Jump to content

Weer een grote naar de eeuwige jam


The Koosjer connection
 Share

Recommended Posts

Nicolai Gedda. 91 maar liefst. Sommige zangers zijn al zo lang bekend, dat je onwillekeurig denkt dat ze vast al dood zijn. Dat had ik dus ook met Nicolai Gedda. Maar die heeft pas een dag of wat geleden het tijdelijke met het eeuwige verwisseld.
Spido is niet meer, anders hadden we dat eerder vernomen.

Edited by mumsoft
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ja, klopt wel zo'n beetje. Van Challenge Classics kreeg ik ooit een aanbod om een hele doos met muziek van de Instant Composers Pool te bestellen. Ik had nog nooit van het ICP gehoord, en werd nieuwsgierig. Ik heb die doos besteld, en mocht die bij introductie gaan ophalen in het Muziekgebouw aan het IJ. Daar in het café zaten toen al een heleboel andere ICP-liefhebbers, ieder met zo'n doos voor zijn snufferd, die her en der al waren geopend en succesievelijk geleegd. Dat was net alsof je een kerstpakket krijgt, en je collega's al verklappen wat er in zit. Ik liet mijn doos maar ongeopend, want ik moest er nog mee naar huis in de trein en bus.

 

icpboxedison.jpg

 

De middag werd opgeluisterd door live-muziek van o.a. Han Bennink en een paar andere leden van het ICP. Misha Mengelberg was er toen niet bij.

 

Het heeft best lang geduurd voor ik een beetje wist wat ik in huis gehaald had, en nu ben ik er erg blij mee. Het is de betere piep-knor muziek, zeg maar, geordende chaos, vol trouvailles en flauwekul.

In de doos zitten ook twee DVD's met beeldmateriaal van Han Bennink, erg leuk om te zien.

 

Mengelberg had al een tijdje alzheimer, nog mooi dat hij zo oud geworden is. Jammer eigenlijk dat ik er weet veel te laat ben achter gekomen wat voor talent er in die tijd optrad. Oogkleppen op, en verleid door Challenge Classics, met iets van Composers in de titel...

Link to comment
Share on other sites

Mmm je moet er wel van houden, het klinkt als... dissonante jazz zo zou ik het omschrijven: Misha Mengelberg special VPRO TV

 

Het is idd niet de geijkte melodieuze driekwarts/vierkwartsmaat. Kun je van Han Bennink ook niet zeggen, Vandaar dat ze misschien wel zo vaak samen optraden. Legendarische concerten waren het in het, toen nog oude, Bimhuis. Gut, dat is ook al weer meer dan 30 jaar geleden, hij was toen nog geen 50 realiseer ik mij.

Edited by Pjotr
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

De eeuwige jam is weer een blues legende rijker...vannacht is James Cotton overleden, Mr Superharp.

Longontsteking nota bene!

 

Rust zacht James.

1james%20cotton.jpg

 

James Henry Cotton was born on a cotton plantation in 1935 in Tunica, Mississippi, U.S.A. and as a young boy taught himself harmonica. Hooking up first with Sonny Boy Williamson II, then Howlin' Wolf, James signed for Sun Records in 1953, and debuted with a single called 'Straighten up Baby'. Cotton then joined Muddy Waters' band where he stayed till 1966, subsequently forming his own group... the James Cotton Blues Band.

 

From then he worked solidly – both with his own group and as a guest player with countless artists whose own music had its roots in the blues... people like the Rolling Stones, Eric Clapton, Led Zeppelin, Janis Joplin, even the Grateful Dead.

In 1996 James Cotton won his first Grammy which sat alongside his six Living Blues Awards and 10 Blues Music Awards. A tribute concert was held in his honour at the New York Lincoln Centre in 2010 and in 2015 the Montreal International Jazz Festival gave him its B.B. King Award for contributions to the blues.

Cotton, nicknamed "Mr Superharp", said in a 2013 interview; "I guess I was born with the blues, and I don't know nothing else but the blues." He is survived by wife Jacklyn, daughters Teresa and Marshall Ann, son James, and grandchildren and great-grandchildren.

 

https://www.youtube.com/watch?v=9FQT8zrsLzE

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

 

Stichter van Tijdschrift Audio & Techniek:

 

Mooi artikel. Al ontbreekt zijn felle kruistocht tegen tegenkoppeling in het toenmalige A&T. Heb hem in de begintijd (eind jaren '60 - begin '70) vaak gesproken. Stronteigenwijs maar stond altijd klaar om te helpen. Hij was in die zin een echte techneut. 80 jaar geworden, geen slechte score! Rust zacht John.

Edited by Pjotr
Link to comment
Share on other sites

Wat was dan zijn bijdrage aan de muziek/audio-wereld?

O.a. de nieuwste beeld en geluid snufjes van de Firato.  Hij was b.v. de 1e die via het programma Hobby scope voorspelde dat muziek in de toekomst uit een chip zou komen.  Veel van zijn voorspellingen zijn trouwens uitgekomen.  Wonderlijk mens  :) 

Link to comment
Share on other sites

En die voorspellingen waren ook wel erg voor de hand liggend. Veel er van lag er al (maar nog niet in de winkel) of bijna. En of ie van jammen hield weet ook niemand. Dus om hem nu naar de eeuwige jam te wensen? Eeuwige aardbeienjam misschien...? :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

Ik vond en vind het een mooi mens, die zeker bijgedragen heeft in mijn interesse in audio/techniek en daarmee muziek  :) 

Toen Nederland nog in de ban was van de compact cassette en daarbij behorende Sony Walkman (jaren 70...80), had hij het al over chips.  

Pas in 2001 kwam de 1e iPod 

 

Nog een aardig stukje http://nos.nl/artikel/2169930-welkom-in-de-wondere-wereld-chriet-titulaer-kreeg-best-vaak-gelijk.html

 

 

 Maar 73 geworden verdorie wat jong  :(  Ik ben 59.

 Het zet me wel te denken. Hoe wil je zelf herdacht worden?. Wat wil je nog allemaal doen?. Gauw de soldeerbout aan.  :)

 

Edited by Tubejack
Link to comment
Share on other sites

https://www.bol.com/nl/p/byblyven-met-de-nieuwe-media/1001004005158404/

https://www.bol.com/nl/p/huis-van-de-toekomst/1001004005155062/?country=BE&suggestionType=browse

 

Hij kampte al lang met zijn gezondheid (diabetes, herseninfarct).

 

Sterkte voor de nabestaanden (2 dochters lees ik)

Edited by Duck-Twacy
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...