maar was niet echt mijn geluid. De tweede set zou een persoonlijke favoriet bevatten namelijk een versterker van Symphonic Line.

 

Vinyl

Er waren dus weinig vinyl items mee, maar gelukkig dus was er Hi Hat Audio, die naast al de mooie gebruikelijke apparatuur nog twee speciale items mee had genomen:

 

DSC_0211.jpg

De Acoustic Revive Demagnetizer RL-30. Met een knop Erase?! Gaat er een schuurmachine over mijn platen heen?

 

DSC_0213.jpg

Ik draai zelf ook graag muziek via een analoge bron, maar heb mijn LP's nog nooit gedemagnetiseerd. Zou je dat verschil horen? Het apparaat is gedemonstreerd geworden, maar dat heb ik dus gemist.

 

DSC_0206.jpg

Heel speciaal is deze toonarm, gemaakt in Nederland door Otto Heuvelink. Een lichtgewicht toonarm voor hoog-compliante elementen. De arm is in hoogte verstelbaar, zo ook de headshell, deze is qua hoek aan te passen ten opzichte van de spindle. Een zeer flexibele arm dus, waarbij de absolute innovatie in de armbasis zit, de arm is namelijk alleen bekabeld tot aan een koppelblok, waarbij er via metalen contacten de stroom weer verder wordt geleid naar een nieuwe kabel. Met andere woorden er is geen wrijving mogelijk in het lager door de bekabeling, die normaliter door de gehele arm loopt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

DSC_0221.jpg

De tweede set bevat dus een Symphonic Line versterker, de RG10 Mk 4 Reference en de Symphonic Line Reference CD-speler. Bekabeling naar de luidspreker toe door Elco Audio STI-2. De interlinks zijn van Advanced Listening Audio Cable IL Type 2.

 

DSC_0218.jpg

Made in Italy, deze New Audio Frontiers luidspreker set, model Reference 5.1.

 

DSC_0225.jpg

De Symphonic Line Reference CD-speler (zie foto) is zonder bedieningsknoppen en werkt dus alleen met afstandsbediening. De speler is volledig in chroom uitgevoerd. Alles wordt er in weerspiegeld. De stereo met de Symphonic Line versterker als kern van de set maakte muziek met plezier en de New Audio Frontiers luidspreker zette de geluidseffecten met gemak neer. Het klinkt gewoon allemaal "lekker".

 

DSC_0236.jpg

Deze buizenvoorversterker van New Audio Frontiers, model Absolute met flinke losse voeding werd niet ingezet.

De koper kleurige front doet iets ouwelijk aan, maar het is ook als "zilveren" versie te koop.

 

 

Hifinesse

Importeur Hifinesse zette zijn grootste speler in de langharige Zweed Björn, vertegenwoordiger van Nordost. Hij reist over heel de wereld om presentaties en trainingen te geven omtrent het merk. Onze "audio-viking" zou aan de hand van het Amerikaanse kabelmerk Nordost de verschillen laten horen tussen de verschillende kabels uit de nieuwe serie Leif. De Leif serie van Nordost bestaat uit 4 nieuwe type kabels genaamd White Lightning, Purple Flare, Blue Heaven Leif en Red Dawn Leif. De audioset, waarmee hij demonstreerde bestond uit de Raidho C-3 luidspreker, de CD-speler Hegel CDP4A, de DAC de Hegel HD10, de voorversterker P10 en eindversterker H10.

 

DSC_0231.jpg

Björn begon te spelen met de oude Red Dawn interlink, om te demonstreren dat de nieuwere kabels bij Nordost echt een verbetering zijn, de Blue Heaven Leif werd ingezet. Deze gaf een meer upfront geluid waarbij de stem meer solide klonk, duidelijker. Het werd nu tijd voor een inplug-en-uitplug-spel, zowel de interlink tussen DAC en versterker gingen er uit, maar ook de kabels tussen de versterker en luidspreker, steeds met hetzelfde type kabel. Eerst ging er de White Lightning in, volgens Björn bedoelt voor een kleine set met monitoren. Het stereobeeld is ook kleiner. Daarna kwam de Purple Flare, hier stond het stereobeeld steviger en groter. De stem en gitaar waren minder klein. De Blue Heaven werd ingezet en die vond ik zelf wat meer laidback klinken, ook al was de stem meer coherent. Hij eindigde de ruilsessie met de Red Dawn Leif en alles klonk breder en dynamischer. Björn gaf aan dat kabels passief moeten zijn en dus een stereoset niet mogen kleuren, zoals een actief onderdeel dat wel kan, bijvoorbeeld een speaker of versterker. Maar blijkbaar kun je dus toch met kabelkeuze de mate van detail en de kwaliteit van het stereobeeld bepalen. Zelf had ik een voorkeur voor de Purple Flare, want met iedere kabelwisseling leek het geluid namelijk wel beter te worden, maar meer aan de luidspreker te gaan hangen, het stereobeeld ging naar achteren. De Hegel/Raidho set werd door een bezoeker als "koud" ervaren, maar ik vond het alleszins meevallen.

 

DSC_0229.jpg

De Raidho C-3 luidspreker met de verschillende kleuren Nordost kabel er aan hangen was leuk om te zien.

 

Geluids-Fever

Hoe geluid in de studio wordt aangepast bewees Björn met de track Fever van Peggy Lee. Eerst gespeeld van de mastertape zonder enige aanpassing. En daarna, zoals de consument het hoorde na het masteren en mixen. De reacties uit het publiek waren, als ware het een totale achteruitgang. Zelf vond ik het twee verschillende nummers, de één kun je zien als de "akoestische" versie, de ander was een visie met galm in de stem, een andere plaatsing, ofwel een geheel ander geluid. Hetzelfde nummer, maar dan met "de kijk" van een producer er op. Geen achteruitgang, maar alleen anders.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Audipuls

Een verdieping hoger ging het hifi-feest gewoon door, zij het in een kleinere versie. Audipuls stond met een versterker van het Duitse ASR te spelen, de luidspreker was het model Triangle Magellan Cello, en een Vincent CD-S5 CD-speler. De bekabeling was van het Engelse Tellurium Q.

 

DSC_0238.jpg

De Triangle luidsprekers uit Frankrijk zetten een indrukwekkend beeld neer, maar lijken soms iets groter te willen klinken dan ze in werkelijkheid zijn. Hier en daar werd het scherp.

 

DSC_0243.jpg

De ASR Emitter II Exclusive Blue Version (2x500 Watt) laat absoluut zijn kwaliteiten horen. De versterker werd voorzien van stroom door een ASR battery power supply.

 

DSC_0245.jpg

Een voor mij onbekend en nog jong Engels kabelmerk, sinds 2010: Tellurium Q. Het merk gooit hoge ogen gezien de prijzen in het buitenland. Hifi World: 5 globes (August 2010) en Hifi+: Cables of the Year 2010.

 

DSC_0248.jpg

Leuk is ook het Duitse merk Block. De apparatuur wordt ontworpen in Duitsland en geproduceerd in China. De kostenbesparing komt ten goede aan de consument. Ofwel het is vriendelijk geprijsd. Het was display-only dus over het geluid is niets te zeggen, wel dat het stevige apparaten zijn te voelen aan het gewicht!

 

DSC_0250.jpg

In het metaal gestanst het Block logo. Het merk gaat ook de analoge markt bestormen met een platenspeler, genaamd de PS-100. Een draaitafel van acryl met een los staande motor.

 

 

Clofis

Importeur Clofis had 2 mooie sets staan met Chario luidsprekers. Beide opgesteld met Van Medevoort apparatuur.

 

DSC_0252.jpg

De weergever van de hoofdset, de Chario Academy Sonnet S. Uitgevoerd in beuken

 

DSC_0255.jpg

Met name het grijze kastmateriaal en de brede baspoort achterop de rug vielen op.

 

DSC_0251.jpg

De Van Medevoort set bestond uit een MA460 versterker, DA466 DAC en de CD350 cd-speler.

 

DSC_0256.jpg

De primeur van fabrikant Van Medevoort was ook mee, de Digital Analog Converter DA466. Deze tweekanaals 24bit/192kHz DAC heeft 6 digitale ingangen, om verschillende apparaten te kunnen laten spelen. En zou dus zeer geschikt zijn als domotica oplossing. Het klonk heerlijk ontspannen en was een oase van 'rust' na al het stevige demonstratie-geluid bij de andere stands. Ad van Medevoort bleek ook zelf aanwezig te zijn en legde zijn nieuwe product nog even toe. Bij een DAC is een discussie omtrent het merk of type chipset niet relevant. Het gaat er om hoe het als "geheel" klinkt. Die vraag behoor je te stellen, zonder vooroordeel. Zijn eerste DAC komt uit 1995, de DA222. Aan dit model en alle andere Van Medevoort producten is nog steeds service en een upgrade-pad mogelijk. Een duurzame investering dus het Nederlandse Van Medevoort. Er zijn op het moment 3 series, naar budgetklasse gerangschikt de 200, 300 en 400 serie. De Q-serie is de referentielijn en daar worden de andere series van afgeleid om tot een betaalbare "high-end" klasse te komen.

 

DSC_0261.jpg

De tweede Van Medevoort set stond aangesloten aan een Chario Constellation Lynx K, zie de witte versie in pianolak uitgevoerd. Een set in zwart pianolak stond aangesloten aan de Van Medevoort CD-speler CD250 en versterker MA250. Pianolak is nieuw voor Chario, het merk voert haar luidsprekers normaliter in houtkleuren uit.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kemp Elektroniks

DSC_0263.jpg

De heren van Kemp Elektroniks lieten via een stereo-installatie de invloed van hun producten horen op het geluid, van een Kemp stekkerblok tot aan de Kemp Power station 75, met als referentie hetzelfde muziekstuk, heel belangrijk(!).

 

 

Indrukken Audioshow 2011

Dit jaar was ik twee dagen aanwezig, de eerste dag om te fotograferen, de tweede dag om meer indrukken en informatie te verzamelen. Allebei de dagen waren gezellig, maar gezegd moet worden dat op de tweede dag alles beter klonk. Deze wetenschap over een beurs bezoeken, dat vaker op het forum de ronde doet, is dus waar. Op de tweede dag was er ook een gevarieerder publiek aanwezig van echtparen tot enkele gezinnen. Leuk waren ook de AZ-supporter en het gothic stel op zaterdag, dat de show aandeed. Is er nu echt veel verandert in de audio-wereld? Nee, in de zin van dat het nog steeds de trends volgt, in dit geval veel streaming-oplossingen en ja, de crisis zorgt er voor dat er nog harder gewerkt moet worden om hetzelfde resultaat te bereiken. Gelukkig blijven er importeurs bestaan om deze mooie audio-producten op de kleine Nederlandse markt aan te bieden. Het was goed om sommige importeurs een zaal te zien delen. Ik was soms zeer benieuwd hoe bepaalde apparatuur met elkaar zou mixen, bijvoorbeeld een ASR versterker op een Von Schweikert of Chario. De KR Audio versterker aan een Radialstrahler van MBL of een Van Medevoort aan een Canton. En wat doet een Esoteric stereo set met een Wilson Audio Sasha? Opties te over. Misschien leuk om als wedstrijd-element toe te voegen. Wat ook handig geweest was voor de bezoeker om een A4 klaar te leggen om de hoofdsets te introduceren van de desbetreffende zaal of de primeurs. Natuurlijk was er veel meer te zien en te horen, dan mijn verslag. Ik heb ook niet alle producten kunnen horen of alle foto's gebruikt. Een echte winnaar is niet te noemen voor me, misschien de uitschieters, die ik als prettig ervaarde: Clofis met de Van Medevoort set, Hi Hat Audio met de Symphonic Line. Maar zo'n audiobeurs is natuurlijk veel meer dan luisteren alleen, een goed opgezette demonstratie bijvoorbeeld zoals bij Audioac met het streamer-vergelijk of Hifinesse met de kabel-test. Zo'n show is natuurlijk een happening voor me. Alle top producten bij elkaar gestald, dat is bij een dealer natuurlijk niet echt mogelijk. En natuurlijk de gezellige praat met forumleden! Jammer genoeg heb ik niet van het nieuwe programma-onderdeel kunnen genieten, de workshops. Daar was geen tijd meer voor.

 

Gehoord en beluisterd

De sterke en stoere verhalen ofwel de discussies en gezellige praat, die bij iedere audioshow te horen zijn. Hier enkele zinnen verzamelt:

- En toen heb ik de voeding extern laten bouwen....

- Dat hoort ze dan niet, he?!

- Als ik zie wat er hier aan set staat, dan staan we ver van de werkelijkheid.

- Zo'n basplankje bouw ik voor in de slaapkamer...

- Een set moet emotie laten klinken, zoals bij Kanzy. Niet zo hifi-achtig.

- Hoh, hoh wat doe je nu!

- Mag het harder?

- Hoort de iPad bij de set? Wel als je hem even afrekent.

- Er zitten simpele kabels aan...

- Ken ik jou van de Bart Smit?

 

Muziek

Qua muziek was het best afwisselend en gelukkig heb ik niet de klassieker van Diana Krall met Temptation gehoord! Veel dank daarvoor, heren en dames importeurs. Maar tekstueel gezien mag het volgend jaar wat vrolijker, ofwel zonder de teksten:

- Ik wil gecremeerd worden...

- Keer me binnenste buiten... en

- Doe wat aan de rekeningen...

Dat laatste is vast de Nuon eindafrekening, die de organisatie van AudioShow Studio Alkmaar van AZ gaat ontvangen. Het was in ieder geval weer perfect georganiseerd, dus bij deze gaat mijn dank uit naar Studio Alkmaar en

alle importeurs en medewerkers, die het mogelijk hebben gemaakt.

 

DSC_0137.jpg

 

Respect voor alle importeurs, die alle apparaten zowel opstellen, als die zondagavond weer konden inpakken om op huis aan te gaan.

 

Bronnen:

 

Acoustic Solid

http://www.acoustic-solid.de

 

Anthem

http://www.anthemav.com

 

Aspera Audio

http://www.aspera-audio.com

 

Audiac

http://www.audiac.nl

 

Audioshow Studio Alkmaar

http://www.audioshowalkmaar.nl

 

Audipulse

http://www.audipulse.nl

 

Block Audio

http://www.audioblock.de

 

Blumenhofer

http://www.blumenhofer-acoustics.com

 

Chario

http://www.chario.it

 

Clofis

http://www.clofis.nl

 

Eclipse Luidsprekers

http://www.eclipse-td.net

 

EERA

http://www.eera.fr

 

Esoteric

http://www.esoteric.jp

 

Hi Hat Audio

http://www.hihataudio.nl

 

Hifinesse

http://www.hifinesse.nl

 

KR Audio

http://www.kraudio.com

 

Kanzy

http://www.kanzy.eu

 

Kemp Elektroniks

http://www.kempelektroniks.com

 

LUA

http://www.lua.de

 

More Music

http://www.moremusic.nl

 

Music2

http://www.music2.nl

 

Musical Reality

http://www.musicalreality.nl

 

New Audio Frontier

http://www.newaudiofrontiers.com

 

Nutters Audio

http://www.nuttersaudio.nl

 

Servi-Q

http://www.servi-q.nl

 

Speakers Corner Records

http:///www.speakerscorner.de

 

T+A

http://www.taelektroakustik.de

 

Tellurium Q

http://www.telluriumq.com

 

Totale harmonische vervorming

http://nl.wikipedia.org/wiki/Totale_harmonische_vervorming

 

Van Medevoort

http://www.audioart.nl

Share this post


Link to post
Share on other sites

Smikkel.

Petje af, Ivan. Daar is heel wat werk in gaan zitten.

 

Nu even de diepte in...

Toen kwam het huzarenstukje, driemaal hetzelfde nummer in 3 bestandsformaten, WAV, FLAC en MP3.

Van WAV naar FLAC zou een geheugen-voordeel opleveren van half keer het muziekbestand. Ik moet zeggen dat ook al hoorde je het geluid minder detail geven, minder duidelijk of stevig worden, het was vanuit mijn luisterpositie

niet eens zo'n hele dramatische achteruitgang, als ik gehoopt had. Met deze hoog kwalitatieve set en MP3 viel er eigenlijk ook best te leven. Uiteindelijk werd er nog even terug gegaan naar de WAV versie en de ultieme "luistergrot" aan klank en detail

was weer terug.

Was dit nu met de Olive, of met de Qsonix?

 

Ik heb zelf in het verleden wat gespeeld met WAV versus FLAC, en gekozen voor FLAC omdat ik geen verschil kon waarnemen. (Daar had ik ook op gehoopt! Wat brengt jou er toe om te hopen dat er w

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mooi verslag leuk om te lezen en ook mooie foto's. Echter 1 ding klopt niet.

De tweede set bevat dus een Symphonic Line versterker, de RG10 Mk 4 Reference en de LUA Reference CD-speler.

 

De CD speler was een Symphonic Line reference CD.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Beste Mordante, bedankt! Het is aangepast. Ik dacht al waarom ik het model niet kon vinden op de LUA website...

 

Beste Marc, ja zo'n 20 uur zit er in het artikel inclusief de 2 beursdagen zelf (10-11 uur), en daarna dus het schrijven en verifieren. Hoe echte auteurs het doen, ik weet het niet. Respect. Het vergelijk was op de muziekcomputer Qsonix. Tja, als je aangeeft dat je met 3 formats gaat spelen, dan krijg je een verwachtingspatroon, daarom dat mijn "teleurstelling" over de te horen verschillen zo groot was. Veel Olives gezien, dus, ook nog in het foyer. Jammer genoeg werd er niet meer dan 1x tussen de 2 systemen geswitched en de eerste keer ook nog met verschillende tracks. Maar toch een mooie oplossing, die Olive. Maar goed dat hoor jij te weten ;)

 

Ik hoop dat de "verplichte" thuisblijvers er toch iets van opsteken en er een beetje bij zijn! :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hoi Ivan.

 

Leuk je ontmoet te hebben, en even met je gesproken te hebben op de ASSA show.

Je lijkt me een heel geschikt en interessant persoon, die ik zeker beter zou willen leren kennen.

Daarbij ben ik ook wel benieuwd naar jouw installatie en de opbouw daarvan.

 

Jouw foto's zijn heel behoorlijk gelukt/bijgewerkt zie ik, en jouw review erbij is onovertroffen wat mij betreft.

 

Gefeliciteerd daarmee, en uiteraard mijn welgemeende complimenten.

 

Dat ga ik zeker niet overtreffen! B):huh:

 

Aankomende week hoop ik ook mijn foto's te kunnen publiceren, waar ik afgelopen week (en helaas ook de rest van dit weekeind) helaas geen tijd voor (gehad) heb, door verschillende redenen.

 

Aankomende week ga ik er zeker even tijd voor nemen, en dus de telefoon en deurbel op zijn tijd uit zetten.

Daarbij heb ik ook nog een reportage en vergelijk van verschillende kabels (cinch en power) op stapel staan, welke ik (net als de ASSA reportage) ook op mijn site wil publiceren.

 

Hierna is het nog maar

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest tubejack

Ik hoop dat de "verplichte" thuisblijvers er toch iets van opsteken en er een beetje bij zijn! :D

 

Hoi Ivan,

 

Prachtig gedaan, ik was er i.d.d. een beetje bij.

Zo zelfs, dat het me opviel dat high-end wel steeds lelijker lijkt qua vormgeving :blink:

"UFO's" bestaan.... getver wat lelijk :(

 

Maar bedankt voor je prachtige reportage,

 

Groet,

 

Jack

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dank Hans en S@m! En alle andere positieve "posters"! :)

 

Hoi Jack, zullen we volgend jaar staan met een setje PP's en een Menno van der Veen amp? Grey all the way! :D

Maar smaken zullen altijd verschillen, de dCS apparatuur vind ik zelf wel erg mooi.

 

Hoi Miracle, vergeleken met de shows en wat forum-leden hebben staan heb ik een simpele set van Marantz & Tannoy staan. Dank voor de complimenten het is leuke de fameuze Miracle ontmoet te hebben. B) De foto's hebben allemaal dezelfde bewerking gehad, de computer heeft 3-4 uur staan reutelen, daar kom ik niet onderuit vandaan. En of het aan het toestel ligt of lens, so be it. Maar het is nog wel iets wat ik dien uit te zoeken. Ben benieuwd naar je kabel-wetenswaardigheden en natuurlijk de Analoge dagen in Sneek!

Share this post


Link to post
Share on other sites

CHAPEAU en een mooi verslag van je.!!!!!

 

Hier ben ik het helemaal mee eens...

 

:)

 

SUPER Ivan10 ik heb weer genoten bedankt.

 

Gr Henkes

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ivan, heerlijk leesvoer en wat een gave foto's, man!!!

Je mag trots zijn op dit werk!

 

Greetz,

Lestat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Beter laat dan nooit zullen we het maar op houden, maar hier dan toch nog een paar foto's van de ASSA 2011:

 

IMGP1469.jpg

IMGP1470.jpg

IMGP1451.jpg

IMGP1456.jpg

IMGP1463.jpg

IMGP1483.jpg

De rest van de foto's zijn te zien op mijn site

 

Helaas niet allemaal even goed gelukt. De flitser had het begeven, dus moest ik het stellen met de ingebouwde flitser van het toestel, en die was niet helemaal toereikend

 

Mvg. Miracle.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×