Jump to content
High-End Forums

johankraus

Members
 • Content count

  38
 • Joined

 • Last visited

About johankraus

 • Rank
  Junior Member
 • Birthday 07/12/1950

Previous Fields

 • Setbeschrijving
  Carver boxen Krell KSA50 EV Yoshino Ear834 VV Lumin D1 streamer -Grundig Tuner -Sony CDP 3000 XES CD speler Avis Diva I draaitafel Heed Phono voorversterker (MC) Black Box (MM)

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Woerden
 • Interests
  Klassiek Jazz Fado Flamengo
 1. Dure streamer en goedkope Dac ....

  Het rippen is alweer een tijdje geleden, kan me nog wel herinneren dat het propgramma EAC bij sommige cd's wel even bezig was. Met name bij audifiele CD's van diverse merken met de puzzel wat je met glitches moet doen. Het rare is dat er rip-software was , die gevoelig is voor het verwijderen van bv album afbeeldingen en logfiles. Vraag me niet hoe het komt, maar als je een logfile verwijderde ontstonden er tikken in de muziekfiles. Teveel kopiëren had ook zijn makken, net zoals bij fotos overigens,ineens is de scherpe en zichtbate structuur weg. Zoals mumsoft al zei, op een pc gebeurt teveel, dat verstoort het afspelen maar ook het rippen. Heb vaak geript met alle ander processen uitgezet. (toen nog W98) Ook van het Lan gehaald en naderhand pas de afbeeldingen en tags gevuld. met mp3tag. Vaak klonk geript beter dan de oorspronkelijke CD maar andersom kwam ook voor. Bij het streamen ben je afhankelijk van de complexe netwerken, als bv via het LAN naar TV kijk hoef je geen SACD files meer af te spelen, dat kan je LAN niet aan, theoretisch wel maar je hoort het gewoon. Op verschillende forums zijn er alweer klachten over de stream providers, met name wordt beweerd dat ze bandbreedte reductie toepassen en er zijn forumleden die dat meten. Ik heb geen ervaring ermee ,heb zelf muziek genoeg en anders wel een radio. Meestal klinkt muziek via het LAN goed, maar soms niet. Een van de oorzaken is het indexeren van muziekfiles, als die gewijzigd zijn hapert het streamen. Als ik een grote file download hoor ik dat bij het streamen. USB is dan weer beter als LAN mits je goede kabels gebruikt, maar de meerderheid is het daar niet mee eens. Als je je harde schijven te vol laadt kun je dat overigens ook weer horen. Voor vintage mod, geniet jij maar van radiouitzendingen, vraag eens aan Bert hoe die digitaal bewerkt , gecodeerd verstuurd ontvangen en opnieuw gecodeerd uitgezonden worden.
 2. Welke muziek staat er nu op (part 5) ???

  Ik heb het opgegeven om het precies te doen. werk met mappen. Klassiek per achternaam componist of uitvoerende, pop jazz, fado african east balkan midsea op voornaam/achternaam artiest. klassiek luister ik per "cd", voor pop jazz etc zet ik een stelletje cd's in de playlist die ik dan random afspeel. Op de Logitech kon je op random op genre spelen, maar de Lumin kan dat niet. Van zowel de jazz als klassiek heb ik een selektie bij elkaar gezet in mappen met beste uitvoeringen cq beste cd's. Er zijn lijstes genoeg te vinden op google. Die vul ik dan aan met persoonlijke voorkeuren en ik haal er ook wel wat af die me niet aanspreken. Het punt is dat je zoveel muziek hebt, die je in je resterende leven misschien een of twee keer beluistert, wat is de zin van dat rubriceren dan. Wat ik nog wel probeer is de dubbele eruit te halen (16-44 24 44 24 88 96 172 192 SACD) , verder sla ik de achterkant of inlay met de sideman en klassiek uitvoerenden erop Als je wat wilt weten zijn er tientallen sites met info per CD. Eerlijk gezegd kijk ik er maar af en toe naar als ik "geraakt" wordt door een uitvoering / compositie/ artiest.
 3. Dure streamer en goedkope Dac ....

  Onderstaand mijn ervaringen, mogelijk heb je er wat aan. Ik stream ca 12 jaar, Logitech Basic, Touch, en Transporter. De laatste verkocht en vervangen met een Lumin D1. Onderschat de complexiteit van streaming software niet , merken als Cambridge en Teac zelfs Oppo hadden (hebben?) b.v. problemen met gapless spelen. Streamen vergt een feilloze samenwerking tussen software van veel fabrikanten. (NAS PC Handy etc) De lumin app op android blijft regelmatig hangen, de lumin zelf speelt dan gewoon door. daar heb ik met Logitech amper last van gehad. Sonos was ook probleemloos tot ze over gingen naar app besturing. De verschillen in android versies per merk schijnt daar de oorzaak van te zijn, En welke files wil je spelen, uitsluitend van streaming aanbieders, of ook je eigen geripte CD's of gekochte files, welke formaten pcm 44 96 of tot 192 kHz of ook dsd , (64 128 of tot 256). Het verschil in kwaliteit zit uiteraard in nuances, of je ze hoort en het geld waard vindt moet je zelf bepalen. Deze keuze bepaalt ook de kosten van de ingebouwde of externe DAC. De prijsrange van een streamer is vergelijkbaar met een goed element vanaf 80 euro tot duizenden euro's. Een 2e hand logitech is b.v. prima tot met pcm files tot 96 kHz. (als je een "hacker" bent kun je er meer mee maar dat kost je veel tijd). De Aries is echt value for money, wil je beter dan moet je ca 4 keer zoveel uitgeven, ik schat in dat die cambridge van 1200 euro dat niet haalt. Je kunt bij mij je Aries evt vergelijken met mijn Lumin D1. Die kost ca 2000 euro en heeft geen digitale ingang om bv je CD speler op aan te sluiten.
 4. Welke albums heb jij deze week gekocht PART 3

  CD Joke Bruijs 50 jaar in het vak, de cd is geregistreerd door Frits Landesbergen tjdens haar jubileumconcert in De Doelen. En Frits is een ritme man in hart en nieren wat je op de cd kunt horen. Gekocht bij haar optreden j.l. Zondag bij Fascinating Jazz in Zoetermeer.
 5. Welke muziek staat er nu op (part 5) ???

  Ben geen "kenner" van Nederlandse componisten en pretendeer al helemaal niet volledig te zijn. Kwam deze componisten tegen in de box met 125 cd's van historische radio opnamen van het concertgebouw, en daar zit veel moois tussen. jullie kennen zelf wel de sites waar je kunt proefhoren, als je wilt kennismaken zoek naar RCO 125 The radio Legacy Box-set.
 6. Welke muziek staat er nu op (part 5) ???

  Huis alleen dus lekker hard: Hadouk trio Baldamore, ritmisch ,melodisch en klankmatig weer eens wat anders dan kerstklanken.
 7. Welke muziek staat er nu op (part 5) ???

  Tijdens zo' n uitvoering maakt het niet uit , de muziek is sterk genoeg. Maar thuis wordt het altijd vergelijken...
 8. Welke muziek staat er nu op (part 5) ???

  Daar heb je wel een punt, van films zijn alleen de thema's zonder beeld te genieten, en van opera's zonder beelden eigenlijk alleen de hoogtepunten. Maar die hebben voor mij dan een enorme impact, als 6 jarig jongetje draaide ik 78 toeren platen op zolder, het duet uit de parelvissers met Beniamino Gigli and Guiseppe De Luca is me altijd bijgebleven, en wat schets mijn verbazing gewoon op YouTube. Life heb ik altijd vaak kippevel, maar door de bezuinigingen bij de 2 gezelschappen zijn er teveel herhalingen en wordt mijn bezoeken minder frequent.
 9. Weer 'n audiofiele dag... II

  Mee eens Jack er zijn vele mogelijkheden en ieder moet maar kiezen wat hem het beste klinkt en uitkomt, je kunt inderdaad eenvoudig streamen met een PC, waarschijnlijk gaat dat met Apple wat beter dan op een Windows PC, als je op een koptelefoon luistert via een USB dac dan hoor je dat de processor met van alles bezig is, om dat als leek uit te zetten valt nee altijd mee. Kreeg vandaag weer blauweherstart schermen, zag dat Windows ca 50 updates heeft geladen met als gevolg dat er een driver stoort (waarschijnlijk wie zal het zeggen) . Heb me voorgenomen om naar muziek te blijven luisteren.
 10. DXD de gemeenschappelijke noemer van DSD en PCM , als norm omarmt door de DAC chipfabrikanten en DAC leveranciers. Kun je met een chipset zowel DSD als PCM afspelen. Je kunt DXD opgenomen muziek overigens mondjesmaat downloaden. Behalve dat het wat meer kost moet je ook wat schijfruimte kopen. Er zijn een paar studio's die daar in opnemen. bv L2 , mijn ifi dac van ca 4 jaar oud kan dat afspelen. Mogelijk knal je ook tegen de processor capaciteit van je PC aan. Ik vindt het overigens knap als je verschil hoort, bij mij hoort het bij 88 96 kHz wel op.
 11. Welke muziek staat er nu op (part 5) ???

  Wauwwww was de reactie op de scene toen de kereltjes met blote voeten in elfenland kwamen, vergeet dat nooit meer. (Ja eens een kind ..) Er zijn ook cd's met de filmmuziek
 12. Welke muziek staat er nu op (part 5) ???

  http://www.rollingstone.com/music/lists/100-greatest-guitarists-of-all-time-19691231 met duckje weer opgehaald. Als je van gierende guitaarmuziek houd en van klassiek dan is dit weer eens wat anders:
 13. Weer 'n audiofiele dag... II

  Ik heb nogal wat CD-rips, voor een test kun je me vragen. kan de CD ook wel rippen. De discussie is overigens verwarrend: We 've come a long way Via streamen kun je master kopen/lenen die beter zijn dan CD's. helemaal mee eens. Veel masters hebben meer resolutie dan redbook cd's. Maar ook veel aangeboden muziekfiles zijn eenvoudig geripte CD's volgens ingewijden. (Hoffman en realhd-audio.com forum, het opzoeken van oude files is meer werk dan even rippen) ) (* mits de aanbieders geen compressie toepassen) Een CD rip (op een bestand) is minder dan een CD, hoeft niet, bij goed rippen kan herhaald lezen tot betere resultaten leiden. Ik heb TCMP cd's geript die dertig keer werden gelezen. vanwege de glitches (als iemand eenvoudig uit kan leggen wat dat zijn?) . Optische opslag is ook niet perfect dus. Een CD Rip gebrand is doorgaans minder dan een CD. Waarschijnlijk juist maar ik heb ook wat van mijn CD's geript die bleven steken (CD rot) en waarvan de CD-R netjes afspeelt Een CD afspelen op een CD speler kan beter en slechter klinken dan vanaf een streamer, dit hangt af van de van de kwaliteit van de CD peler en van de streamer en ook de verbindingen. Verder zijn er nogal wat cd's met kopieerbeveiligingen. Met de komst van portabel CD spelers die bufferen zijn er ook veel CD spelers die gewoon streamen. Als ik me goed herinner is Sony daarmee begonnen, en kwam Cambridge met de eerste huiskamer speler met die mogelijkheid. Daarmee werd het verleidelijk om een eenvoudig loopwerkje van 10 euro in de CD speler te stoppen, waarmee wordt een groot deel van de discussie zinloos word. Alleen dure CD speler en oude "tanks" (Sony TEAC) hebben nog eigen loopwerken. Tja en dan is het maar net waar je gevoelig voor bent, de een zweert bij zijn CD speler een ander bij zijn streamer. De een hoort het effect van een masterclock de ander niet. Ik ben het met Wolf eens dat streamen ook zijn hoorbare problemen heeft en zeg maar "digitale vervorming" kan opleveren, bv als je uit een NAS streamt en het netwerk is druk of de NAS is aan het reorganiseren. (ik werk gekabeld, over wifi wil ik het al helemaal niet hebben), maar ook als je streamt vanaf een interne of externe schijf treed dit op, meer dan een peperdure kabel zou ik zeggen laad je schijven niet te vol max 80% en bij mutaties af en toe reorganiseren. Ook als je bibliotheken groot zijn kan je streamer in de processing storen. Niet teveel bladeren dus. Streamen vanaf een PC is voer voor gevorderden , dedicated PC's worden overigens nog steeds aangeboden. Kijk of je de bufferruimte van je streamer kunt instellen. Als je files te vaak kopieert kunnen ze soms ook beschadigen, dit heb ik geconstateerd bij bijvoorbeeld foto's. Streamen vanaf een PC is voer voor gevorderden , dedicated PC's worden overigens nog steeds aangeboden. Ik stream niet vanaf externe bronnen maar ook de vele schakels in de LAN en WANs kan bestanden ietwat verminken. De meningen (en metingen wo de kabels) lopen uiteen of de blokbescherming met kontrole getallen alles eruit filtert. De discussie flac wav is uitgekristalliseerd, er staan testen op het web met het resutaat van 100 keer heen en weer. Met oudere streamers met beperkte capaciteit kan de processing het afspelen beïnvloeden, de duurste LINN's speelden om die reden alleen wav files af, een groter schijf was goedkoper dan voorzieningen in de software. De vraagtekens over HD files zijn ook uitgekauwd. Ik behoor niet tot degenen die denken dat de platenmaatschappijen veel analoge masters tot 40 jaar op tape hebben bewaard in geconditioneerde toestand en dan een keer per jaar de banden hebben omgespoeld om doordrukken te voorkomen. Die banden zullen dan ook wel opgerekt zijn en poederen. Ik vermoed dat die opnamen al decennia gelden gedigitaliseerd zijn. Wederom van ingewijden wordt beweerd dat ze bij bepaalde merken ook van platen zijn gemaakt als de tape te slecht of verloren was. * De Stream aanbieders, ze kunnen een masterfile aanbieden (bij verkoop zullen ze dat wel doen) maar bij lenen kan ook compressie plaatsvinden. bv als het netwerk druk is, dit is door kritische liefhebbers inmiddels al gemeten. De discussie tussen hebben of lenen blijft daarmee ook weer grijs. Vergelijk het aantal stappen, en het is net als bij een LP , een wonder dat het soms nog zo goed klinkt. 1 Masters Plaatmij 1 + Y Compressie Redbook 2+ Y + L1 mail naar Quobus over LAN's en WAN 3+ Y + L1 "Werkmaster" bv Quobus 3+ Y + L1 + L2 Download Lan WAN naar ons de klant 4+ Y + L1 + L2 Downloadfile op je PC 5+ Y + L1 + L2 Downloadfile op je NAS /Schijf 6+ Y + L1 + L2 Downloadfile in processor streamer 7 evt DAC (via kabel) versus 1 Masters Plaatmij 1 + Y Compressie Redbook 2+ Y + L1 mail naar CD productie 3+ Y + L1 + O CD met optische onvolkomenheden 4 + Y + L1 + O CD in traditionele speler 5 + Y + L1 + O CD in cd speler met buffer 6+ Y + L1 + O CD file naar DAC
 14. Wat ik gelezen heb online of in een blad! II

  Vintagemod; Ik vindt het knap dat je verschillen kunt duiden, ik hoor wel ietsje verschil tussen de elementen, maar je snapt dat ik daar geen 1300 euro meer aan ga uitgeven! Overigens had ik de tracks op mijn server gezet. In het begin vond ik streamen beter klinken dan cd's. Dat optisch uitlezen was ook niet feilloos. Maar nu heb ik de vervelende waarneming dan na een uurtje spelen het net gaat klinken alsof je een oude vervuilde potmeter hebt. Door wat voor oorzaak ook gaat inderdaad informatie verloren. Het treed overigens ook op met een rechtstreekse usb aansluiting op. Draai dan maar weer een paar CD's. Tubejack, ik weet mijn score niet meer, heb die test enige tijd geleden gedaan maar het was niet feilloos ca 50%. Met mijn grote oorwarmers en als ik er voor ga zitten gaat het wat beter. Ik hoor ook amper verschil tussen DSD64 en pcm 192 , idem pcm 96 en 192. Bij veel files is dat overigens te verklaren omdat het ("commerciële") upsamples zijn van digitaal gearchiveerde opnamen op (bv DGG pcm48 of Sony CBS DSD64). Verder moet je je niet druk maken over je K&T installatie als je het toch niet meer hoort . Onnze nieuwe high end
×